Ефективність комплексного мікробного препарату для вирощування вівса та ячменю ярого

Автор(и)

  • Алла Сергіївна Левішко Інститут агроекології і природокористування НААН, Україна https://orcid.org/0000-0003-4037-1730
  • Ірина Ігорівна Гуменюк Інститут агроекології і природокористування НААН, Україна
  • Євгенія Дмитрівна Ткач Інститут агроекології і природокористування НААН, Україна https://orcid.org/0000-0002-0666-1956
  • Юрій Вікторович Терновий Сквирська дослідна станція органічного виробництва Інституту агроекології і природокористування НААН, Україна https://orcid.org/0000-0002-5829-5089
  • Юрій Алікович Кравчук Сквирська дослідна станція органічного виробництва Інституту агроекології і природокористування НААН, Україна https://orcid.org/0009-0003-6878-7700

DOI:

https://doi.org/10.33730/2077-4893.3.2023.287768

Ключові слова:

зернові культури, біопрепарат, Azotobacter vinelandii, Azotobacter chroococcum, Bacillus megaterium, фотосинтетичні пігменти

Анотація

Продовольчі та кормові культури як-от овес і ячмінь є широко використовуваними та мають зростаючий попит у сучасному світі, тому володіють високим потенціалом. Одним із способів підвищення ефективності зернової галузі, які потребує зерновиробництво, є застосування ефективних біопрепаратів на основі мікроорганізмів. Метою цього дослідження було оцінити ефективність обробки рослин вівса та ячменю ярого в період вегетації комплексним мікробним препаратом на основі перспективних штамів Azotobacter vinelandii 7 АІ, Azotobacter chroococcum 8 АІ і Bacillus megaterium 39 АІ, виділених у лабораторії екології мікроорганізмів відділу агроекології і біобезпеки раніше. Польові випробування здійснювали на дослідних полях Сквирської дослідної станції органічного виробництва Інституту агроекології і природокористування НААН. Для обробки рослин зернових культур у період вегетації використовували вище вказані штами мікроорганізмів, так і їх суміші. Проведено вивчення впливу сумішей мікроорганізмів: А. vinelandii 7 АІ + A. chroococcum 8 АІ та А. vinelandii 7 АІ +A. chroococcum 8 АІ + B. megaterium 39 АІ на ростові показники рослин. Встановлено позитивний вплив обробки рослин не лише на кількість отриманого врожаю, але й на його якість. Результати досліджень свідчать про ефективність застосування комплексного мікробного препарату на основі запропонованих штамів мікроорганізмів для таких зернових культурах, як овес та ячмінь ярий. Обробка рослин досліджуваним препаратом сприяла покращанню ростових процесів, а також збільшенню кількості фотосинтетичних пігментів. Це водночас активізувало їх розвиток та підвищувало продуктивність, поліпшуючи якісні показники зерна. Запропонований мікробний комплекс (A. vinelandii 7 АІ +A. chroococcum 8 АІ + B. megaterium 39 АІ) зарекомендував себе як ефективний для обробки зернових культур у фізіологічно важливі фази (початок кущення; вихід у трубку; початок колосіння) розвитку культур. Проведені дослідження дають можливість пропонувати його для використання в еколого-безпечних, органічних технологіях вирощування культур.

Біографії авторів

Алла Сергіївна Левішко, Інститут агроекології і природокористування НААН

кандидат біологічних наук

Ірина Ігорівна Гуменюк, Інститут агроекології і природокористування НААН

кандидат біологічних наук

Євгенія Дмитрівна Ткач, Інститут агроекології і природокористування НААН

доктор біологічних наук, старший дослідник

Юрій Вікторович Терновий, Сквирська дослідна станція органічного виробництва Інституту агроекології і природокористування НААН

кандидат сільськогосподарських наук

Посилання

Gamayunova, V., Panfilova, A., Baklanova, T. et al. (2020). Zbil’shennya zernovyrobnyctva v zoni Stepu Ukrayiny za rachunok vyroshchuvannya yachmenyu ta optymizaciyi jogo zhyvlennya [The increase of grain production in ukrainian steppe area by means of barley cultivation and its nutrition optimisation]. Naukovi horyzonty — Scientific horizons, 2 (87), 15–23. DOI: https://doi.org/10.33249/2663-2144-2020-87-02-15-23 [in Ukrainian].

