Економічні показники витрат сільськогосподарських підприємств на виробництво ягідних культур

Автор(и)

  • Андрій Олексійович Коваль Інститут агроекології і природокористування НААН, Україна https://orcid.org/0000-0002-2539-4945

DOI:

https://doi.org/10.33730/2077-4893.4.2021.252965

Ключові слова:

ягідництво, нішеві культури, виробнича собівартість, витрати, імпорт, експорт, рентабельність

Анотація

У статті описано перспективність розвитку ягідництва в Україні. Порівняно найпоширеніші ягідні культури, які дають більш швидку окупність усіх своїх капіталовкладень. Подано показники виробничої собівартості вирощених ягідних культур по областях, рівень їх рентабельності виробництва та витрати на виробництво 1 ц ягідних культур. Проведено розширено економіко-статистичний аналіз даних Державної служби статистики України тощо. По Україні загалом загальні витрати щороку зростають у межах 6%, тобто постійно збільшувалися виробничі витрати. Прямі матеріальні витрати (насіння та посадковий матеріал, мінеральні добрива, пальне і мастильні матеріали та т.п. витрати) найнижчими були в 2018 р., порівняно з 2017 р. — на 8% та з 2019 р. — на 12%. Витрати на оплату праці на підприємствах, які спеціалізуються на вирощуванні ягідних культур щороку зростали на 2–11%. Інші прямі витрати та загальновиробничі витрати (відрахування на соціальні заходи, амортизація, оплата послуг сторонніх організацій, інші прямі та загальновиробничі витрати) щороку зростали на 3–16% відповідно. Найвища виробнича собівартість ягідних культур у господарствах Вінницької обл., найнижча — у Полтавській. Витрати сільськогосподарських підприємств на виробництво 1 ц ягідних культур у гривнях по господарствах України у 2019 р. найвищі були в Рівненській обл., найнижчі — у Волинській і Сумській. Рівень рентабельності виробництва ягідних культур найвищим по всіх господарствах у 2019 р. був у Миколаївській та Івано-Франківській обл., найнижчий, відповідно, збитковий — у Кіровоградській, Одеській і Полтавській обл.; у фермерських господарствах був найвищий — в Одеській та Житомирській обл., а найнижчий — у Сумській та Київській обл. Собівартість ягідних культур знаходиться в оберненому зв’язку з рівнем рентабельності.

Посилання

Salo, І.A. (2020). Rozvytok rynku plodiv ta yahid v Ukraini [Development of the fruit and berries market in Ukraine]. Ekonomika APK — Economics of AIC, 3, 16–23 [in Ukrainian].

Salo, I.A. (2019). Rozvytok rynku plodiv v Ukraini: monohrafiia [Development of the fruit market in Ukraine]. Kyiv: NNTs IAE [in Ukrainian].

Salo, I.A. & Popova, O.P. (2019). Suchasnyi stan haluzi roslynnytstva v Ukraini [The current state of the crop industry in Ukraine]. Visnyk ahrarnoi nauky — Bulletin of agrarian science, 9, 80–87 [in Ukrainian].

Kvasha, S.M. (2013). Metodolohichnyi bazys pryi­niattia suspilnykh rishen v ahrarnii politytsi [Methodological basis of acceptance public decisions in agricultural policy]. Ekonomika APK — Economics of AIC, 8, 12–21 [in Ukrainian].

Statystychna informatsiia Derzhavnoi sluzhby statystyky Ukrainy [Statistical information of the State Statistics Service of Ukraine]. (n.d.) URL: https://ukrstat.org/uk [in Ukrainian].

Halat, L.M. (2021). Eksportnyi potentsial ta problemy rozvytku haluzi yahidnytstva Ukrainy [Export potential and problems of development of the berry industry of Ukraine]. Ahrosvit — Agricultural world, 1–2, 46–55 [in Ukrainian].

Rynok yahidnykh kultur v Ukraini ta sviti [The market of berry crops in Ukraine and the world]. (n.d.). URL: http://ukrsadprom.org/blog/rynokyagidnyh-kultur-vukrayini-ta-sviti [in Ukrainian].

Ulanchuk, V.S. & Anishchenko, H.Iu. (2011). Spozhyvchyi rynok plodoiahidnoi produktsii: stan рисta perspektyvy rozvytku [Consumer market of fruit and berry products: state and prospects of development]. Visnyk ekonomichnoi nauky Ukrainy — Bulletin of Economic Science of Ukraine, 1, 56–171 [in Ukrainian].

Shestopal, O.M. (1994). Vidtvorennia ta efektyvnist produktyvnoho vykorystannia plodovykh i yahidnykh nasadzhen [Reproduction and efficiency of productive use fruit and berry plantations]. Kyiv [in Ukrainian].

Hrybyniuk, O.M., Lysak, M.A. & Puhachov, V.M. (2018). Osoblyvosti vyznachennia elastychnosti popytu na plodovo-yahidni produkty [Features of determining the elasticity of demand for fruit and berry products]. Ekonomika APK — Economics of AIC, 6, 52–56 [in Ukrainian].

Koval, A.O. (2020). Kontseptual’ni zasady rozvytku suchasnoho rynku yahidnytstva v Ukrayini [Сonceptual development principles berry growing modern market development in Ukraine]. Zbalansovane pryrodokorystuvannya — Balanced nature management, 1, 114–119. DOI: https://doi.org/10.33730/2310-4678.1.2020.203939 [in Ukrainian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-10-28

Номер

Розділ

Статті