Врожайність і якість коренеплодів буряків кормових залежно від сорту в умовах Правобережного Лісостепу України
DOI:
https://doi.org/10.33730/2077-4893.3.2025.340787Ключові слова:
агроценоз, сорт, форма та забарвлення коренеплоду, заглиблення у ґрунт, середня маса, технологія вирощування, густота рослинАнотація
Для широкого використання коренеплодів буряків кормових у годівлі тварин та ефективного застосування біологічного потенціалу і природно-кліматичних умов Правобережного Лісостепу України, важливе значення має теоретичне та наукове обґрунтування агротехнічних елементів технології вирощування культури — підбору за врожайністю та якістю сортів і гібридів, встановлення оптимальних строків сівби, густоти рослин у посіві та їх зберігання. Таке поєднання елементів технології вирощування буряків кормових в сучасних умовах ведення господарства, вимагає одер- жання високої врожайності і якості продукції та економічної ефективності. Врожай коренеплодів буряків кормових визначається вмістом білкових і безазотистих сполук, мінеральних речовин, вітамінів та сухої речовини, яка сягає 12−14,9%, перетравного протеїну — 0,9−1,3%, також за здатністю засвоєння тваринами продукції на рівні 72−78%. Коренеплоди містять близько 75−85% води, яка представлена своєрідним фізіологічним розчином амінокислот, цукрів, солей, органічних кислот, вітамінів та ферментів, 0,1% жиру, 0,9 клітковини, 0,9% золи. Якісний склад коренеплодів зале- жить не тільки від сорту, але й від ґрунтово-кліматичних умов та елементів сучасної технології вирощування. Для конвеєрного надходження кормів також важливе місце займає зелена маса, яка містить багато каротину, сухої речовини до 14%, протеїну — 3,10, жиру — 0,3, клітковини — 1,6, золи — 2,8%. Врожайність і якість кормових коренеплодів зумовлена впровадженням високопродуктивних новостворених сортів, гібридів та сучасної технології вирощування. Сорти і гібриди буряків кормових за своєю високою врожайністю та якістю продукції, стійкості проти шкідників і хвороб є основними технологічними вимогами, що дасть можливість реалізувати весь комплекс господарсько-біологічних властивостей та природно-кліматичних умов. Сучасні технології вирощування культури неможливі без використання високопродуктивного насіння з високими показниками посівних якостей. До того ж складовими технології, є вдосконалений основний та передпосівний обробіток ґрунту, науково обґрунтована система захисту від хвороб та шкідників, сівба на кінцеву густоту, механізоване збирання, застосування прогресивних заходів заготівлі та зберігання. Базовий і зональні варіанти інтенсивної технології виробництва буряків кормових повністю забезпечуються сучасними сортами й гібридами вітчизняної і закордонної селекції. За належного виконання всіх елементів технології, вони в кінцевому результаті мають досить високі показники продуктивності культури.
Посилання
Гармашов, В. В., & Стан, Д. С. (2014). Особливості фотосинтетичної діяльності рослин кормового буряка залежно від умов вирощування. Аграрний вісник Причорномор’я, 71, 1−6.
Демидась, Г. І., & Бурко, Л. М. (2010). Продуктивність буряків кормових залежно від удобрення у правобережному Лісостепу. Збірник наукових праць ННЦ «Інститут землеробства УААН», 34, 183−186.
Куничак, Г. С., & Кобилянська, Г. М. (2008). Цінність і технологія вирощування кормових буряків. Пропозиція — головний журнал з питань агробізнесу, 9, 6−65.
Мартинюк, І. В. (2006). Кормові буряки: наукові та прикладні аспекти технології вирощування: моногр. Київ: Урожай.
Мартинюк, І. В., Сорока, В. І., & Примак, І. Д. (2002). Технологія вирощування однонасінних кормових буряків: рекомендації. Біла Церква: Білоцерківський державний аграрний університет.
Панасюк, С. С., Слюсар, С. М., & Крамар, О. С. (2024). Особливості сортової агротехніки буряка кормового в умовах Північного Лісостепу. Землеробство та рослинництво: теорія і практика, 4(14), 42−51. DOI: https://doi.10.54651/agri.2024.04.05.
