Ефективність вирощування цьоголіток райдужної форелі (Oncorhynchus mykiss) за різного вмісту лізину та метіоніну у кормах

Автор(и)

  • Вадим Миколайович Кондратюк Національний університет біоресурсів і природокористування України, Україна https://orcid.org/0000-0002-4246-2639

DOI:

https://doi.org/10.33730/2077-4893.1.2021.227260

Анотація

У статті розглянуто питання ефективності використання повнораціонних комбікор- мів із різним рівнем лізину і метіоніну за вирощування цьоголітків райдужної форелі. Метою досліду передбачалося встановити вплив різних рівнів амінокислотного живлення цьоголітків форелі на показники її продуктивності. Для цього за методом аналогів було сформовано п’ять піддослідних груп. Дослід тривав 55 діб і поділявся на два періоди: зрівняльний (5 діб) та основний (50 діб). У зрівняльний період піддослідна риба споживала комбікорм контрольної групи. В основний період рівень лізину і метіоніну в експериментальних комбікормах для різних піддослідних груп форелі коливався від 2,7 до 3,1% та від 0,85 до 1,05% відповідно. Доведено, що зменшення вмісту лізину до 2,7% і метіоніну до 0,85% у комбікормі для цьоголітків форелі масою понад 10 г спричиняє достовірне (р<0,05) зменшення показників продуктивності риб. Зокрема, встановлено, що згодовування комбікормів із зазначеними вище рівнями амінокислот сприяє зменшенню маси форелі на 10,4%, та зниженню інтенсивності росту на 9,1–19,9%, порівняно з рибами, яким згодовували корм із вмістом лізину і метіоніну на рівні 2,9 і 0,95% відповідно. Підвищення згаданих показників у кормах для цьоголітків форелі супроводжується деякою позитивною тенденцією до збільшення їхньої продуктивності, проте достовірної різниці не встановлено. У процесі досліджень було визначено, що витрати корму на 1 кг приросту маси у цьоголітків форелі, які отримували комбікорми із вмістом лізину 3,0% та метіоніну 1,0% були меншими на 10,3%, а за вмісту цих амінокислот на рівні 2,7 і 0,85% відповідно — на 17,1% більшими, порівняно з рибами, які споживали корм із вмістом лізину 2,9 та метіоніну 0,95%. Використання для годівлі цьоголітків форелі повнораціонних комбікормів із різними рівнями лізину і метіоніну істотно не позначилось на збереженості риб, яка перебувала у межах 82,0–83,1%. За виробництва продукції форелівництва за показниками максимальної продуктивності та економічними критеріями оптимізації, для годівлі цьоголітків форелі з масою понад 10 г рекомендовано використовувати повнораціонні комбікорми з рівнем лізину — 3,0% та метіоніну — 1,0%.

Біографія автора

Вадим Миколайович Кондратюк, Національний університет біоресурсів і природокористування України

кандидат сільськогосподарських наук, доцент

Посилання

Bureau, D.P., Kaushik, S.J. & Cho, C.Y. (2003). Bioenergetics. In Fish Nutrition, 3rd ed., [JE Halver and RW Hardy, editors]. San Diego, CA: Academic Press [in English].

Jobling, M. (2016). Fish nutrition research: Past, present and future. Aquaculture International, 24, 767–786 [in English].

FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations) (2016). El estado mundial de la pesca y la acuicultura. Contribución a la seguridad alimentaria y la nutrición para todos [The state of world fisheries and aquaculture. Contribution to food security and nutrition for all.]. Roma: FAO [in Spanish].

Huysman, N., Krebs, E. & Voorhees, J.M. (2019). Use of a large vertically-suspended rod array in circular tanks during juvenile rainbow trout rearing. International Journal of Marine Biology and Research, 4, 1–5 [in English].

Khan, K., Rodrigues, А. & Cleber, M. et al. (2019). Dietary protein quality and proper protein to energy ratios: a bioeconomic approach in aquaculture feeding practices. Latin American Journal of Aquatic Research, 47 (2), 232–239 [in English].

Haloian, L.L., Hrytsyniak, I.I. & Drahan, L.P. (2017). Vplyv zghodovuvannia kombikormu «Aller Aqua» na vmist vilnykh aminokyslot u miazakh i pechintsi strumkovoi (Salmo trutta Linnaeus, 1758) ta raiduzhnoi (Oncorhynchus mykiss walbaum, 1792) forelei [The effect of feeding «Aller Aqua» feed on the content of free amino acids in the muscles and liver of brown (Salmo trutta Linnaeus, 1758) and rainbow (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) trout]. Rybohospodarska nauka Ukrainy — Fisheries science of Ukraine, 4, 112–19 [in Ukrainian].

