Агротехнологічні заходи боротьби із шкідливими організмами кукурудзи цукрової на екологічній основі

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.33730/2077-4893.3.2020.211533

Ключові слова:

сорт та гібриди цукрової кукурудзи, препарати захисної дії біологічного походження, енергія проростання, передпосівна обробка, захист рослин, фунгіциди, інсектициди, екологічно безпечне вирощування

Анотація

Представлені трирічні дані багатофакторних дослідів із вивчення ефективності традиційної та біологічної систем захисту рослин. У роботі було розглянуто комплексний вплив хімічних та біологічних препаратів засобів захисту рослин на кукурудзу цукрову. Наведено результати дослідження впливу препаратів захисту на енергію проростання насіння, на лабораторну та польову схожість рослин кукурудзи цукрової. Вивчали ефективність засобів захисту рослин щодо ураження та поширення хвороб, за використання біологічних і хімічних препаратів на посівах кукурудзи цукрової. Визначення лабораторної схожості насіння здійснювали методом пророщування в чашках Петрі на фільтрувальному папері та на поживному середовищі. Насіння, що вивчалось у лабораторних дослідах, висівали на ділянки, де визначали польову схожість рослин кукурудзи цукрової. Польові досліди виконували згідно з методикою закладання і проведення дослідів із кукурудзою. Результатами дослідів було підтверджено, що застосування для обробки насіння біологічних засобів значно стримувало розвиток хвороб та шкідників на посівах кукурудзи цукрової. На відміну від хімічних інсектицидних та фунгіцидних, дію біологічних препаратів вибірково спрямовано переважно на зниження чисельності шкідливих видів і підтримання їх на безпечному рівні. Біологічні препарати не лише на рівні із хімічними препаратами захищають рослини кукурудзи цукрової від ґрунтової інфекції, шкідливих комах, але і створюють позитивний вплив на якість рослин, пришвидшуючи їх початковий ріст і розвиток. Крім захисної дії, біопрепарати захисту посилюють енергію проростання насіння, стимулюють імунну функцію рослин, що і забезпечує підвищення врожайності та якості продукції. Проведення цих досліджень надає додаткове знання щодо впливу факторів на польову схожість та захист рослин від хвороб, результати яких спрямовано на збільшення врожайності кукурудзи цукрової.

Біографія автора

Любов Петрівна Теличко, Інститут агроекології і природокористування НААН

Telychko L.

Посилання

Konoplya, N.I. & Yevtushenko, G.A. (1997). Kukuruza dlya pishchevykh tseley [Cornfor food purposes]. Visnyk Luhans’koho derzhavnoho pedahohichnoho instytutu — Bulletin of the Luhansk State Pedagogical Institute, 4, 44–45 [in Russian].

Nosenko Yurii (2013). Tsukrova kukurudza — vid lanu do stolu [Sugarcorn — from the fieldto the table]. Plantator — planter, 4. URL: https://agrotimes.ua/article/cukrova_kukurudza_-_vid_lanu_do_stolu/ [in Ukrainian].

Eric B. Nelson (2018). The seed microbiome: Origins, interactions, and impacts Plant Soil. Marschner review, 422, 7–34 [in English].

Pliekhanova, T.F., Paustovskyi, V.O. & Halchynska, V.A. (2006). Konservuvannya tsukrovoyi kukurudzy: metodychni rekomendatsiyi [Canning of sweet corn: methodical recommendations]. Squires [in Ukrainian].

Bacon, C.W. (2001). Biological control of Fusarium moniliforme in maize. Environ Health Perspect, 109 (Suppl 2), 325–332 [in English].

Azizbekyan, R. (2019). Biological Preparations for the Protection of Agricultural Plants (Review). Applied Biochemistry and Microbiology, 55, 816–823. DOI: 10.1134/S0003683819080027 [in English].

Koul Opender (2011). Microbial biopesticides: Opportunities and challenges. CAB Reviews Perspectivesin Agriculture Veterinary Science Nutrition and Natural Resources, 6, 1–26. DOI: 10.1079/PAVSNNR20116056 [in English].

Murphy, D.J. (2016). Seed Treatments. Encyclopedia of Applied Plant Sciences. DOI: 10.1016/B978-0-12-394807-6.00206-9 [in English].

The if oam norms for organic production and processing. Version (2012). URL: http://www.infonetbiovision.org/res/res/files/4228.ifoam_norms [in English].

Nasinnia silskohospodarskykh kultur. Metody vyznachennia yakosti [Seeds of agricultural crops. Methods of determining the quality]. (2003). DSTU 4138-2002 from 16th Juli 2018. Kyiv: Derzhspozhyvstandart of Ukraine [in Ukrainian].

Dospehov, B.A. (1985). Metodika polevogo opyta (s osnovami statisticheskoj obrabotki rezultato vissledovanija [Methods of field experience (with the basics of statistical processing of research results)]. Moscow. Agropromizdat [in Russian].

Kulieshov, A.V. (2008). Fitosanitarny i monitoryn hіprohnoz [Phitosanitary monitoring and forecasting]. Kharkiv: Espada [in Ukrainian].

Omeliuta, V.P., Hryhorovych, I.V., & Chaban, V.S. (1986). Oblik shkidnykivi khvorob silskohospodarskykh kultur [Accounting for pests and diseases of crops]. Kyiv: Urozhai [in Ukrainian].

Tanskij, V.I., Levitin, M.M., & Ishkova, T.I. (1990). Metodicheskie rekomendaczii provedeniya kompleksny ‘khissledovanij po sozdaniyu zonalnykh modelej blokazashhityrastenij v ekologicheski bezopasnykh kompleksakh [Methodological rekomendations for conducting comprehensive studies on the creation of zonal models of the plant protection unit in ekologicalli safe grain complexes]. Lvov [in Russian].

Leschuk, N.V. (Ed.). (2016). Metodyka provedennia fitopatolohichnykh doslidzhen za shtuchnoho zarazhennia roslin [Methodology of carrying out phitopathological dosages for piece infection of plants]. Kyiv [in Ukrainian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-09-07

Номер

Розділ

АГРОНОМІЯ