Біологічно активні компоненти лікарських рослин у кисломолочному продукті «Дивосил»

Автор(и)

  • Тетяна Павлівна Куцик Дослідна станція лікарських рослин Інституту агроекології і природокористування НААН, Україна

DOI:

https://doi.org/10.33730/2077-4893.2.2016.248703

Ключові слова:

кефірні грибки, лікарські рослини, функціональні інгредієнти, функціональний кисломолочний продукт

Анотація

Здійснено наукове обґрунтування технологічних рішень, спрямованих на збагачення молочної основи бактеріальним концентратом кефірних грибків та функціональними інгредієнтами лікарських рослин для створення оригінального за складом функціонального кисломолочного продукту «Дивосил». Установлено, що використання кефірних грибків у поєднанні з функціональними інгредієнтами дає змогу отримати ферментований кисломолочний продукт зі значною кількістю біологічно активної мікрофлори (загальна чисельність МКБ становить 0,8÷1,01±0,05÷109 КУО/г), підвищеним рівнем вільних амінокислот (близько 12,4±0,1%) і мінімальною кількістю холестерину (61,2±0,1%).

Біографія автора

Тетяна Павлівна Куцик, Дослідна станція лікарських рослин Інституту агроекології і природокористування НААН

аспірантка

Посилання

Rastitelnye resursy SSSR: Tsvetkovye rasteniya, ikh khimicheskiy sostav, ispolzovanie; Semeystvo Asteraceae (Compositae) [Plant resources of the USSR: Flowering plants, their chemical composition, the use of; Asteraceae (Compositae) family]. St. Petersburg: Nauka Publ., 1993, 352 р. (in Russian).

Perkovets M.V. (2007). Inulin i oligofruktoza — bolshe, chem prosto pishchevye volokna i prebiotiki [Inulin and oligofructose — more than just a dietary fiber and prebiotics]. Molochnaya promyshlennost [Dairy Industry]. No. 9, рр. 55–56 (in Russian).

Mashkovskiy M.D. (1986). Lekarstvennye sredstva. V dvukh chastyakh. Ch. 2. [Drugs. In two parts. Part 2]. Moskva Meditsina Publ., 576 р. (in Russian).

Samylinа I.A. (1999). Lekarstvennye rasteniya Gosudarstvennoy Farmakopei [Herbs State Pharmacopoeia]. Moskva «ANMI» Publ., рр. 81–84 (in Russian).

Bovtenko V.A., Rybachenko A.I., Litvinenko V.I., Popova T.P., Bobkova L.N. (2005). Standartizatsiya flavonoidnogo sostava vodno-spirtovykh ekstraktov listev myaty perechnoy [Standardization flavonoid composition of hydro-alcoholic extracts of peppermint leaves]. Farmakom [Farmakom]. No. 1, рр. 67–71 (in Russian).

Inikhov G.S., Brio N.P. (1971). Metody analiza moloka i molochnykh produktov [Methods of analysis of milk and dairy products]. Moskva: Pishchevaya promyshlennost Publ., 275 р. (in Russian).

Bannikova L.N., Koroleva N.S. (1987). Mikrobiologicheskie osnovy molochnogo proizvodstva [Microbiological basis of milk production]. Moskva Publ., 400 р. (in Russian).

Hull M.E. (1947). Stadies on milk proteins. Colorometric determination of the partial hydrolysis of the proteins milk. J. Dairy Sci Publ., Vol. 30, рр. 881–884 (in English).

Gomez M.G., Gaya P., Nunez M., Medina M. (1996). Debbittering activity of peptidases from selected lactobacilli strains in model cheeses. Milk Sci. Int. Publ., Vol. 51, No. 6, рр. 315–319 (in English).

Melnichenko V.P., Mikhaylichenko B.V. Sposob polucheniya svobodnykh aminokislot iz biologicheskikh tkaney [A method for producing free amino acids from biological tissues]. Patent RF, no 2063759, 1996 (in Russian).

Bradford M.M. (1976). A rapid and sensitive method for quantitation of microgram quantities of protein utilizing the principle of protein-dye binding. Analit. Biochem. Publ., Vol. 72, No. 2, рр. 248–254 (in English).

Krus G.N., Shalygina A.M., Volokitina Z.V. (2000). Metody issledovaniya moloka i molochnykh produktov [Methods of research of milk and dairy products]. Moskva: Kolos Publ., 300 р. (in Russian).

Keyts M. (1975). Tekhnika lipidologii [Technology lipidology]. Moskva: Mir Publ., рр. 84–85 (in Russian).

Kutsyk T.P., Kihel N.F. (2011). Doslidzhennia vplyvu likarskykh roslynnykh inhrediientiv na pokaznyky kyslomolochnoho produktu [Investigation of Medicinal herbal ingredients for dairy products performance]. Visnyk ahrarnoi nauky [Bulletin of Agricultural Science]. No. 1, pp. 50–53 (in Ukrainian).

Kutsyk T.P., Kihel N.F. Bondarenko O.V., Semenovskaya A.A. Sposob proizvodstva funktsionalnogo kislomolochnogo produkta «Divosil» [A method of producing a functional fermented milk «Divosil» product] Ukrayna, Patent, no. 97772, 2012 (in Ukrainian).

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-06-17

Номер

Розділ

Статті