Токсичність незбродженого осаду, отриманого після мікробної деструкції органічних відходів

Автор(и)

  • Олена Юріївна Бєлікова Інститут мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України
  • Надія Анатоліївна Матвєєва Інститут мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України
  • Олександр Борисович Таширев Інститут мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України

DOI:

https://doi.org/10.33730/2077-4893.1.2017.221032

Ключові слова:

харчові відходи, проростання насіння, токсичність, мікроорганізми

Анотація

Проведено оцінку токсичності для рослин незбродженого залишку, отриманого після мікробної ферментації в горизонтальному ферментері змішаних харчових відходів. Було використано три типи субстрату: ґрунт (позитивний контроль), пісок (негативний контроль) та експериментальний субстрат, що складався з незбродженого залишку і піску в об’ємному співвідношенні 6:1 (8 г залишку на 1 кг піску). Ріст рослин Raphanus sativus і Lathyrus latifolius оцінювали за енергією проростання насіння. Встановлено, що змішаний субстрат є токсичним для рослин, оскільки насіння не проростало. Енергія проростання насіння R. sativus та L. latifolius у ґрунті становить 90 і 50%, у піску — 50 і 20% відповідно. Наявність незбродженого залишку в експериментальному субстраті спричинило повне пригнічення росту рослин

Біографії авторів

Олена Юріївна Бєлікова, Інститут мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України

Bielikova O.

Надія Анатоліївна Матвєєва, Інститут мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України

доктор біологічних наук, старший науковий співробітник

Олександр Борисович Таширев, Інститут мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України

доктор технічних наук, професор

Посилання

Tashyreva A., Tashyrev O., Prytula I.; Eds., R.K. Behl and Edward Arseniuk (2014). The novel comprehensive approach for non-food agricultural and landfill biomass microbial fermentation and biogas production. Biotechnology and Plant Breeding Perspectives, Agrobios (International) Publ., ISBN: 978-93-81191-01-9, pp. 347–356 (in English).

Pradhan N., Dipasquale L., Giuliana d’Ippolito et al. (2015). Hydrogen Production by the Thermophilic Bacterium Thermotoga neapolitana. Int. J. Mol. Sci., Vol. 16, pp. 12578–12600 (in English).

Chong M.-L., Sabaratnam V., Shirai Y., Hassan M.A. (2009). Biohydrogen production from biomass and industrial wastes by dark fermentation. Int. J. of Hydrogen Energy, Vol. 34, pp. 3277–3287(in English).

Das D., Veziroglu T.N. (2008). Advances in biological hydrogen production processes. Int. J. Hydrog. Energy, Vol. 33, pp. 6046–6057(in English).

Das D, Veziroglu T.N. (2001). Hydrogen production by biological processes: a survey of literature. Int. J. Hydrog. Energy, Vol. 26, pp. 13–28 (in English).

Suteu D., Zaharia C., Badeanu M. (2012). Biohumus production by worms’ composting of some food wastes. Scientific Study & Res. Chem. & Chem. Eng., Biotechnol., Food Industry, Vol. 13, No. 2, pp. 169–176 (in English).

Suteu D., Badeanu M., Zaharia C. (2009). Valorisation of biodegradable waste using worm`s cropping. Lucrari Stiintifice, series: Horticultura, Vol. 52, pp. 1173–1178 (in English).

Manukovsky N.S., Kovalev V.S., Gribovskaya I.V. (2001). Two-stage biohumus production from inedible potato biomass. Bioresour Technol, Vol. 78, No. 3, pp. 273–275 (in English).

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-03-30

Номер

Розділ

БІОРІЗНОМАНІТТЯ ТА БІОБЕЗПЕКА ЕКОСИСТЕМ