ДОСЛІДЖЕННЯ ФЕНОЛЬНИХ СПОЛУК ПОЛИНУ ЕСТРАГОНОВОГО (ARTEMISIA DRACUNCULUS L.) ЗА ІНТРОДУКЦІЇ В ЖИТОМИРСЬКОМУ ПОЛІССІ

Автор(и)

  • Ірина Вікторівна Іващенко Житомирський національний агроекологічний університет, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.33730/2077-4893.2.2016.248318

Ключові слова:

Artemisia dracunculus L., Asteraceae, фенольні сполуки, флавоноїди, високоефективна рідинна хроматографія, інтродукція, Житомирське Полісся

Анотація

Методом високоефективної рідинної хроматографії визначено якісний склад та кількісний уміст деяких фенольних сполук надземної частини рослин Artemisia dracunculus L. за інтродукції в Житомирському Поліссі. Виявлено 31 сполуку фенольного по- ходження, із них ідентифіковано флавоноїди — рутин, лютеолін-7-глікозид, апігенін7-глікозид та ізохлорогенову кислоту. Домінуючий компонент серед ідентифікованих речовин — рутин. Сума виявлених фенольних сполук у повітряно-сухій сировині становила 51,24±0,12 мг/г (5,12%). Проведений хроматографічний аналіз фенольних сполук надземної частини A. dracunculus дає змогу вважати рослину перспективним джерелом біологічно активних сполук фенольного походження. Ймовірно, що феноль- ні сполуки визначають антимікробні властивості рослини, виявлені нами раніше. Відзначено перспективність подальшого детального вивчення та культивування A. dracunculus у зоні Житомирського Полісся з метою використання у фармацевтич- ній, харчовій промисловості, косметології та для створення лікувальних дієт антиоксидантної дії.

Біографія автора

Ірина Вікторівна Іващенко, Житомирський національний агроекологічний університет

кандидат біологічних наук, доцент

Посилання

Rice-Evan C.A., Packer L. (1998), «Flavonoids in Health and Disease», New York: Marcel Dekker Publ., 525 p. (in English).

Rakhmetov D.B., Stadnychuk N.O., Korableva O.A. (2004). Novi kormovi, prianosmakovi ta ovochevi introdutsenty v Lisostepu i Polissi Ukrainy [New feed, and vegetable pryanosmakovi introduced species in the forest-steppe and Polesie Ukraine]. Kyiv: Fitosotsiotsentr Publ., 162 p. (in Ukrainian).

Aglarova A.M., Zilfikarov I.N., Severtseva O.V. (2008). «Biological characteristics and useful properties of tarragon (Artemisia dracunculus)» Pharmaceutical Chemistry Journal. Vol. 42, pp. 81–86 (in English).

Korableva O.A., Rakhmetov D.B. (2012). Poleznye rasteniya v Ukraine: ot introduktsii do ispolzovaniya [Useful plants in the Ukraine, from the introduction to the use of]. Kiev: Fitosotsiotsentr Publ., 171 p. (in Russian).

Kovalyova A., Ochkur O., Kashpur N. (2013). «The Research of Antibacterial Activity of Tarragon and Other Species of the Genus Artemisia L.». The Pharma Innovation. Vol. 2, No. 9, рр. 48–50 (in English).

Ivashchenko I.V., Ivashchenko O.A., Rakhmetov D.B. (2015). Antymikrobni vlastyvosti roslyn Artemisia dracunculus L. (Asteraceae) u zviazku z introduktsiieiu v Zhytomyrskomu Polissi [Antimicrobial properties of plant Artemisia dracunculus L. (Asteraceae) in connection with the introduction in Zhytomyr Polissya]. Introduktsiia roslyn [Introduction plants]. No. 2, pp. 88–95 (in Ukrainian).

Shaldaeva T.M. (2009). Flavonoidy Artemisia dracunculus L. iz prirodnykh mestoobitaniy yuga Sibiri [Flavonoids of Artemisia dracunculus L. natural habitats of southern Siberia]. Rastitelnyy mir Aziatskoy Rosii [The flora of the Asian Russia]. No. 1 (3), pp. 105–110 (in Russian).

Khezrilu Bandli J., Heidari R. (2014). «The Evaluation of Antioxidant Activities and Phenolic Compounds in Leaves and Inflorescence of Artemisia dracunculus L. by HPLC». Journal of Medicinal Plants. Vol. 13, No. 51, pp. 41–50 (in English).

Ochkur O., Kovalyova N., Sydora N. (2013). «Amino acids composition of Artemisia L. genus species subgenus Dracunculus Bess. from Ukrainian flora». TPI Journal. Vol. 2 (3), рр. 64–67 (in English).

Ivashchenko I.V., Rakhmetov D.B., Ivashchenko O.A. (2014). Fitokhimichne doslidzhennia Artemisia dracunculus L. u zviazku z introduktsiieiu v umovakh Polissia Ukrainy [Phytochemical research Artemisia dracunculus L. due to the introduction in terms of Polesie Ukraine]. Modem Phytomorphology. Vol. 6, рр. 357–360 (in Ukrainian).

Bilko M.V., Dobonii I.V. (2011). Doslidzhennia dynamiky biolohichno-aktyvnykh rechovyn fenolnoi pryrody pry ekstrahuvanni priano-aromatychnoi syrovyny [The study of the dynamics of biologically active substances in the extraction of phenolic aromatic raw materials]. VynoHrad., Vol. XLI, part. 2, pp. 110–114 (in Ukrainian).

Mashentseva A.A., Seytenbetov T.S. (2010). Yeksperimentalnoe i teoreticheskoe issledovanie vzaimosvyazi «struktura — aktivnost» proizvodnykh korichnoy kisloty [Experiental and theoretical study of the interrelation «structure — activity» of cinnamic acid]. Journal of Siberian Federal University. Chemistry. No. 3, pp. 183–192 (in Russian).

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-06-17

Номер

Розділ

Статті