Вплив екологічних чинників на формування якості зерна пшениці озимої (Triticum aestivum L.) сортів миронівської селекції
DOI:
https://doi.org/10.33730/2077-4893.3.2020.211528Ключові слова:
пшениця м’яка озима, сорт, кореляція, співвідношення, кліматична зона, факторАнотація
Дослідження проводили впродовж 2015–2018 рр. в умовах розташування Миронівського інституту пшениці імені В.М. Ремесла НААН (МІП) (Лісостеп) та Носівської селекційно-дослідної станції МІП (Полісся). Дослідження здійснювали відповідно до загальноприйнятих методик і методичних рекомендацій. Погодні умови були контрастними: оптимальні — 2015/16 р., посушливі — 2016/17 р. та надмірно зволожені — 2017/18 р. Виявлено, що вони істотно впливали на вміст білка. Так, найбільшу його кількість сформовано у 2016/17 р., коли в період від початку молочного стану зерна до кінця воскової стиглості гідротермічний коефіцієнт (ГТК) становив 0,7. Меншу кількість білка виявлено 2015/16 р. і 2017/18 р., коли в період наливу зерна відмічали прохолодну погоду з підвищеною вологістю повітря. Вміст білка у сортів був у межах min 8,20 і max 12,95% у Лісостепу, у Поліссі — min 8,10 і max 11,80%. У 2017/18 р., в умовах Полісся спостерігали явище, коли практично за однакового вмісту білка у досліджуваних сортів, порівняно зі вмістом його в сортів у зоні Лісостепу, був дещо нижчим вміст клейковини. За період від повної стиглості до збирання сортів у зонах Полісся та Лісостепу 2017/18 р. ГТК = 4,2 і 2,5 відповідно. Сорти пшениці сформували в середньому за 3 роки вміст клейковини у межах min 20,18 і max 26,09% у Лісостепу, у Поліссі — min 15,50 і max 30,0%. Між вмістом білка та клейковини у зерні досліджуваних сортів встановлено помірний кореляційний зв’язок r = 0,56 для зони Лісостепу і тісний кореляційний зв’язок r = 0,85 для зони Полісся. Співвідношення вмісту клейковини і білка в зерні пшениці озимої в середньому варіювало у межах від 1,7 в окремих пунктах кліматичних зон Лісостепу та Полісся 2015/16 р. для сорту МІП Валенсія до 2,7, для сорту Грація миронівська в зоні Лісостепу 2016/17 р. і сорту Горлиця миронівська в зоні Полісся цього самого року. Вплив чинника «сорт» на вміст білка становив 19%, взаємодії факторів «сорт – рік» — 15%, максимальний вплив на вміст клейковини зер- на пшениці озимої мав фактор «рік» — 41%, взаємодія факторів «сорт – рік» — 14%. Погодні умови вегетаційного періоду пшениці озимої, особливо під час формування зерна, істотно впливали на якісні показники. Кращими вони формуються за помірного забезпечення рослин вологою і гіршими — за надмірного зволоження. Зростання частки клейковини значно залежало від умов року та сортових особливостей.
Посилання
Pochynok, V.M., Mamenko, T.P. & Tarasyuk, O.I. (2017). Osnovni faktory vplyvu na realizatsiiu henetychnoho potentsialu pshenytsi ta pokrashchennia yakosti zerna [Key factors affecting on implementation genetic potential wheat and improving quality of grain]. Faktory eksperymentalnoi evoliutsii orhanizmiv — Factors in Experimental Evolution of Organisms, 21, 174–177. DOI: https://doi.org/10.7124/FEEO.v21.830 [in Ukrainian].
Demydov, O.A. & Siroshtan, A.A. (2018). Vplyv pohodnykh umov i ahrotekhnichnykh zakhodiv na posivni yakosti nasinnia ta vrozhainist pshenytsi ozymoi [Influence of ecological and agrotechnical conditions on yield and sowing quality of winter wheat seeds]. Ahroekolohichnyi zhurnal — Agroecological journal, 1, 74–80. DOI: https://doi.org/10.33730/2077-4893.1.2018.160564 [in Ukrainian].
