Патогенний мікобіом та якісні показники зерна сої (Glycine max Moench) за вирощування в органічних технологіях

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.33730/2077-4893.4.2022.273257

Ключові слова:

мікроміцети, агрофітоценози, біобезпека, токсичність, бобові, гідротермічні показники

Анотація

Для забезпечення біологічної безпеки в агроценозах постійно зберігає актуальність дос- лідження механізмів впливу біологічних препаратів на насіння сільськогосподарських культур із метою регулювання чисельності фітопатогенних мікроміцетів. Визначено контамінацію мікроміцетами насіння сої сортів Сузір’я та Кент, вирощених в органічних технологіях за використання біологічного препарату Філазоніт. Виявлено істотне пригнічення мікроміцетів на насінні сої сортів Сузір’я та Кент порівняно з контролем. Встановлено, що на утворення КУО мікроміцетів на насінні сої зазначених сортів впливають технологія вирощування насіння та погодні умови. Залежно від цих чинників, кількість КУО мікроміцетів на насінні сої досліджуваних сортів коливалась від 0,2 тис. КУО/г насіння до 1,5 тис. КУО/г насіння, що майже в 2,5 раза менше за кількість у контрольному зразку (від 0,8 тис. КУО/г до 2,7 тис. КУО/г насіння). Встановлено, що на насінні сої сортів Сузір’я та Кент домінують види фітопатогенних мікроміцетів, які належать до родів Alternaria, Fusarium, Penicillium. Вони є чинниками біологічного забруднення агрофітоценозів та зниження якості і безпечності вирощеної продукції. Визначено зміни якісних показників зерна досліджуваних сортів сої, вирощених в умовах органічного виробництва. Встановлено, що вміст білка та олії в зерні сортів Кент та Сузір’я в усіх варіантах застосування біологічного препарату Філазоніт перевищував нормативні показники, визначені в ДСТУ 4964:2008. Водночас показник масової частки вологи зерна не перевищував допустимих норм. Встановлено, що на біохімічний склад насіння сої мали вплив генотип сортів, погодні умови та технології вирощування. Залежно від цих чинників, вміст білка в зерні сої досліджуваних сортів становив від 37,5% до 41,11%, олії від 19,02% до 21,7%, а масової частки вологи від 8,8% до 11,4%.

Посилання

Beznosko, I.V., Gorgan, T.M., Mosiychuk, I.I. et al. (2022). The quantitative composition micromycetes under cereals crops in chernozem soils in the Leftbank Forest-Steppe of Ukraine. Biosystems Diversity, 30 (2), 1–7. DOI: https://doi.org/10.15421/012214 [in English].

Parfenіuk, A., Havryliuk, L., Beznosko, I. et al. (2021). Regulation of the number of phytopathogenic micromycetes in the rhizosphere of soy plants in the conditions of the organic production. EUREKA: Life Sciences, 3, 11–20. DOI: https://doi.org/10.21303/2504-5695.2021.001874 [in English].

Mosiichuk, I.I., Beznosko, I.V., Gorgan, T.M. et al. (2022). Vplyv biolohichnykh preparativ na chyselnist mikromitsetiv ryzosfernoho gruntu roslyn yachmenyu yaroho [The effect of biological preparations on the number of micromycetes in the rhizosphere soil of spring barley plants]. Visnyk Poltavs’koyi derzhavnoyi ahrarnoyi akademiyi — Bulletin of the Poltava State Agrarian Academy, 2, 101–115. DOI: 10.31210/2022.02.04 [in Ukrainian].

Hardoim, P.R., van Overbeek, L.S., Berg, G. et al. (2015). The hidden world within plants: Ecological and evolutionary considerations for defining functioning of microbial endophytes. Microbiology and Molecular Biology, 79 (3), 293–320 [in English].

Bellaloui, N., Bruns, H.A., Abbas, H.K. et al. (2015). Agricultural practices altered soybean seed protein, oil, fatty acids, sugars, and minerals in the Midsouth USA. Frontiers in Plant Science, 6, 31 [in English].

Song, W., Yang, R., Wu, T. et al. (2016). Analyzing the effects of climate factors on soybean protein, oil contents, and composition by extensive and highdensity sampling in China. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 64 (20), 4121–4130 [in English].

Zayets, S.O. & Netis, V.I. (2017). Spozhyvannya vody posivamy soyi v umovakh zroshennya zalezhno vid sortu i fonu zhyvlennya [Water consumption by soybean crops under irrigation depending on the variety and nutrition background]. Zroshuvane zemlerobstvo — Irrigated farming, 67, 51–53 [in Ukrainian].

Parfeniuk, A., Havryliuk, L., Beznosko, I. et al. (2021). Influence of Filazonit biopreparation on soybean seed quality. Ukrainian Journal of Ecology, 11 (3), 86–92. DOI: 10.15421/2021_147 [in English].

Borysovskyy, D.V. (2014). Teoretychni aspekty sutnosti pidpryyemnytstva u silskomu hospodarstvi [Theoretical aspects of the essence of the enterprise in agriculture]. Visnyk Kharkivs’koho natsional’noho ahrarnoho universytetu — Bulletin of Kharkiv National Agrarian University, 7, 195–203 [in Ukrainian].

Reshetylo, L.I. (2020). Mikrobiolohichna bezpeka kharchovykh produktiv: plisenevi hryby ta ryzyky otruyennya yikh toksynamy [Microbiological safety of food products: molds and risks of poisoning with their toxins]. Visnyk Lvivskoho torhovelno-ekonomichnoho universytetu. Tekhnichni nauky — Bulletin of the Lviv University of Trade and Economics. Technical sciences, 24, 58–65. DOI: https://doi.org/10.36477/2522-1221-2020-24-08 [in Ukrainian].

