Репродуктивна функція курей за дії технологічного стресора
DOI:
https://doi.org/10.33730/2077-4893.3.2021.240332Ключові слова:
кури-несучки, несучість, збереженість, жива маса, технологічний стресор, кліткові батареїАнотація
Досліджено вплив зміни висоти розташування кліткової батареї на репродуктивну функцію курей-несучок промислового стада. Для цього в умовах сучасного комплексу з виробництва харчових яєць сформували 4 групи курей, кожну з яких утримували на окремому поверху-аналогу за площею та клітковим устаткуванням, розташованому в одному пташнику. Кожен поверх був обладнаний 3-ярусними клітковими батареями: 1–3 яруси входили до 1-го поверху, 4–6 яруси — до 2-го, 7–9 яруси — до 3-го, а 10–12 яруси — до 4 поверху кліткового устаткування. Репродуктивну функцію курей оцінювали за несучістю на початкову та середню несучку, її інтенсивністю та масою яєць. Результати досліджень показали, що утримання несучок у клітках батарей другого поверху супроводжувалось незначним зниженням збереженості поголів’я — на 0,2–0,5%, несучості на початкову несучку — на 1,9–2,2%, що спричинило зниження валового виробництва яєць на 0,6–0,7 млн шт., яєчної маси — на 48,9–67,0 т та зниження європейського коефіцієнта ефективності на 0,7–0,9 од. Тоді як за утримання курей-несучок у клітках батарей першого поверху спостерігалось зниження збереженості на 10,3–10,8%, несучості на початкову несучку — на 6,4–8,4% та маси тіла — на 7,5–8,1%, що зумовило до зниження валового виробництва яєць на 1,9–2,6 млн шт., яйцемаси — на 143,8–210,8 т та зменшення рівня європейського коефіцієнта ефективності виробництва яєць на 1,7–2,6 од. Таким чином, збільшення ярусності кліткового устаткування не чинить негативного впливу на репродуктивну функцію курей промислового стада, а утримання курей-несучок у клітках батарей першого поверху спричиняє розвиток у них стресового стану, що проявляється у зниженні збереженості та погіршенні репродуктивної функції курей і призводить до зниження ефективності виробництва яєць.
Посилання
Rukovodstvo po soderzhanyiu fynalnoho hybryda Hy-Line W-36 [Guide to the content of the final hybrid Hy-Line W-36]. (2019). 32 p. URL: https://www.hyline.com/userdocs/pages/36_COM_RUS.pdf [in Russian].
Bird Life International Gallus gallus. (2016). The IUCN Red List of Threatened Species. e.T22679199 A92806965. DOI: https://doi.org/10.2305/IUCN.UK.2016 [in English].
Naumenko, V.V., Dyachynsky, A.S., Demchenko, V.Y. & Derevyanko, I.D. (2009). Fiziolohiia silskohospodarskykh tvaryn [Physiology of farm animals]. Kyiv: Center for Educational Literature [in Ukrainian].
Fisinin, V.I. & Kavtarashvili, A.Sh. (2015). Teplovoi stress u ptitsy. Soobshchenye II. Metody i sposoby profylaktiki i smiahchenyia [Heat stress in birds. Message II. Methods and ways of prevention and mitigation]. Selskokhoziaistvennaia byolohyia — Agricultural Biology, 4, 431–443. DOI: https://doi.org/10.15389/agrobiology.2015.4.431rus [in Russian].
Bedanova, I. et al. (2007). Stress in broilers resulting from shackling. Poultry Sciencе, 86 (6), 1065–1069. DOI: https://doi.org/10.1093/ps/86.6.1065 [in English].
Kang, H.K. et al. (2018). Effect of stocking density on laying performance, egg quality and blood parameters of Hy-Line Brown laying hens in an aviary system. European Poultry Science, 82. DOI: https://doi.org/10.1399/eps.2018.245 [in English].
Gorelik, O. et al. (2020). Influence of Transport Stress on the Adaptation Potential of Chickens. Ukrainian Journal of Ecology, 10 (2), 260–263. DOI: https://doi.org/10.15421/2020_93 [in English].
Siegel, H.S. (1995). Stress, strains and resistance. British Poultry Science, 36, 3–22. DOI: https://doi.org/10.1080/00071669508417748 [in English].
Zhuchaev, K.V., Sulimova, L.I. & Kochneva, M.L. (2019). Reaktsyia kur-nesushek yaichnoho krossa na khronycheskyi y uboinyi stress [The reaction of laying hens of egg cross to chronic and lethal stress]. Uchenyie zapiski Kazanskoy gosudarstvennoy akademii veterinarnoy meditsinyi im. N.E. Baumana — Scientific notes of Kazan State Academy of Veterinary Medicine named after N.E. Bauman, 2:238, 76–81. DOI: https://doi.org/10.31588/2413-4201-1883-238-2-76-82 [in Russian].
Lin, H., Jiao, H.C., Buyse, J. & Decuypere, E. (2006). Strategies for preventing heat stress in poultry. World’s Poultry Science Journal, 62, 71–86. DOI: https://doi.org/10.1079/WPS200585 [in English].
Mashaly, M.M. et al. (2004). Effect of heat stress on production parameters and immune responses of commercial laying hens. Poultry Science, 83, 889–894. DOI: https://doi.org/10.1093/PS/83.6.889 [in English].
