Сортовий асортимент сої для органічного виробництва
DOI:
https://doi.org/10.33730/2077-4893.3.2018.148069Ключові слова:
соя, органічне виробництво, органічне насіння, сортовивчення, сертифікаціяАнотація
Дослідженнями Сквирської дослідної станції органічного виробництва ІАП НААН доведено можливість вирощування сої за органічними технологіями. Досліджено та визначено найперспективніші для органічного виробництва та насінництва сорти сої вітчизняної і зарубіжної селекції в умовах лісостепової зони України. Обґрунтовано оптимальні строки висіву насіння сої в умовах лісостепової зони України. Встановлено, що на інтенсивність забур’янення посівів впливали строки сівби та погодні умови. Доведено, що особливостями органічного насінництва сої є безпосереднє застосування органічних технологій обробітку ґрунту та використання стійких до ураження хворобами і шкідниками органічно сертифікованих сортів сої. Найперспективнішими для органічного виробництва та насінництва, зважаючи на відсутність ураження хворобами, високу конкурентну здатність щодо бур’янів та відносно високу врожайність, визнано сорти сої Лісабон, Кордоба, Кент.
Посилання
Drinkwater, L.E. (2009). Ecological knowleage: foundation for sustainable organic agriculture. Ined. C. Francis. Organicfarming: Theecologicalsystem. ASA-CSSA-SSSA [in English].
Mugabo, J., Tollens, E., Chianu, J., Obi, A., & Vanlauwe, B. (2014). Resource Use Efficiency in Soybean Production in Rwanda. Journal of Economics and Sustainable Development, 5(6), 116–122 [in English].
Babych, A.O., & Baby′ch-Poberezhna, A.A. (2011). Selekciya, vyrobnycztvo, torgivlya i vykorystannya soyi u sviti [Selection, production, trade and use of soybeans in the world]. Kyiv: Agrarna nauka [in Ukrainian].
Mirzoyeva, T.V., & Logvyn, I.M. (2013). Innovacijni napryamy rozvytku vyrobnycztva soyi [Innovative trends in the development of soybean production]. Naukovyj visnyk Nacionalnogo universytetu bioresursiv i pryrodokorystuvannya Ukrayiny — Scientific Bulletin of the National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine, 181 (2), 242–247 [in Ukrainian].
Chexova, I.V., & Chexov, S.A. (2014). Osnovni tendenciyi rozvytku rynku olijnyx kultur v Ukrayini [Main tendencies of the market of oilseeds in Ukraine]. Produktyvnist agropromyslovogo vyrobnycztva — Productivity of agro-industrial production, 25, 71–78 [in Ukrainian].
Il’chuk, M.M., Konoval, I.A., & Kolos, Z.V. (2014). Vyrobnytstvo soyi v Ukrayini ta yoho resursne zabezpechennya na perspektyvu [Soybean production in Ukraine and its resource support for the future]. Bioresursy i pryrodokorystuvannya — Bioresources and nature use, 6, 1–2, 131–137 [in Ukrainian].
Roslynnytstvo Ukrainy. Statystychnyi zbirnyk, 2017 [Crop production of Ukraine. Statistical yearbook, 2017]. (2018). Kyiv: Derzhavna sluzhba statystyky Ukrayiny [in Ukrainian].
Plaksyuk, L.B., Vdovychenko, A.V., & Ternovyj, Yu.V. (2017). Ocinka gerbologichnoyi sytuaciyi na posivax soyi u perexidnomu periodi do organichnogo zemlerobstva v umovax zminy klimatu [Assessment of the herbological situation on soybean crops in the transitional period to organic farming under conditions of climate change]. Zbalansovane pryrodokorystuvannya — Balanced natural resources, 1, 123–127 [in Ukrainian].
Minkova, O.G., Sakalo, V.M., & Gorb, O.O. (2016). Markuvannya ta sertyfikaciya organichnoyi produkciyi [Marking and Certification of Organic Products]. Aktualni problemy ekonomiky — Current Problems of Economics, 2, 126–135 [in Ukrainian].
Hadzalo, Ya.M., & Kamins’kyy, V.F. (Eds.). (2016). Naukovi osnovy vyrobnytstva orhanichnoyi produktsiyi v Ukrayini [Scientific basis of organic production in Ukraine]. Kyiv: Ahrarna nauka [in Ukrainian].
Babych, A.A., Nyemtsov, A.V., & Petrychenko, V.F. (2000). Naukovi osnovy suchasnykh tekhnolohii vyroshchuvannia soi na nasinnia v umovakh Lisostepu Ukrainy [Scientific bases of modern technologies of soybean cultivation for seeds in the conditions of the forest-steppe of Ukraine]. Zbirnyk naukovyk hprats’ Vinnyts’koho DAU — Collection of scientific works of Vinnytsia State Veterinary Academy, 7, 10–13 [in Ukrainian].
Vereshchagin, L.N. (2001). Vrediteli i bolezni zernovyh kolosovyh kul’tur [Pests and diseases of cereal crops]. Kyiv: YUnivest Marketing [in Ukrainian].
Rudenko, V.M. (2012). Matematychna statystyka: navchalnyj posibnyk [Mathematical statistics: a manual]. Kyiv: Centr uchbovoyi literatury [in Ukrainian].
Parfeniuk, A.I. (2017). Sort roslin yak chinnik biologichnoyii bezpeki v agrotsenozi [Plant varieties as a factor in biosafety agrocenoses]. Ahroekolohichnyi zhurnal — Ahroecological journal, 2, 155–163 [in Ukrainian].
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право і ліцензування
Умови ліцензії: автори зберігають авторські права і надають журналу право першої публікації з роботою, одночасно ліцензованої за ліцензією Creative Commons Attribution License International CC-BY, яка дозволяє іншим ділитися роботою з визнанням авторства роботи і початкової публікації в цьому журналі.
Якщо стаття прийнята до публікації в «Агроекологічний журнал», автор повинен підписати угоду про передачу авторських прав. Угода відправляється на поштову (оригінал) або адресу електронної пошти (відсканована копія) редакції журналу.
Цією угодою автор підтверджує, що представлені матеріали:
- не порушують авторських прав інших осіб або організацій;
- раніше не публікувались в інших видавництвах і не були представлені для публікації в інших виданнях.
Автор передає редакції «Агроекологічного журналу» права на:
- публікації статті українською (англійською та російською) мовою і поширення її друкованої копії;
- поширення електронної копії статті, а також електронної копії перекладу статті на англійську мову (для статей українською та російською мовами), будь-якими електронними засобами (розміщення на офіційному сайті журналу, електронних баз даних, сховищ тощо) друкована копія перекладу.
Автор залишає за собою право без згоди редакції та засновників:
- Використовувати матеріали статті повністю або частково в ознайомлювальних цілях.
- Використовувати матеріали статті повністю або частково для написання власних дисертацій.
- Використовувати матеріали статті для підготовки тез доповідей, доповідей конференцій, а також усних доповідей.
- Додати електронні копії статті (включаючи остаточну електронну копію, завантажену з офіційного сайту журналу) за адресою:
- персональні веб-ресурси всіх авторів (веб-сайти, веб-сторінки, блоги тощо);
- веб-ресурси установ, в яких працюють автори;
- некомерційні веб-ресурси відкритого доступу (наприклад, arXiv.org).
У всіх випадках наявність бібліографічного посилання на статтю або гіперпосилання на її електронну копію на офіційному сайті журналу є обов'язковим.