Antonissen, G. (2014). The impact of Fusarium mycotoxins on human and animal host susceptibility to infectious diseases. Toxins, 6, 430–452 [in English].

Franco, L., Ismail, A., Amjad, A. & Oliveira, CAF (2021). Occurrence of toxigenic fungi and mycotoxins in workplaces and human biomonitoring of mycotoxins in exposed workers: A systematic review. Toxin Reviews, 40, 576–591. DOI: https://doi.org/10.1080/15569543.2020.1795685 [in English].

Akladious, S.A., Gomaa, E.Z. & El-Mahdy, O.M. (2019). Efficiency of bacterial biosurfactant for biocontrol of Rhizoctonia solani (AG-4) causing root rot in faba bean (Vicia faba) plants. European Journal of Plant Pathology, 153 (5), 1237–1257. DOI: https://doi. org/10.1007/s10658-018-01639-1 [in English].

Verweij, P.E., Ananda-Rajah, M., Andes, D. et al. (2015). International expert opinion on the management of infection caused by azole-resistant Aspergillus fumigatus. Drug Resistance Updates, 21–40 [in English].

Warrilow, A.G.S., Parker, J.E., Price, C.L. et al. (2015). In vitro biochemical study of CYP51-mediated azole resistance in Aspergillus fumigatus. Antimicrobial Agents and Chemotherapy, 59, 7771–7778 [in English].

Kalagatur, N.K., Nirmal Ghosh, O.S., Sundararaj, N. & Mudili, V. (2018). Antifungal activity of chitosan nanoparticles encapsulated with Cymbopogon martinii essential oil on plant pathogenic fungi Fusarium graminearum. Frontiers in Pharmacology, 9, 610. DOI: https://doi.org/10.3389/fphar.2018.00610 [in English].

Turovnik, Y.A., Beznosko, I.V., Gavrilyuk, L.V. & Mosiychuk, I.I. (2022). Ahresyvnist hryba Alternaria alternata (fr.) Keiss za vplyvu hibrydiv sonyashnyka ta tekhnolohiy yoho vyroshchuvannya [Aggressiveness of the fungus Alternaria alternata (fr.) Keiss under the influence of sunflower hybrids and its cultivation technologies]. Zbalansovane pryrodokorystuvannya — Balanced nature use, 2, 93–99. DOI: 10.33730/2310-4678.2.2022.261257 [in Ukrainian].

Shvartau, V.V., Mykhalska, L.M. & Zozulya, O.L. (2017). Poshyrennya fuzarioziv v Ukrayini [Spread of fusarium in Ukraine]. Ahronom — Ahronomy, 4, 40–43 [in Ukrainian].

Vozhehova, R.A. & Kokovikhin, S.V. (2018). Zroshuvane zemlerobstvo — harant prodovolchoyi bezpeky Ukrayiny v umovakh zmin klimatu [Growing agriculture is a guarantee of Ukraine’s food security in the face of climate change]. Visnyk ahrarnoyi nauky — Bulletin of Agrarian Science, 11, 28–34 [in Ukrainian].

Mostovyak, I.I. & Demyanyuk, O.S. (2020). Chynnyky destabilizatsiyi fitosanitarnoho stanu ahrotsenoziv zernovykh kultur Tsentralnoho Lisostepu Ukrayiny [Factors destabilizing the phytosanitary state of agrocenoses of grain crops in the Central Forest Steppe of Ukraine]. Zbalansovane pryrodokorystuvannya —Balanced nature use, 2, 73–84 [in Ukrainian].

Mostovyak, I.I., Chelombitko, A.F., Kalashnikov, V.B. et al. (2020). Analiz chyselnosti populyatsiy ta shkidlyvosti fitofahiv ahrotsenoziv zernovykh kolosovykh kultur Tsentralnoho Lisostepu Ukrayiny [Analysis of the number of populations and the harmfulness of phytophagous agrocenoses of cereal grain crops of the Central Forest-Steppe of Ukraine]. Ahroekolohichnyy zhurnal — Agroecological journal, 3, 41–52 [in Ukrainian].

Mostovyak, I.I., Demyanyuk, O.S., Parfenyuk, A.I. & Beznosko, I.V. (2020). Sort yak faktor formuvannya stiykykh ahrotsenoziv zernovykh kultur [The variety as a factor in the formation of stable agrocenoses of grain crops]. Visnyk Poltavskoyi derzhavnoyi ahrarnoyi akademiyi — Bulletin of the Poltava State Agrarian Academy, 2 (97), 110–118 [in Ukrainian].

Havrylyuk, L.V., Kosovska, N.A., Parfenyuk, A.I. & Mostovak, I.I. (2019). Vplyv ekzometabolitiv roslyn riznykh sortiv soyi na shvydkist radialnoho rostu Fusarium graminearum [The effect of plant exometabolites of different soybean varieties on the speed of the radial leg of Fusarium graminearum]. Ahroekolohichnyy zhurnal — Agroecological journal, 4, 55–59. DOI: https://doi.org/10.33730/2077-4893.4.2019.189454 [in Ukrainian].

SOYA. Tekhnichni umovy [SOY. Technical conditions]. (2008). DSTU 4964:2008 from 1st Juli 2010. Kyiv: Derzhspozhyvstandart Ukrayiny [in Ukrainian].

Markov, I.L., Pasichnyk, L.P. & Gentosh, D.T. (Eds.). (2012). Praktykum iz osnov naukovykh doslidzhen u zakhysti roslyn [Workshop on the basics of scientific research in plant protection]. Kyiv [in Ukrainian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-11-10

Номер

Розділ

Статті