Yehorov, B.V. & Fihurska, L.V. (2011). Stan ta perspektyvy rozvytku forelivnytstva u rybovodnykh hospodarstvakh Ukrainy [Status and prospects of trout development in fish farms of Ukraine]. Zernovi produkty i kombikormy — Grain products and compound feeds, 2, 37–39 [in Ukrainian].

Zheltov, Yu.A. (2014). Protein i aminokislotyi v kormah dlya vyiraschivaniya raznogo vida i vozrasta ryib [Protein and amino acids in feed for growing different species and ages of fish]. Luhansk: ASTRA-Plus [in Russian].

Ostroumova, I.N. (2001). Biologicheskie osnovy kormleniya ryb [Biological bases of fish feeding]. St. Petersburg: GONIORKH [in Russian].

Sherman, I.M., Hrynzhevskyi, M.V. & Zheltov, Yu.O. (2002). Naukove obhruntuvannia ratsionalnoi hodivli ryb [Scientific substantiation of rational feeding of fishes]. Kyiv: Higher education [in Ukrainian].

Shcherbina, M.A. & Gamygin, E.A. (2006). Kormlenie ryb v presnovodnoj akvakul’ture [Feeding fish in freshwater aquaculture]. Moscow: VNIRO [in Russian].

Mahmud, S., Chakraborty, S.C. & Das, M. (1996). Performance of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fed on different dietary protein with fixed energy ratio. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences, 9 (1), 31–35 [in English].

NRC (National Research Council). (2011). Nutrient requirements of fish and shrimp. Washington, DC: The National Academies Press [in English].

Bae, J.Y., Ok, I.H., Lee, S.S. & Hung, S.O. (2011). Reevaluation of dietary methionine requirement by plasma methionine and ammonia concentrations in surgically modified rainbow trout, Oncorhynchus mykiss. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences, 24 (7), 974–981 [in English].

Barnes, М.Е., Brown, M.L. & Rosentrater, K.A. (2012). Juvenile rainbow trout responses to diets containing distillers dried grain with solubles, phytase, and amino acid supplements. Open Journal of Animal Sciences, 2 (2), 69 –77 [in English].

Cowey, C.B. (1992). Nutrition: estimating requirements of rainbow trout. Aquaculture, 100, 177–189 [in English].

Jones, S., Karpol, A. & Friedman, S. (2020). Recent advances in single cell protein use as a feed ingredient in aquaculture. Current Opinion in Biotechnology, 61, 189–197 [in English].

Van Larebeke, M., Dockx, G. & Larondelle, Y. (2018). Relative influence of dietary protein and energy contents on lysine requirements and voluntary feed intake of rainbow trout fry. British Journal of Nutrition, 119, 42–56 [in English].

Alami-Durante, H., Wrutniak-Cabello, C. & Kaushik, S.J. (2010). Skeletal muscle cellularity and expression of myogenic regulatory factors and myosin heavy chains in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss): effects of changes in dietary plant protein sources and amino acid profiles. Comparative Biochemistry and physiology. Part A, Molecular & Integrative Physiology, 156, 561–568 [in English].

Glencross, B.A. (2010). А comparison of the digestibility of diets and ingredients fed torainbow trout (Oncorhynchus mykiss) or barramundi (Lates calcarifer) — the potential for inference of digestibility values among species. Aquaculture Nutrition, 17(2), 207–215 [in English].

Karabulut, H.A., Yandi, I. & Aras, N.M. (2010). Effects of different feed and temperature conditions on growth, meat yield, survival rate, feed conversion ratio and condition factor in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fingerlings. Journal of Animal and Veterinary Advances, 9 (22), 2818–2823 [in English].

Bureau, D.P. & Encarnação, P.M. (2006). Adequately Defining the Amino Acid Requirements of Fish. The Case Example of Lysine. Materiales del VIII Simposium Internacional de Nutrición Acuícola (рр. 29–54). Universidad Autónoma de Nuevo León, Monterrey, Nuevo León, México [in English].

Kanid’ev, A.N. (1985). Instrukciya po razvedeniyu raduzhnoj foreli [Instructions for breeding rainbow trout]. Moscow: VNIIPRKh [in Russian].

Voda rybohospodarskykh pidpryiemstv. Zahalni vymohy ta normy [Water of fishery enterprises. General requirements and norms]. (2006). SOU — 05.01.–37–385:2006. Kyiv: Ministry of Agrarian Policy of Ukraine [in Ukrainian].

Plohinskij, N.A. (1969). Rukovodstvo po biometrii dlya zootekhnikov [A guide to biometrics for zootechnicians]. Moscow: Kolos [in Russian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-04-06

Номер

Розділ

ТЕХНОЛОГІЯ ВИРОБНИЦТВА ТА ПЕРЕРОБКИ ПРОДУКЦІЇ ТВАРИННИЦТВА