ЕКОЕНЕРГЕТИЧНА ТА ЕКОНОМІЧНА ЕФЕКТИВНІСТЬ АЛЬТЕРНАТИВНИХ СИСТЕМ УДОБРЕННЯ НА РАДІОАКТИВНО ЗАБРУДНЕНИХ ҐРУНТАХ ПОЛІССЯ УКРАЇНИ

Автор(и)

  • Андрій Олександрович Мельничук Інститут сільського господарства Полісся НААН, Україна
  • Михайло Юрійович Тараріко Інститут агроекології і природокористування НААН, Україна

DOI:

https://doi.org/10.33730/2077-4893.1.2015.272282

Ключові слова:

ґрунт, родючість, добрива, енергія, сівозміна, солома, сидерат, урожай

Анотація

В умовах Житомирського Полісся на дерново-підзолистому ґрунті визначено вплив різ- них систем удобрення в зерно-просапній сівозміні на гумусний стан, поживний режим, фізико-хімічні властивості ґрунту та врожайність культур. Визначено агроекономічну та енергетичну ефективність систем удобрення. Доведено, що за відсутності гною для відтворення родючості ґрунтів доцільно використовувати як добриво побічну продукцію культур сівозміни разом з біомасою сидератів та мінеральними добривами. Доведено, що альтернативні системи удобрення є економічно, енергетично і екологічно рівнозначними. Встановлено, що для зменшення надходження в рослини радіонуклідів потрібно забезпечити ретельний контроль як за фізико-хімічними властивостями, так і оптимальним вмістом фосфору і калію в ґрунті.

Біографія автора

Андрій Олександрович Мельничук, Інститут сільського господарства Полісся НААН

кандидат сільськогосподарських наук

Посилання

Жученко А.А. Энергетический анализ в сельском хозяйстве / А.А. Жученко, Э.Ф. Казанцев, В.Н. Афанасьев. — Кишинев: Штиинца, 1983. — 77 с.

Баланс поживних речовин в ґрунтах України та його динаміка / В.О. Греков, Н.Д. Дацько, Н.Д. Пошедів, М.О. Дацько // Охорона родючості ґрунтів — 2008. — Вип. 4. — С. 46–50.

Мазур Г.А. Відтворення і регулювання родючості легких ґрунтів / Г.А. Мазур. — К.: Аграрна наука. — 2008. — 305 с.

Методика біоенергетичного оцінювання систем землеробства / Ю. Тараріко, О. Козаченко, Р. Сайдак та ін. — К.: Аграрна наука, 2013. — 40 с.

Кудеяров В.Н. Азотно-углеродный баланс в почве / В.Н. Кудеяров // Почвоведение. — 1999. — № 1. — С. 73–82.

Контрзаходи в сільському господарстві, водоохоронні контрзаходи / Б.С. Прістер, А.М. Архіпова, Г.О. Богданов, та ін. // Національна доповідь України: 15 років Чорнобильської катастрофи досвід подолання. — К.: МНС України, 2001. — С. 361–363.

Дутов О.І. Наукові основи формування агроекосистем на радіоактивно забруднених територіх: автореф. … д-ра с.-г. наук / О.І. Дутов. — К., 2013. — 41 с.

Ратошнюк В.І. Стан родючості та застосування агромеліоративних заходів на радіоактивно забруднених землях / В.І. Ратошнюк, Т.М. Ратошнюк // Землеробство. — 2004. — № 76. — С. 57–67.

Ціноутворення та нормативні витрати в сільському господарстві: теорія, методологія, практика / За ред. П.Т. Саблука, Ю.Ф. Мельника, М.В. Зубця, В.Я. Месель-Веселяка. — К., 2008. — 698 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-03-05

Номер

Розділ

Статті