Екологічна оцінка якості овочевої продукції агроселітебних територій приміської зони м. Житомира

Автор(и)

  • Людмила Олександрівна Герасимчук Житомирський національний агроекологічний університет, Україна
  • Руслана Анатоліївна Валерко Житомирський національний агроекологічний університет, Україна

DOI:

https://doi.org/10.33730/2077-4893.3.2017.219910

Ключові слова:

важкі метали, овочі, забруднення, експозиція, коефіцієнт небезпеки, канцерогенний ризик, неканцерогенний ризик

Анотація

Встановлено, що овочева продукція, вирощена у межах агроселітебних ландшафтів  с. Тетерівки (Житомирська обл.) є забрудненою кадмієм, цинком і свинцем. Максимальний вклад у загальну експозицію забруднювачів, що надходять у продукти харчування, вносить картопля (73–86 %), друге місце належить петрушці листковій, третє — буряку столовому та моркві столовій. Перевищення коефіцієнта небезпеки зафіксовано лише щодо свинцю. Загальний рівень неканцерогенного ризику становить 1,052 для рівня медіани і 1,617 для рівня 90-го процентиля. Сумарний рівень канцерогенного індивідуального ризику від Pb і Cd становить 5,44·10–4 — для медіанних значень і 7,52·10–4 — для 90-го процентиля, що за міжнародною шкалою оцінюється як напружений.

Біографії авторів

Людмила Олександрівна Герасимчук, Житомирський національний агроекологічний університет

кандидат сільськогосподарських наук

Руслана Анатоліївна Валерко, Житомирський національний агроекологічний університет

кандидат сільськогосподарських наук, доцент

Посилання

Bilyavs’ky’j, Yu.A., My’sly’va, T.M. (2013). Kancerogenny’j ta nekancerogenny’j ry’zy’k vid spozhy’vannya kartopli ta ovochiv, shho skladayut’ racion naselennya sil’s’ky’x selitebny’x tery’torij [Carcinogenic and non-carcinogenic risk from consumption of potatoes and vegetables constituting the diet of rural settlement areas]. Visny’k ZhNAEU. — Journal of ZNAEU, 2 (38), 56–65 [in Ukrainian].

Gerasy’mchuk, L.O. (2015). Kancerogenny’j i nekancerogenny’j ry’zy’ky’ vid spozhy’vannya ovochevy’x kul’tur, vy’roshheny’x na tery’toriyi agro-selitebny’x landshaftiv m. Zhy’tomy’r [Carcinogenic and non-carcinogenic risks from the consumption of vegetable crops grown on the territory of agro-saline landscapes in Zhytomyr]. Visny’k ZhNAEU — Journal of ZNAEU, 1 (47) 1, 10–19 [in Ukrainian].

Makarenko, N.A. (Eds.). (2005). Metodychni rekomendatsiyi z ahroekolohichnoho monitorynhu selitebnykh terytoriy [Methodical recommendations on agroecological monitoring of residential areas]. Kyiv [in Ukrainian].

My’sly’va, T.M., Gerasy’mchuk, L.O. (2011). Vazhki metaly’ v urbanozemax agroselitebny’x landshaftiv pivdenno-zaxidnoyi chasty’ny’ m. Zhy’tomy’ra [Heavy metals in urban soils of agro-saline land-scapes in the southwestern part of Zhytomyr]. Naukovy’j visny’k Nacional’nogo universy’tetu bioresursiv i pry’rodokory’stuvannya Ukrayiny’ — Scientific herald of the National University of Bioresources and Nature Management of Ukraine, 162, 1, 155–165 [in Ukrainian].

Supplementary Guidance for Conducting Health Risk Assessment of Chemical Mixtures (2000). — Washington [in English].

My’sly’va, T.M., & Onopriyenko, L.O. (2009). Vazhki metaly’ v urboedafotopax i fitocenozax na tery’toriyi m. Zhy’tomy’ra [Heavy metals in urboedaphotopages and phytocoenoses in the territory of the city of Zhytomyr]. Visny’k XNAU — Journal KhNAU, 1, 89–95 [in Ukrainian].

Raxmany’n, Yu.A., Novy’kov, S.M., & Shashy’na, T.A. et al. (2004). Rukovodstvo po ocenke ry’ska dlya zdorov’ya naseleny’ya pry’ vozdejstvy’y’ xy’my’chesky’x veshhestv, zagryaznyayushhy’x okruzhayushhuyu sredu [Guidelines for assessing the health risks of the public when exposed to pollutant chemicals]. Moskva: Federalnyi tcentr gossanepidnadzora Minzdrava Rossii [in Russian].

Cherny’chenko, I.O., Ly’tvy’chenko, O.M., & Sovertkova, L.S. (2013). Kancerogeny’ u produktax xarchuvannya, ocinka nebezpeky’[Carcinogens in food, assessment of danger]. Gigiyena naseleny’x miscz’ — Hygiene of populated places, 61, 156–163 [in Ukrainian].

Determination of exposure and assessment of the risk of exposure to chemical contaminants of food products on the population (2010). Moskva: Federalnyi tcentr gigieny i epidemiologiii Rospotrebnadzora [in Russian].

Nakaz MOZ Ukrayiny’ «Pro zatverdzhennya gigiyenichnogo normaty’vu «Perelik rechovy’n, produktiv, vy’robny’chy’x procesiv, pobutovy’x ta pry’rodny’x faktoriv, kancerogenny’x dlya lyudy’ny’»: GN 1.1.2.123–2006. [Order of the Ministry of Health of Ukraine «On Approval of the Hygienic Standard» List of Substances, Products, Production Processes, Household and Natural Causes, Carcinogenic to Human Beings]. (n.d.). zakon.rada.ua. Retrieved from http: zakon.nau.ua [in Ukrainian]

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-09-30

Номер

Розділ

ЕКОЛОГІЧНО БЕЗПЕЧНІ АГРОТЕХНОЛОГІЇ