Формування показників якості зерна сортів пшениці озимої (Triticum L.) залежно від агротехнічних і екологічних чинників
DOI:
https://doi.org/10.33730/2077-4893.2.2023.283706Ключові слова:
T. aestivum, T. durum, гідротермічний коєфіцієнт, рік вирощування, попередник, строк сівби, борошномельні та хлібопекарські властивості, ANOVAАнотація
Вирощуючи зернові культури, важливо підвищувати не лише врожай зерна, а й показники його якості, що визначають технологічні, борошномельно-хлібопекарські властивості й товарну цінність зерна. Метою досліджень було виявлення особливостей утворення комплексу показників якості пшениці озимої залежно від агротехнічних і екологічних чинників. Дослідження здійснено у польовому чотирифакторному досліді на полях Миронівського інституту пшениці імені В.М. Ремесла НААН (МІП) у 2018/19–2020/21 рр. (чинник B), що розташований у центральній частині Лісостепу України — південносхідній частині Київської обл. на вододілі р. Рось і Дніпро. Об’єктом досліджень були чотири нових сортів пшениці м’якої озимої миронівської селекції (МІП Фортуна (G1), МІП Лада (G2), МІП Ювілейна (G3), Аврора миронівська (G4)) та один сорт пшениці твердої озимої МІП Лакомка (G6) — чинник А. Досліди закладали: після двох попередників соняшник, соя — чинник С; сівбу проводили 25 вересня та 5 жовтня з відхиленням 1–3 доби — чинник D. Максимальний діапазон варіювання взаємодії рік×попередник виявлено за показником седиментації (від 0,2% G3 МІП Ювілейна до 20,7% G2 МІП Фортуна), пористістю м’якуша (від 0,3% G2 МІП Фортуна до 35,4% G4 МІП Лакомка); взаємодії рік*строк сівби — за об’ємом хліба (від 0,5% G3 МІП Ювілейна до 20,7% G5 МІП Лада), силою борошна (від 0,7% G4 МІП Лакомка до 36,4% G2 МІП Фортуна); взаємодії попередник*строк сівби — за натурою зерна (від 0,1 % G2 МІП Фортуна до 17,8 % G5 МІП Лада); взаємодії рік*попередник*строк сівби — за натурою зерна (від 0,3% G3 МІП Ювілейна до 15,5 % G5 МІП Лада); невраховані чинники — за показником седиментації (від 6,7% G4 МІП Лакомка та G5 МІП Лада до 34,9% G3 МІП Ювілейна), пористість м’якуша (від 7,5% G4 МІП Лакомка до 56,6% G3 МІП Ювілейна).
Посилання
Demydov, O.A., Kyryenko, V.V., Humeniuk, O.V. et al. (2022). Metod hibrydyzatsii u selektsii Triticum aestivum L. v umovakh tsentralnoho Lisostepu Ukrainy: monohrafiya [The method of hybridization in the selection of Triticum aestivum L. in the conditions of the central forest-steppe of Ukraine: monograph]. Kyiv: Кomprint [in Ukrainian].
Kyrylchuk, A.M. & Kovalchuk, S.O. (2021). Selektsiia na kilkisni ta yakisni pokaznyky pshenytsi ozymoi (Triticum aestivum L.). Rozshyrennia henetychnoho riznomanittia kulturnoi pshenytsi [Breeding for quantitative and qualitative indicators of winter wheat (Triticum aestivum L.). Expanding the genetic diversity of cultivated wheat]. Ahroekolohichnyi zhurnal — Agroecological journal, 2, 140–148. DOI: https://doi.org/10.33730/2077-4893.2.2021.234474 [in Ukrainian].
Gudzenko, V.M., Polishchuk, T.P., Demyanyuk, O.S. et al. (2021). Stabilnist urozhainosti kolektsiinykh zrazkiv yachmeniu yaroho (Hordeum vulgare L.) v umovakh tsentralnoi chastyny Lisostepu Ukrainy [Stability of productivity of collection samples of spring barley (Hordeum vulgare L.) in the conditions of the central part of the Forest Steppe of Ukraine]. Ahroekolohichnyi zhurnal — Agroecological journal, 1, 140–149. DOI: https://doi.org/10.33730/2077-4893.1.2021.227252 [in Ukrainian].
