Біологічно активні компоненти лікарських рослин у кисломолочному продукті «Дивосил»
DOI:
https://doi.org/10.33730/2077-4893.2.2016.248703Ключові слова:
кефірні грибки, лікарські рослини, функціональні інгредієнти, функціональний кисломолочний продуктАнотація
Здійснено наукове обґрунтування технологічних рішень, спрямованих на збагачення молочної основи бактеріальним концентратом кефірних грибків та функціональними інгредієнтами лікарських рослин для створення оригінального за складом функціонального кисломолочного продукту «Дивосил». Установлено, що використання кефірних грибків у поєднанні з функціональними інгредієнтами дає змогу отримати ферментований кисломолочний продукт зі значною кількістю біологічно активної мікрофлори (загальна чисельність МКБ становить 0,8÷1,01±0,05÷109 КУО/г), підвищеним рівнем вільних амінокислот (близько 12,4±0,1%) і мінімальною кількістю холестерину (61,2±0,1%).
Посилання
Rastitelnye resursy SSSR: Tsvetkovye rasteniya, ikh khimicheskiy sostav, ispolzovanie; Semeystvo Asteraceae (Compositae) [Plant resources of the USSR: Flowering plants, their chemical composition, the use of; Asteraceae (Compositae) family]. St. Petersburg: Nauka Publ., 1993, 352 р. (in Russian).
Perkovets M.V. (2007). Inulin i oligofruktoza — bolshe, chem prosto pishchevye volokna i prebiotiki [Inulin and oligofructose — more than just a dietary fiber and prebiotics]. Molochnaya promyshlennost [Dairy Industry]. No. 9, рр. 55–56 (in Russian).
Mashkovskiy M.D. (1986). Lekarstvennye sredstva. V dvukh chastyakh. Ch. 2. [Drugs. In two parts. Part 2]. Moskva Meditsina Publ., 576 р. (in Russian).
Samylinа I.A. (1999). Lekarstvennye rasteniya Gosudarstvennoy Farmakopei [Herbs State Pharmacopoeia]. Moskva «ANMI» Publ., рр. 81–84 (in Russian).
Bovtenko V.A., Rybachenko A.I., Litvinenko V.I., Popova T.P., Bobkova L.N. (2005). Standartizatsiya flavonoidnogo sostava vodno-spirtovykh ekstraktov listev myaty perechnoy [Standardization flavonoid composition of hydro-alcoholic extracts of peppermint leaves]. Farmakom [Farmakom]. No. 1, рр. 67–71 (in Russian).
Inikhov G.S., Brio N.P. (1971). Metody analiza moloka i molochnykh produktov [Methods of analysis of milk and dairy products]. Moskva: Pishchevaya promyshlennost Publ., 275 р. (in Russian).
Bannikova L.N., Koroleva N.S. (1987). Mikrobiologicheskie osnovy molochnogo proizvodstva [Microbiological basis of milk production]. Moskva Publ., 400 р. (in Russian).
Hull M.E. (1947). Stadies on milk proteins. Colorometric determination of the partial hydrolysis of the proteins milk. J. Dairy Sci Publ., Vol. 30, рр. 881–884 (in English).
Gomez M.G., Gaya P., Nunez M., Medina M. (1996). Debbittering activity of peptidases from selected lactobacilli strains in model cheeses. Milk Sci. Int. Publ., Vol. 51, No. 6, рр. 315–319 (in English).
Melnichenko V.P., Mikhaylichenko B.V. Sposob polucheniya svobodnykh aminokislot iz biologicheskikh tkaney [A method for producing free amino acids from biological tissues]. Patent RF, no 2063759, 1996 (in Russian).
Bradford M.M. (1976). A rapid and sensitive method for quantitation of microgram quantities of protein utilizing the principle of protein-dye binding. Analit. Biochem. Publ., Vol. 72, No. 2, рр. 248–254 (in English).
Krus G.N., Shalygina A.M., Volokitina Z.V. (2000). Metody issledovaniya moloka i molochnykh produktov [Methods of research of milk and dairy products]. Moskva: Kolos Publ., 300 р. (in Russian).
Keyts M. (1975). Tekhnika lipidologii [Technology lipidology]. Moskva: Mir Publ., рр. 84–85 (in Russian).
Kutsyk T.P., Kihel N.F. (2011). Doslidzhennia vplyvu likarskykh roslynnykh inhrediientiv na pokaznyky kyslomolochnoho produktu [Investigation of Medicinal herbal ingredients for dairy products performance]. Visnyk ahrarnoi nauky [Bulletin of Agricultural Science]. No. 1, pp. 50–53 (in Ukrainian).
Kutsyk T.P., Kihel N.F. Bondarenko O.V., Semenovskaya A.A. Sposob proizvodstva funktsionalnogo kislomolochnogo produkta «Divosil» [A method of producing a functional fermented milk «Divosil» product] Ukrayna, Patent, no. 97772, 2012 (in Ukrainian).
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право і ліцензування
Умови ліцензії: автори зберігають авторські права і надають журналу право першої публікації з роботою, одночасно ліцензованої за ліцензією Creative Commons Attribution License International CC-BY, яка дозволяє іншим ділитися роботою з визнанням авторства роботи і початкової публікації в цьому журналі.
Якщо стаття прийнята до публікації в «Агроекологічний журнал», автор повинен підписати угоду про передачу авторських прав. Угода відправляється на поштову (оригінал) або адресу електронної пошти (відсканована копія) редакції журналу.
Цією угодою автор підтверджує, що представлені матеріали:
- не порушують авторських прав інших осіб або організацій;
- раніше не публікувались в інших видавництвах і не були представлені для публікації в інших виданнях.
Автор передає редакції «Агроекологічного журналу» права на:
- публікації статті українською (англійською та російською) мовою і поширення її друкованої копії;
- поширення електронної копії статті, а також електронної копії перекладу статті на англійську мову (для статей українською та російською мовами), будь-якими електронними засобами (розміщення на офіційному сайті журналу, електронних баз даних, сховищ тощо) друкована копія перекладу.
Автор залишає за собою право без згоди редакції та засновників:
- Використовувати матеріали статті повністю або частково в ознайомлювальних цілях.
- Використовувати матеріали статті повністю або частково для написання власних дисертацій.
- Використовувати матеріали статті для підготовки тез доповідей, доповідей конференцій, а також усних доповідей.
- Додати електронні копії статті (включаючи остаточну електронну копію, завантажену з офіційного сайту журналу) за адресою:
- персональні веб-ресурси всіх авторів (веб-сайти, веб-сторінки, блоги тощо);
- веб-ресурси установ, в яких працюють автори;
- некомерційні веб-ресурси відкритого доступу (наприклад, arXiv.org).
У всіх випадках наявність бібліографічного посилання на статтю або гіперпосилання на її електронну копію на офіційному сайті журналу є обов'язковим.