Панасюк, С. С., Крамар, О. С., & Мартинюк, Н. М. (2023). Енергоощадні технології вирощування різних сортів буряку кормового в зоні Лісостепу. Аграрна освіта і наука: досягнення та перспективи розвитку: матеріали ІV міжнародної наук.-практ. конф. (с. 160–161). Біла Церква: Білоцерківський національний аграрний університет.
Присяжнюк, О. І., Присяжнюк, Л. М., Мельник, С. І., & Гринів, С. М. (2022). Буряки цукрові — селекція, насінництво та технологія вирощування: моногр. Вінниця: ТОВ «ТВОРИ».
Malopolska, Yodowla (2019). Roslin-HBP Spolka zo.o. Katalog Produktow. Warschawa.
Роїк, М. В., Гізбуллін, Н. Г., Сінченко, В. М., & Присяжнюк, О. І. (2014). Методики проведення досліджень у буряківництві. Київ: ФОП Корзун Д.Ю.
Сінченко, В. М., & Пиркін, В. І. (2018). Стратегія розвитку галузі буряківництва в Україні. Цукрові буряки, 1(117), 4−8.
Стоноженко, Р. В. (2022). Вплив сортових особливостей на продуктивність кормових буряків в Центральній Україні [Кваліфікаційна робота за другим (магістерським) рівнем вищої освіти: спец. 201 «Агрономія»]. Центральноукраїн. нац. техн. ун-т., Кропивницький.
Ovcharuk, V. I., Ovcharuk, O. V., & Ievstafiieva, I. M. (2024). Фотосинтетична діяльність рослин буряків кормових залежно від сорту в умовах правобережного лісостепу України. Modern engineering and innovative technologies, 36(03), 63−71. URL: https://www.moderntechno.de/index.php/meit/issue/view/meit36-03/meit36-03
Ovcharuk, V. I., Ovcharuk, О. V., & Ievstafiieva, I. M. (2024). Growth and development of pumpkin plants of the usual ukrainian variety (multi-fruit) depending on the times of sowing in the conditions of the right bank forest steppe of Ukraine. SWorld Journal, 28-02.
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Авторське право і ліцензування
Умови ліцензії: автори зберігають авторські права і надають журналу право першої публікації з роботою, одночасно ліцензованої за ліцензією Creative Commons Attribution License International CC-BY, яка дозволяє іншим ділитися роботою з визнанням авторства роботи і початкової публікації в цьому журналі.
Якщо стаття прийнята до публікації в «Агроекологічний журнал», автор повинен підписати угоду про передачу авторських прав. Угода відправляється на поштову (оригінал) або адресу електронної пошти (відсканована копія) редакції журналу.
Цією угодою автор підтверджує, що представлені матеріали:
- не порушують авторських прав інших осіб або організацій;
- раніше не публікувались в інших видавництвах і не були представлені для публікації в інших виданнях.
Автор передає редакції «Агроекологічного журналу» права на:
- публікації статті українською (англійською) мовою і поширення її друкованої копії;
- поширення електронної копії статті, а також електронної копії перекладу статті на англійську мову (для статей українською мовою), будь-якими електронними засобами (розміщення на офіційному сайті журналу, електронних баз даних, сховищ тощо) друкована копія перекладу.
Автор залишає за собою право без згоди редакції та засновників:
- Використовувати матеріали статті повністю або частково в ознайомлювальних цілях.
- Використовувати матеріали статті повністю або частково для написання власних дисертацій.
- Використовувати матеріали статті для підготовки тез доповідей, доповідей конференцій, а також усних доповідей.
- Додати електронні копії статті (включаючи остаточну електронну копію, завантажену з офіційного сайту журналу) за адресою:
- персональні веб-ресурси всіх авторів (веб-сайти, веб-сторінки, блоги тощо);
- веб-ресурси установ, в яких працюють автори;
- некомерційні веб-ресурси відкритого доступу (наприклад, arXiv.org).
У всіх випадках наявність бібліографічного посилання на статтю або гіперпосилання на її електронну копію на офіційному сайті журналу є обов'язковим.