Shuvar, A.M., Begen, L.L., Tymkiv, M.Yu. & Voytovych, R.M. (2018). Formuvannia vrozhaiu i yakosti zerna pshenytsi ozymoi zalezhno vid strokiv sivby ta rivnia zhyvlennia [Yield formation and grain quality of winter wheat depending on sowing dates and nutrition level]. Peredhirne ta hirske zemlerobstvo i tvarynnytstvo — Foothill and mountain agriculture and animal husbandry, 63, 161–173 [in Ukrainian].
Marenich, M.M. & Mishchenko, O.V. (2010). Otsinka vplyvu hidrotermichnykh umov vyroshchuvannia na yakist zerna pshenytsi ozymoi [Evaluation of the influence of hydrothermal growing conditions on the quality of winter wheat grain]. Visnyk Poltavskoi derzhavnoi ahrarnoi akademii — Bulletin of the Poltava State Agrarian Academy, 3, 24–25 [in Ukrainian].
Umrykhin, N.L., Haydenko, O.M., Korshunova, Yu.V. & Mostipan, T.V. (2021). Pokaznyky yakosti zerna pshenytsi [Wheat grain quality indicators]. Ahrobiznes — Agrоbusiness. URL: http://agro-business.com.ua/ahrarni-kultury/item/21615-pokaznyky-iakostizerna-pshenytsi.html [in Ukrainian].
Twizerimana, A., Niyigaba, E., Mugenzi, I. et al. (2020). The combined effect of different sowing methods and seed rates on the quality features and yield of winter wheat. Agriculture, 10, 5, 153–173. DOI: https://doi.org/10.3390/agriculture10050153 [in English].
Li, S., Wang, L., Meng, Y. et al. (2021). Dissection of genetic basis underpinning kernel weight-related traits in common wheat. Plants (Basel), 10, 4, 713–727. DOI: https://doi.org/10.3390/plants10040713 [in English].
Valdés, C.V., Estrada-Campuzano, G., Rueda, C.G. et al. (2020). Grain and flour wheat quality modified by genotype, availability of nitrogen, and growing season. International Journal of Agronomy, 1–9. DOI: https://doi.org/10.1155/2020/1974083 [in English].
Twizerimana, A., Niyigaba, E., Mugenzi, I. et al. (2020). The combined effect of different sowing methods and seed rates on the quality features and yield of winter wheat. Agriculture, 10, 5, 153–173. DOI: https://doi.org/10.3390/agriculture10050153 [in English].
Bagulho, A.S., Costa, R., Almeida, A.S. et al. (2015). Influence of year and sowing date on bread wheat quality under Mediterranean conditions. Emirates Journal of Food and Agriculture, 27, 2, 186–199. DOI: https://doi.org/10.9755/ejfa.v27i2.19279 [in English].
Denčić, S., Mladeno, N. & Kobiljski, B. (2011). Effects of genotype and environment on breadmaking quality in wheat. International Journal of Plant Production, 5, 1, 71–82. DOI: https://doi.org/10.22069/IJPP.2012.721 [in English].
Bagulho, A.S., Costa, R., Almeida, A.S. et al. (2015). Influence of year and sowing date on bread wheat quality under Mediterranean conditions. Emirates Journal of Food and Agriculture, 27, 2, 186–199. DOI: https://doi.org/10.9755/ejfa.v27i2.19279 [in English].
Bilgin,O., Guzmán, C., Başer, I. et al. (2016). Evaluation of grain yield and quality traits of bread wheat genotypes cultivated in Northwest Turkey. Crop Science, 56, 1, 73–84. DOI: https://doi.org/10.2135/cropsci2015.03.0148 [in English].
Demydov, O., Hudzenko, V., Pravdziva, I. et al. (2022). Manifestation and variability level of yield and grain quality indicators in winter bread wheat depending on natural and anthropogenic factors. Romanian Agricultural Research, 39, 175–185. URL: https://www.incda-fundulea.ro/rar/nr39fol/rar39.36.pdf [in English].