Kim, Y.-H., Kim, J., Yoon, H.-S. & Choi, Y.-H. (2015). Effects of Dietary Corticosterone on Yolk Colors and Eggshell Quality in Laying Hens. AsianAustralasian. Journal of Animal Sciences, 28 (6), 840–846. DOI: https://doi.org/10.5713/ajas.14.0849 [in English].
El-Lethey, H., Aerni, V., Jungi, T.W. & Wechsler, B. (2000). Stress and feather pecking in laying hens in relation to housing conditions. British Poultry Science, 41, 22–28. DOI: https://doi.org/10.1080/00071660086358 [in English].
Khan, R. et al. (2011). Effect of vitamin E in heatstressed poultry. World’s Poultry Science Journal, 67 (3), 469–478. DOI: https://doi.org/10.1017/S0043933911000511 [in English].
Surai, P.F. & Fotina, T.I. (2013). Physiological mechanisms of stress development in poultry industry. Animal Breeding Today, 6, 54–60 [in English].
Abidin, Z. & Khatoon, A. (2013). Heat stress in poultry and the beneficial effects of ascorbic acid (vitamin C) supplementation during periods of heat stress. World’s Poultry Science Journal, 69, 135–151. DOI: https://doi.org/10.1017/S0043933913000123 [in English].
Attia, Y.A., Hassan, R.A. & Qota, M.A. (2009). Recovery from adverse effects of heat stress on slowgrowing chicks in the tropics. 1: Effect of ascorbic acid and different levels of betaine. Tropical Animal Health and Production, 41, 807–818. DOI: https://doi.org/10.1007/S11250-008-9256-9 [in English].
Borges, S.A. et al. (2004). Physiological responses of broiler chicken to heat stress and electrolyte balance (sodium plus potassium minus chloride, milliequivalent per kilogram). Poultry Science, 83, 1551–1558. DOI: https://doi.org/10.1093/PS/83.9.1551 [in English].
Yakubu, A., Salako, A.E. & Ige, O. (2007). Effect of genotype and housing systems on the laying performance of chickens in different season in the semi-humid tropics. International Journal of Poultry Science, 6 (6), 434–439. DOI: https://doi.org/10.3923/ijps.2007.434.439 [in English].
Oguntunji, A.O. & Alabi, O.M. (2010). Influence of high environmental temperature on egg production and shell quality: a review. World’s Poultry Science Journal, 66, 739–749. DOI: https://doi.org/10.1017/S004393391000070X [in English].
Ciftci, M., Ertas, O.N. & Guler, T. (2005). Effects of vitamin E and vitamin C dietary supplementation on egg production and egg quality of laying hens exposed to a chronic heat stress. Revue de Medecine Veterinaire, 156, 107–111 [in English].
Joachim, J.A., Joseph, O.A. & Sunday, A.O. (2010). Effects of heat stress on some blood parameters and egg production of Shika Brown layer chickens transported by road. Biological Research, 43, 183–189. DOI: https://doi.org/10.4067/S0716-97602010000200006 [in English].
Moudgal, R.P. & Razdan, M.N. (1985). In vitro studies on ovulatory mechanisms in the hen. Journal of Veterinary Medicine, 32, 179–186 [in English].
Edens, F.W. & Siegel, H.S. (1976). Modification of corticosterone and glucose responses by sympatholytic agents in young chickens during acute heat exposure. Poultry Science, 55, 1704–1712 [in English].
Kavtarashvili, A.Sh. (2013). Opredelenie effektivnosti proizvodstva ptitsevodcheskoy produktsii ekspress-metodami [Determining the efficiency of poultry production by express methods]. Ekonomika — Economics, 2 (123), 6–9 [in Russian].
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право і ліцензування
Умови ліцензії: автори зберігають авторські права і надають журналу право першої публікації з роботою, одночасно ліцензованої за ліцензією Creative Commons Attribution License International CC-BY, яка дозволяє іншим ділитися роботою з визнанням авторства роботи і початкової публікації в цьому журналі.
Якщо стаття прийнята до публікації в «Агроекологічний журнал», автор повинен підписати угоду про передачу авторських прав. Угода відправляється на поштову (оригінал) або адресу електронної пошти (відсканована копія) редакції журналу.
Цією угодою автор підтверджує, що представлені матеріали:
- не порушують авторських прав інших осіб або організацій;
- раніше не публікувались в інших видавництвах і не були представлені для публікації в інших виданнях.
Автор передає редакції «Агроекологічного журналу» права на:
- публікації статті українською (англійською та російською) мовою і поширення її друкованої копії;
- поширення електронної копії статті, а також електронної копії перекладу статті на англійську мову (для статей українською та російською мовами), будь-якими електронними засобами (розміщення на офіційному сайті журналу, електронних баз даних, сховищ тощо) друкована копія перекладу.
Автор залишає за собою право без згоди редакції та засновників:
- Використовувати матеріали статті повністю або частково в ознайомлювальних цілях.
- Використовувати матеріали статті повністю або частково для написання власних дисертацій.
- Використовувати матеріали статті для підготовки тез доповідей, доповідей конференцій, а також усних доповідей.
- Додати електронні копії статті (включаючи остаточну електронну копію, завантажену з офіційного сайту журналу) за адресою:
- персональні веб-ресурси всіх авторів (веб-сайти, веб-сторінки, блоги тощо);
- веб-ресурси установ, в яких працюють автори;
- некомерційні веб-ресурси відкритого доступу (наприклад, arXiv.org).
У всіх випадках наявність бібліографічного посилання на статтю або гіперпосилання на її електронну копію на офіційному сайті журналу є обов'язковим.