Pochynok, V.M. & Radchenko, O.M. (2011). Suchasnyi stan doslidzhen zapasnykh bilkiv pshenytsi [Current status of investigatios of wheat storage proteins]. Fiziologiya i Biokhimiya Kul’turnykh Rasteniy — Physiology and Biochemistry of Cultivated Plants, 43(3), 255–266 [in Ukrainian].
Lisnychyi, V.A., Horlachova, O.V. & Matviiets, N.M. (2011). Problema yakosti zerna pshenytsi miakoi ozymoi: systemnyi pidkhid do vyrishennia [The problem of bread winter wheat grain quality: systematic approach to solving it]. Visnyk TsNZ APV Kharkivskoi oblasti — Bulletin of the Center for Science Provision of Agrobusiness in the Kharkov region, 10, 151–159 [in Ukrainian].
Cherno, O.D. (2015). Fizychni ta biokhimichni pokaznyky yakosti zerna pshenytsi ozymoi za tryvaloho udobrennia [Physical and biochemical properties of the quality of winter wheat grain under long-term fertilization]. Zemlerobstvo — Agriculture, 1, 98–102 [in Ukrainian].
Pshenytsia. Tekhnichni umovy [Wheat. Specifications]. (2019). DSTU 3768:2019, from 10th June 2019. Kyiv: SE «UkrNDNTs» [in Ukrainian].
Poluektov, R.A. (1991). Dinamicheskiye modeli agroekosistemy [Dynamic models of agroecosystem]. Leningrad: Gidrometeoizdat [in Russian].
Kramarov, S.M., Zhemela, H.P. & Shakalii, S.M. (2014). Produktyvnist ta yakist zerna pshenytsi miakoi ozymoi zalezhno vid mineralnoho zhyvlennia v umovakh Livoberezhnoho Lisostepu Ukrainy [Influence of mineral fertilizers on the quality of the grain of winter bread wheat]. Biuleten Instytutu silskoho hospodarstva stepovoi zony NAAN Ukrainy — Bulletin Institute of Agriculture of Steppe Zone NAAS of Ukraine, 6, 61–67 [in Ukrainian].
Maidaniuk, V.V. (2011). Urozhainist ta yakist pshenytsi ozymoi u pivnichnomu Lisostepu zalezhno vid tekhnolohii vyroshchuvannia [Yield and quality of winter wheat in the northern Forest-Steppe depending on growing technology]. Zbirnyk naukovykh prats NNTs «Instytut zemlerobstva NAAN». — Collection of scientific works of the National Scientific Center «Institute of Agriculture of NAAS», 1–2, 103–108 [in Ukrainian].
Konishchuk, V.V. & Yehorova, T.M. (2018). Ahroekolohichne raionuvannia Ukrainy [Agroecological zoning of Ukraine]. Ahroekolohichnyi zhurnal — Agroecological journal, 4, 6–22. DOI: https://doi.org/10.33730/2077-4893.4.2018.155744 [in Ukrainian].
Volkodav, V.V. (Ed.). (2003). Metodyka provedennia ekspertyzy ta derzhavnoho vyprobuvannia sortiv roslyn zernovykh, krupianykh ta zernobobovykh kultur [Methods of Examination and State Variety Testing Cereals and Legumes]. Okhorona prav na sorty roslyn — Rights Protection for Plant Varieties. (2). Kyiv: Alefa, [in Ukrainian].
Dospekhov, B.A. (1985). Metodika polevogo opyta (s osnovami statisticheskoy obrabotki rezul’tatov issledovaniy) [Methods of field experiment (with the basics of statistical processing of research results)]. Moscow: Agropromizdat [in Russian].
Honchar, O.M. (Ed.). (2000). Metodyka derzhavnoho sortovyprobuvannia silskohospodarskykh kultur. Metody vyznachennia pokaznykiv yakosti roslynnytskoi produktsii [Methodology of State Variety Testing of Agricultural Crops. Methods of Determining Quality Indices of Crop Production], 7. Kyiv: Alefa [in Ukrainian].
