Продовольча безпека України: стан та актуальні питання сьогодення

Автор(и)

  • Н.В. Палапа Інститут агроекології і природокористування НААН, Ukraine https://orcid.org/0000-0003-3748-6414
  • О.С. Дем’янюк Інститут агроекології і природокористування НААН, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-4134-9853
  • О.М. Нагорнюк Інститут агроекології і природокористування НААН, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.33730/2077-4893.2.2022.263314

Ключові слова:

харчові продукти, сукупні споживчі витрати, імпортозалежність, забезпечення потреб, витрати домогосподарств, середньодобова калорійність раціону, рівень самозабезпечення, доходи та витрати українців

Анотація

Проблема забезпечення продовольчої безпеки як в Україні, так і світі загалом набула особливої актуальності, що пов’язано зі збільшенням населення на планеті, вичерпанням природних ресурсів, зниженням продуктивності ґрунтів, змінами клімату та воєнними конфліктами. Останніми роками зросла кількість країн із наявними проблемами щодо продовольчого забезпечення. Проаналізовано різні погляди на продовольчу безпеку, стан продовольчої безпеки в Україні та проведено порівняння з країнами Європи та світу. Згідно зі статистичними даними у 2020 р. калорійність раціону українця лише на 7% перевищила пороговий рівень, який становив 2500 ккал/добу, але менше мінімального фізіологічного нормативу ВООЗ (3000 ккал/добу), у той час як калорійність раціону українця у 1990 р. сягала 3597 ккал/добу. Крім того, раціон населення України залишається незбалансованим із переважанням продуктів рослинного походження. Найбільш критичним є стан споживання повноцінних білкових харчових продуктів (м’яса, молока, риби) та вітамінної продукції (фруктів). Риби, рибопродуктів та фруктів українці споживають менше мінімальної норми. Розраховано показник імпортозалежності, згідно з яким станом на 2020 р. найвищий він був по рибі та рибопродуктах — 82%, що на 52% вище порогового рівня (30%). Переважна частка імпортних поставок припадає на види риб, які видобуваються виключно у водах морських економічних зон інших держав. До того ж, споживання населенням України риби і рибопродуктів залишається нижчим за рекомендовані норми харчування. Встановлено, що за рахунок внутрішнього виробництва більше ніж на 90% наша країна задовольняє необхідні споживчі потреби населення з більшості харчових продуктів. Проведено аналіз та порівняльну оцінку структури сукупних споживчих витрат домогосподарств у 2016 та 2020 рр., а також наведено порівняння з країнами ЄС. За опрацьованими даними Держстату України, споживчі грошові витрати українських домогосподарств сягають 91,4% від рівня доходів. «Левову» частку своїх доходів (48,1%) українці витрачали на придбання їжі, на житло та комунальні послуги — 14,4%. У країнах ЄС на першому місці у структурі споживчих витрат домогосподарств житло, комунальні послуги та паливо — 25,7% від усіх витрат. Найбільше на цю статтю витрачається громадянами Словаччини та Фінляндії — 30,7% і 30,5% усіх витрат відповідно. Найменше — 15,5% — у Литві. Витрати європейців на їжу та безалкогольні напої у середньому становили 14,8% усієї структури споживчих витрат, що посідає другу позицію після комунальних послуг.

Біографії авторів

Н.В. Палапа, Інститут агроекології і природокористування НААН

доктор сільськогосподарських наук, старший науковий співробітник

О.С. Дем’янюк, Інститут агроекології і природокористування НААН

доктор сільськогосподарських наук, професор, член-кореспондент НААН

О.М. Нагорнюк, Інститут агроекології і природокористування НААН

кандидат сільськогосподарських наук, доцент

Посилання

Food and Agriculture Organization of the United Nations. (nd.). URL: http://www.fao.org/about/en/ [in English].

Boero, V., Cafiero, C., Gheri, F. et al. (2021). Access to food in 2020. Results of twenty national surveys using the Food Insecurity Experience Scale (FIES). Rome, FAO [in English].

