Врожайність і якість коренеплодів буряків кормових залежно від сорту в умовах Правобережного Лісостепу України

Автор(и)

  • В.І. Овчарук Заклад вищої освіти «Подільський державний університет», Україна https://orcid.org/0000-0003-2115-0916
  • О.В. Овчарук Заклад вищої освіти «Подільський державний університет», Україна https://orcid.org/0000-0002-1117-962X
  • Ю.М. Євстафієва Заклад вищої освіти «Подільський державний університет», Україна https://orcid.org/0000-0001-5914-893X
  • М.В. Бабій Заклад вищої освіти «Подільський державний університет», Україна

DOI:

https://doi.org/10.33730/2077-4893.3.2025.340787

Ключові слова:

агроценоз, сорт, форма та забарвлення коренеплоду, заглиблення у ґрунт, середня маса, технологія вирощування, густота рослин

Анотація

Для широкого використання коренеплодів буряків кормових у годівлі тварин та ефективного застосування біологічного потенціалу і природно-кліматичних умов Правобережного Лісостепу України, важливе значення має теоретичне та наукове обґрунтування агротехнічних елементів технології вирощування культури — підбору за врожайністю та якістю сортів і гібридів, встановлення оптимальних строків сівби, густоти рослин у посіві та їх зберігання. Таке поєднання елементів технології вирощування буряків кормових в сучасних умовах ведення господарства, вимагає одер- жання високої врожайності і якості продукції та економічної ефективності. Врожай коренеплодів буряків кормових визначається вмістом білкових і безазотистих сполук, мінеральних речовин, вітамінів та сухої речовини, яка сягає 12−14,9%, перетравного протеїну — 0,9−1,3%, також за здатністю засвоєння тваринами продукції на рівні 72−78%. Коренеплоди містять близько 75−85% води, яка представлена своєрідним фізіологічним розчином амінокислот, цукрів, солей, органічних кислот, вітамінів та ферментів, 0,1% жиру, 0,9 клітковини, 0,9% золи. Якісний склад коренеплодів зале- жить не тільки від сорту, але й від ґрунтово-кліматичних умов та елементів сучасної технології вирощування. Для конвеєрного надходження кормів також важливе місце займає зелена маса, яка містить багато каротину, сухої речовини до 14%, протеїну — 3,10, жиру — 0,3, клітковини — 1,6, золи — 2,8%. Врожайність і якість кормових коренеплодів зумовлена впровадженням високопродуктивних новостворених сортів, гібридів та сучасної технології вирощування. Сорти і гібриди буряків кормових за своєю високою врожайністю та якістю продукції, стійкості проти шкідників і хвороб є основними технологічними вимогами, що дасть можливість реалізувати весь комплекс господарсько-біологічних властивостей та природно-кліматичних умов. Сучасні технології вирощування культури неможливі без використання високопродуктивного насіння з високими показниками посівних якостей. До того ж складовими технології, є вдосконалений основний та передпосівний обробіток ґрунту, науково обґрунтована система захисту від хвороб та шкідників, сівба на кінцеву густоту, механізоване збирання, застосування прогресивних заходів заготівлі та зберігання. Базовий і зональні варіанти інтенсивної технології виробництва буряків кормових повністю забезпечуються сучасними сортами й гібридами вітчизняної і закордонної селекції. За належного виконання всіх елементів технології, вони в кінцевому результаті мають досить високі показники продуктивності культури.

Посилання

Гармашов, В. В., & Стан, Д. С. (2014). Особливості фотосинтетичної діяльності рослин кормового буряка залежно від умов вирощування. Аграрний вісник Причорномор’я, 71, 1−6.

Демидась, Г. І., & Бурко, Л. М. (2010). Продуктивність буряків кормових залежно від удобрення у правобережному Лісостепу. Збірник наукових праць ННЦ «Інститут землеробства УААН», 34, 183−186.

Куничак, Г. С., & Кобилянська, Г. М. (2008). Цінність і технологія вирощування кормових буряків. Пропозиція — головний журнал з питань агробізнесу, 9, 6−65.

Мартинюк, І. В. (2006). Кормові буряки: наукові та прикладні аспекти технології вирощування: моногр. Київ: Урожай.

Мартинюк, І. В., Сорока, В. І., & Примак, І. Д. (2002). Технологія вирощування однонасінних кормових буряків: рекомендації. Біла Церква: Білоцерківський державний аграрний університет.

Панасюк, С. С., Слюсар, С. М., & Крамар, О. С. (2024). Особливості сортової агротехніки буряка кормового в умовах Північного Лісостепу. Землеробство та рослинництво: теорія і практика, 4(14), 42−51. DOI: https://doi.10.54651/agri.2024.04.05.

Панасюк, С. С., Крамар, О. С., & Мартинюк, Н. М. (2023). Енергоощадні технології вирощування різних сортів буряку кормового в зоні Лісостепу. Аграрна освіта і наука: досягнення та перспективи розвитку: матеріали ІV міжнародної наук.-практ. конф. (с. 160–161). Біла Церква: Білоцерківський національний аграрний університет.

Присяжнюк, О. І., Присяжнюк, Л. М., Мельник, С. І., & Гринів, С. М. (2022). Буряки цукрові — селекція, насінництво та технологія вирощування: моногр. Вінниця: ТОВ «ТВОРИ».

Malopolska, Yodowla (2019). Roslin-HBP Spolka zo.o. Katalog Produktow. Warschawa.

Роїк, М. В., Гізбуллін, Н. Г., Сінченко, В. М., & Присяжнюк, О. І. (2014). Методики проведення досліджень у буряківництві. Київ: ФОП Корзун Д.Ю.

Сінченко, В. М., & Пиркін, В. І. (2018). Стратегія розвитку галузі буряківництва в Україні. Цукрові буряки, 1(117), 4−8.

Стоноженко, Р. В. (2022). Вплив сортових особливостей на продуктивність кормових буряків в Центральній Україні [Кваліфікаційна робота за другим (магістерським) рівнем вищої освіти: спец. 201 «Агрономія»]. Центральноукраїн. нац. техн. ун-т., Кропивницький.

Ovcharuk, V. I., Ovcharuk, O. V., & Ievstafiieva, I. M. (2024). Фотосинтетична діяльність рослин буряків кормових залежно від сорту в умовах правобережного лісостепу України. Modern engineering and innovative technologies, 36(03), 63−71. URL: https://www.moderntechno.de/index.php/meit/issue/view/meit36-03/meit36-03

Ovcharuk, V. I., Ovcharuk, О. V., & Ievstafiieva, I. M. (2024). Growth and development of pumpkin plants of the usual ukrainian variety (multi-fruit) depending on the times of sowing in the conditions of the right bank forest steppe of Ukraine. SWorld Journal, 28-02.

##submission.downloads##

Опубліковано

2025-08-22

Номер

Розділ

Статті