Sasani, S., Amiri, R., Sharifi, H.R. & Lotfi, A. (2020). Impact of sowing date on bread wheat kernel quantitative and qualitative traits under Middle East climate conditions. Zemdirbyste-Agriculture, 107, 3, 279–286. DOI: https://doi.org/10.13080/z-a.2020.107.036 [in English].
Van der Laan, L., Goad, C.L., Tilley, M. et al. (2020). Genetic responses in milling, flour quality, and wheat sensitivity traits to grain yield improvement in U.S. hard winter wheat. Journal of Cereal Science, 93, 1–8. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jcs.2020.102986 [in English].
Barabolya, O.V., Tatarko, Yu.V. & Antonovskyi, O.V. (2020). Vplyv sortovykh osoblyvostei zerna pshenytsi ozymoi na yakist khlibopekarskykh vlastyvostei [Influence of varietal characteristics of winter wheat grain on the quality of baking properties]. Visnyk Poltavskoi derzhavnoi ahrarnoi akademii — Bulletin of the Poltava State Agrarian Academy, 4, 21–27. DOI: https://doi.org/10.31210/visnyk2020.04.02 [in Ukrainian].
Finlay, G.J., Bullock, P.R., Sapirstein, H.D. et al. (2007). Genotypic and environmental variation in grain, flour, dough and bread-making characteristics of western Canadian spring wheat. Canadian Journal of Plant Science, 87, 4, 679–690. DOI: https://doi.org/10.4141/P06-150 [in English].
Denčić, S., Mladeno, N. & Kobiljski, B. (2011). Effects of genotype and environment on breadmaking quality in wheat. International Journal of Plant Production, 5, 1, 71–82. DOI: https://doi.org/10.22069/IJPP.2012.721 [in English].
Siroshtan, A.A. & Kavunets, V.P. (Eds.). (2016). Tekhnolohiia vyrobnytstva nasinnia pshenytsi ozymoi [Technology of production of winter wheat seeds]. Kyiv: Komprynt [in Ukrainian].
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право і ліцензування
Умови ліцензії: автори зберігають авторські права і надають журналу право першої публікації з роботою, одночасно ліцензованої за ліцензією Creative Commons Attribution License International CC-BY, яка дозволяє іншим ділитися роботою з визнанням авторства роботи і початкової публікації в цьому журналі.
Якщо стаття прийнята до публікації в «Агроекологічний журнал», автор повинен підписати угоду про передачу авторських прав. Угода відправляється на поштову (оригінал) або адресу електронної пошти (відсканована копія) редакції журналу.
Цією угодою автор підтверджує, що представлені матеріали:
- не порушують авторських прав інших осіб або організацій;
- раніше не публікувались в інших видавництвах і не були представлені для публікації в інших виданнях.
Автор передає редакції «Агроекологічного журналу» права на:
- публікації статті українською (англійською та російською) мовою і поширення її друкованої копії;
- поширення електронної копії статті, а також електронної копії перекладу статті на англійську мову (для статей українською та російською мовами), будь-якими електронними засобами (розміщення на офіційному сайті журналу, електронних баз даних, сховищ тощо) друкована копія перекладу.
Автор залишає за собою право без згоди редакції та засновників:
- Використовувати матеріали статті повністю або частково в ознайомлювальних цілях.
- Використовувати матеріали статті повністю або частково для написання власних дисертацій.
- Використовувати матеріали статті для підготовки тез доповідей, доповідей конференцій, а також усних доповідей.
- Додати електронні копії статті (включаючи остаточну електронну копію, завантажену з офіційного сайту журналу) за адресою:
- персональні веб-ресурси всіх авторів (веб-сайти, веб-сторінки, блоги тощо);
- веб-ресурси установ, в яких працюють автори;
- некомерційні веб-ресурси відкритого доступу (наприклад, arXiv.org).
У всіх випадках наявність бібліографічного посилання на статтю або гіперпосилання на її електронну копію на офіційному сайті журналу є обов'язковим.