Demyanyuk, О. (2016). Zminy klimatu — hlobalna ekolohichna i prodovolcha problema liudstva [Climate change — global environmental and food challenge of humanity]. Zbalansovane pryrodokorystuvannia — Balanced nature using, 4, 6–13 [in Ukrainian].

FAO, MFSR, YUNISEF, VPP i VOZ (2021). Kratkij obzor. Polozhenie del v oblasti prodovol’stvennoj bezopasnosti i pitaniya v mire — 2021. Preobrazovanie prodovol’stvennyh sistem v interesah obespecheniya prodovol’stvennoj bezopasnosti, uluchsheniya pitaniya i ekonomicheskoj dostupnosti zdorovyh racionov pitaniya dlya vsekh [Short review. The State of Food Security and Nutrition in the World 2021. Transforming food systems for food security, better nutrition and affordable healthy diets for all]. Rim, FAO. DOI: https://doi.org/10.4060/cb5409ru [іn Russian].

Sychevs’kyy, M.P. (2019). Hlobal’na prodovol’cha bezpeka ta mistse Ukrayiny v yiyi dosyahnenni [Global food security and Ukraine’s place in its achievement]. Ekonomika APK — Economics APK, 1, 6–17 [in Ukrainian].

Holikova, A.P. & Dovhal’, O.A. (Eds.). (2015). Transformatsiya mizhnarodnykh ekonomichnykh vidnosyn v epokhu hlobalizatsiyi: monohrafiya [Transformation of international economic relations in the era of globalization: a monograph]. Kharkiv: KHNU imeni V.N. Karazina [in Ukrainian].

Smit, A. (2007). Issledovaniye o prirode i prichinakh bogatstva narodov [Study on the Nature and Causes of the Wealth of Nations]. Moskva: Eksmo [іn Russian].

Sen, A. (1981). Poverty and Famines: an Essay on Entitlement and Deprivation. Oxford: Clarendon Press [in English].

Dreze, J. (1989). Hunger and Public Action. Oxford: Clarendon Press [in English].

Borisov, F.M. (1961). Amartiya Sen i problemy bednosti [Amartiya Sen and problems of poverty]. URL: http://www.dengi-info.com/archive/article.php?aid=1961 [іn Russian].

De Waal, A. (2004). Famine That Kills: Darfur, Sudan. Oxford: University Press [in English].

International Food Policy Research Institute. (nd.). URL: http://www.ifpri.org/ [in English].

Ehrlich, P.R. (1968). The Population Bomb. NY: Ballantine Books [in English].

Aykroyd, W.R. (1975). The conquest of famine. NY: Reader’s Digest Press [in English].

Lapi, F., Collins, J., Rosset, P. (1998). World hunger: Twelve Myths. Second Edition. NY: Grove Press [in English].

Ministry of Economic Development and Trade of Ukraine. (2013). Metodychni rekomendatsiyi shchodo rozrakhunku rivnya ekonomichnoyi bezpeky Ukrayiny [Methodical recommendations for calculating the level of economic security of Ukraine] [in Ukrainian].

Global Food Security Index. (nd.). URL: https://impact.economist.com/ [in English].

Derzhavna sluzhba statystyky Ukrainy [State Statistics Service of Ukraine]. (nd.). URL: http://ukrstat.gov.ua [in Ukrainian].

Рicodi. (nd.). URL: https://www.picodi.com/ua/ [in English].

Ukrayina hoduye 400 mln lyudey u sviti [Ukraine feeds 400 million people worldwide]. (nd.). URL: https://agronews.ua/news/ukrayina-goduye-400-mln-lyudej-u-sviti/ [in Ukrainian].

Ukrayina uviyshla do Komitetu prodovol’choyi bezpeky OON [Ukraine joined the UN Food Security Committee]. (nd.). URL: https://agropolit.com/news/19610-ukrayina-uviyshla-do-komitetu-prodovol [in Ukrainian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-09-14

Номер

Розділ

Статті