Selyaninov, G.T. (1973). Metodika sel’skokhozyaystvennoy kharakteristiki klimata [Methods of agricultural climate characteristics]. Mirovoy agro-klimaticheskiy spravochnik — World agroclimatic reference book (pp. 5–29). Leningrad-Moscow [in Russian].
Kodanev, I.M. (1976). Povysheniye kachestva zerna [Grain Quality Improvement]. Moscow: Kolos [in Russian].
Sudnov, P.Ye. (1986). Povysheniye kachestva zerna pshenitsy [Improving the quality of wheat grain]. Moscow: Rossel’khozizdat, 51–67 [in Russian].
Bozhko, L.Yu. & Burdeina, I.V. (2010). Vplyv pohodnykh umov na formuvannia yakosti zerna ozymoi pshenytsi v Polissi [Influence of weather conditions on the formation of the grain quality of winter wheat in Polissia]. Ukrainskyi hidrometeorolohichnyi zhurnal — Ukrainian Hydrometeorological Journal, 7, 109–115 [in Ukrainian].
Hasanova, I.I. (2007). Osoblyvosti formuvannia yakosti zerna pshenytsi ozymoi v pivnichnomu Stepu Ukrainy [Features of quality formation of winter wheat grain in the northern Steppe of Ukraine]. Biuleten Instytutu zernovoho hospodarstva UAAN — Bulletin of the Institute of Grain Farming of UAAS, 31–32, 177–180 [in Ukrainian].
Marenych, M.M., Mishchenko, O.V. & Liashenko, V.V. (2009). Otsinka vplyvu hidrotermichnykh umov vyroshchuvannia na yakist zerna pshenytsi ozymoi [Estimation of the influence of hydrothermal growing conditions on winter wheat grain quality]. Visnyk Poltavskoi derzhavnoi ahrarnoi akademii — News of Poltava state agrarian academy, 3, 24–25 [in Ukrainian].
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право і ліцензування
Умови ліцензії: автори зберігають авторські права і надають журналу право першої публікації з роботою, одночасно ліцензованої за ліцензією Creative Commons Attribution License International CC-BY, яка дозволяє іншим ділитися роботою з визнанням авторства роботи і початкової публікації в цьому журналі.
Якщо стаття прийнята до публікації в «Агроекологічний журнал», автор повинен підписати угоду про передачу авторських прав. Угода відправляється на поштову (оригінал) або адресу електронної пошти (відсканована копія) редакції журналу.
Цією угодою автор підтверджує, що представлені матеріали:
- не порушують авторських прав інших осіб або організацій;
- раніше не публікувались в інших видавництвах і не були представлені для публікації в інших виданнях.
Автор передає редакції «Агроекологічного журналу» права на:
- публікації статті українською (англійською та російською) мовою і поширення її друкованої копії;
- поширення електронної копії статті, а також електронної копії перекладу статті на англійську мову (для статей українською та російською мовами), будь-якими електронними засобами (розміщення на офіційному сайті журналу, електронних баз даних, сховищ тощо) друкована копія перекладу.
Автор залишає за собою право без згоди редакції та засновників:
- Використовувати матеріали статті повністю або частково в ознайомлювальних цілях.
- Використовувати матеріали статті повністю або частково для написання власних дисертацій.
- Використовувати матеріали статті для підготовки тез доповідей, доповідей конференцій, а також усних доповідей.
- Додати електронні копії статті (включаючи остаточну електронну копію, завантажену з офіційного сайту журналу) за адресою:
- персональні веб-ресурси всіх авторів (веб-сайти, веб-сторінки, блоги тощо);
- веб-ресурси установ, в яких працюють автори;
- некомерційні веб-ресурси відкритого доступу (наприклад, arXiv.org).
У всіх випадках наявність бібліографічного посилання на статтю або гіперпосилання на її електронну копію на офіційному сайті журналу є обов'язковим.