Сортовий асортимент сої для органічного виробництва

Автор(и)

  • Юрій Вікторович Терновий Сквирська дослідна станція органічного виробництва Інституту агроекології і природокористування НААН, Україна
  • Інна Миколаївна Городиська Інститут агроекології і природокористування НААН, Україна
  • Артем Олександрович Чуб Інститут агроекології і природокористування НААН, Україна
  • Лариса Борисівна Плаксюк Інститут агроекології і природокористування НААН, Україна

DOI:

https://doi.org/10.33730/2077-4893.3.2018.148069

Ключові слова:

соя, органічне виробництво, органічне насіння, сортовивчення, сертифікація

Анотація

Дослідженнями Сквирської дослідної станції органічного виробництва ІАП НААН доведено можливість вирощування сої за органічними технологіями. Досліджено та визначено найперспективніші для органічного виробництва та насінництва сорти сої вітчизняної і зарубіжної селекції в умовах лісостепової зони України. Обґрунтовано оптимальні строки висіву насіння сої в умовах лісостепової зони України. Встановлено, що на інтенсивність забур’янення посівів впливали строки сівби та погодні умови. Доведено, що особливостями органічного насінництва сої є безпосереднє застосування органічних технологій обробітку ґрунту та використання стійких до ураження хворобами і шкідниками органічно сертифікованих сортів сої. Найперспективнішими для органічного виробництва та насінництва, зважаючи на відсутність ураження хворобами, високу конкурентну здатність щодо бур’янів та відносно високу врожайність, визнано сорти сої Лісабон, Кордоба, Кент.

Біографії авторів

Юрій Вікторович Терновий, Сквирська дослідна станція органічного виробництва Інституту агроекології і природокористування НААН

кандидат сільськогосподарських наук, старший науковий співробітник

Інна Миколаївна Городиська, Інститут агроекології і природокористування НААН

кандидат сільськогосподарських наук, старший науковий співробітник

Артем Олександрович Чуб, Інститут агроекології і природокористування НААН

Chub A.

Лариса Борисівна Плаксюк, Інститут агроекології і природокористування НААН

Plaksiuk L.

Посилання

Drinkwater, L.E. (2009). Ecological knowleage: foundation for sustainable organic agriculture. Ined. C. Francis. Organicfarming: Theecologicalsystem. ASA-CSSA-SSSA [in English].

Mugabo, J., Tollens, E., Chianu, J., Obi, A., & Vanlauwe, B. (2014). Resource Use Efficiency in Soybean Production in Rwanda. Journal of Economics and Sustainable Development, 5(6), 116–122 [in English].

Babych, A.O., & Baby′ch-Poberezhna, A.A. (2011). Selekciya, vyrobnycztvo, torgivlya i vykorystannya soyi u sviti [Selection, production, trade and use of soybeans in the world]. Kyiv: Agrarna nauka [in Ukrainian].

Mirzoyeva, T.V., & Logvyn, I.M. (2013). Innovacijni napryamy rozvytku vyrobnycztva soyi [Innovative trends in the development of soybean production]. Naukovyj visnyk Nacionalnogo universytetu bioresursiv i pryrodokorystuvannya Ukrayiny — Scientific Bulletin of the National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine, 181 (2), 242–247 [in Ukrainian].

Chexova, I.V., & Chexov, S.A. (2014). Osnovni tendenciyi rozvytku rynku olijnyx kultur v Ukrayini [Main tendencies of the market of oilseeds in Ukraine]. Produktyvnist agropromyslovogo vyrobnycztva — Productivity of agro-industrial production, 25, 71–78 [in Ukrainian].

Il’chuk, M.M., Konoval, I.A., & Kolos, Z.V. (2014). Vyrobnytstvo soyi v Ukrayini ta yoho resursne zabezpechennya na perspektyvu [Soybean production in Ukraine and its resource support for the future]. Bioresursy i pryrodokorystuvannya — Bioresources and nature use, 6, 1–2, 131–137 [in Ukrainian].

Roslynnytstvo Ukrainy. Statystychnyi zbirnyk, 2017 [Crop production of Ukraine. Statistical yearbook, 2017]. (2018). Kyiv: Derzhavna sluzhba statystyky Ukrayiny [in Ukrainian].

Plaksyuk, L.B., Vdovychenko, A.V., & Ternovyj, Yu.V. (2017). Ocinka gerbologichnoyi sytuaciyi na posivax soyi u perexidnomu periodi do organichnogo zemlerobstva v umovax zminy klimatu [Assessment of the herbological situation on soybean crops in the transitional period to organic farming under conditions of climate change]. Zbalansovane pryrodokorystuvannya — Balanced natural resources, 1, 123–127 [in Ukrainian].

Minkova, O.G., Sakalo, V.M., & Gorb, O.O. (2016). Markuvannya ta sertyfikaciya organichnoyi produkciyi [Marking and Certification of Organic Products]. Aktualni problemy ekonomiky — Current Problems of Economics, 2, 126–135 [in Ukrainian].

Hadzalo, Ya.M., & Kamins’kyy, V.F. (Eds.). (2016). Naukovi osnovy vyrobnytstva orhanichnoyi produktsiyi v Ukrayini [Scientific basis of organic production in Ukraine]. Kyiv: Ahrarna nauka [in Ukrainian].

Babych, A.A., Nyemtsov, A.V., & Petrychenko, V.F. (2000). Naukovi osnovy suchasnykh tekhnolohii vyroshchuvannia soi na nasinnia v umovakh Lisostepu Ukrainy [Scientific bases of modern technologies of soybean cultivation for seeds in the conditions of the forest-steppe of Ukraine]. Zbirnyk naukovyk hprats’ Vinnyts’koho DAU — Collection of scientific works of Vinnytsia State Veterinary Academy, 7, 10–13 [in Ukrainian].

Vereshchagin, L.N. (2001). Vrediteli i bolezni zernovyh kolosovyh kul’tur [Pests and diseases of cereal crops]. Kyiv: YUnivest Marketing [in Ukrainian].

Rudenko, V.M. (2012). Matematychna statystyka: navchalnyj posibnyk [Mathematical statistics: a manual]. Kyiv: Centr uchbovoyi literatury [in Ukrainian].

Parfeniuk, A.I. (2017). Sort roslin yak chinnik biologichnoyii bezpeki v agrotsenozi [Plant varieties as a factor in biosafety agrocenoses]. Ahroekolohichnyi zhurnal — Ahroecological journal, 2, 155–163 [in Ukrainian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-10-17

Номер

Розділ

ЕКОЛОГІЧНО БЕЗПЕЧНІ АГРОТЕХНОЛОГІЇ