Hrytsiuk, N., Bakalova, A., Ribitska, G. et al. (2020). Efektyvnist’ obrobky nasinnya pry vyroshhuvanni vivsa posivnogo v umovach lisostepu Ukrayiny [The efficiency of seed treatment in oats cultivation in conditions of the ukrainian forest-steppe]. Naukovi horyzonty — Scientific horizons, 8 (93), 133–140. DOI: 10.33249/2663-2144-2020-93-8-133-140 [in Ukrainian].

Mosiychuk, I., Beznosko, І., Turovnik, Y. & Gorgan, Т. (2021). Ekologichne obgruntuvannya regulyaciyi fitopatogennogo mikobiomu v agrocenozach yachmenyu yarogo u ekologichno bezpechnych technologiyach [Ecological reasoning of regulation the phytopathogenic mycobioma in agrocenoses of spring barley under ecologically safe technologies]. Agroekologichnyj zhurnal — Agroecological journal, 2, 117–124. DOI: https://doi.org/10.33730/2077-4893.2.2021.234468 [in Ukrainian].

Retman, S.V. & Panchenko, Yu.S. (2017). Protruinyky dlia zakhystu posiviv vivsa vid khvorob u pravoberezhnomu Lisostepi Ukrainy [Disinfectants for protection of oat crops from diseases in the right-bank forest-steppe of Ukraine]. Agroekologichnyj zhurnal — Agroecological journal, 3, 72–76. DOI: https://doi.org/10.33730/2077-4893.3.2017.219909 [in Ukrainian].

Levishko, A.S., Gumeniuk, I.I., Tkach, Ye.D. et al. (2022). Efektyvnist’ vykorystannya novych shtamiv Rhizobium na posivax bobovych kul’tur [Efficiency of using new Rhizobium strains on legume crops]. Agroekologichnyj zhurnal — Agroecological journal, 1, 136–144. DOI: https://doi.org/10.33730/2077-4893.1.2022.257130 [in Ukrainian].

Teslyk, V.V. (2011). Konceptyalni osnovy vyrobnyctva i zastosyvannya mikrobiopreparativ [Conceptual basis for the production and use of microbial preparations]. Naykovi dopovidi NUBiP — Scientific reports of NUBiP, 7 (23). URL: http://www.nbuv.gov.ua/e-journals/Nd/2011_7/11tbbpam.pdf [in Ukrainian].

Lobova, O.V., Levishko, A.S. & Gumeniuk, I.I. (2021). Biotechnologiyi [Biotechnologies]. Kyiv [in Ukrainian].

Saeed, Q., Xiukang, W., Haider, F.U. et al. (2021). Rhizosphere bacteria in plant growth promotion, biocontrol, and bioremediation of contaminated sites: a comprehensive review of effects and mechanisms. International Journal of Molecular Sciences, 22, 10529–10537. DOI: https://doi.org/10.3390/ijms221910529 [in English].

Olanrewaju, O.S., Glick, B.R. & Babalola, O.O. (2017). Mechanisms of action of plant growth promoting bacteria. World Journal of Microbiology and Biotechnology, 33, 197–205. DOI: https://doi.org/10.1007/s11274-017-2364-9 [in English].

Lobova, O.V. & Gonchar, L.M. (2021). Biotechnologichni mikrobni preparaty v silskomu gospodarstvi [Biotechnological microbial preparations in agriculture]. Kyiv [in Ukrainian].

Davranov, K., Shurigin, V., Samadiy, S. & Djalolova, B. (2021). The conception of microbial preparations development for a crop production. Mikrobiolohichnyi Zhurnal, 83 (1), 87–100. DOI: https://doi.org/10.15407/microbiolj83.01.087 [in English].

Gumeniuk, I.I., Levishko, A.S. & Mazur, S.O. (2022). Stvorennya robochoyi kolekciyi agronomichno korysnych shtamiv mikroorganizmiv [Creation of collection of agronomically useful strains of microorganisms]. Novitni dosyahnennya biotekhnolohiyi: materialy VI mizhnarodna naukovo-praktychna konferentsiya [Latest achievements of biotechnology: materials of the 6th international scientific and practical conference]. (рр. 59–60). Kyiv: DIA [in Ukrainian].

Demattê, J.A.M. & Nanni, M.R. (2023). A novel method for estimating chlorophyll and carotenoid concentrations in leaves: a two hyperspectral sensor approach. Sensors, 23, 3843–3856. DOI: https://doi.org/10.3390/s23083843 [in English].

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-08-23

Номер

Розділ

Статті