ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИКОРИСТАННЯ КОМБІКОРМІВ ІЗ РІЗНИМИ РІВНЯМИ ФЕРМЕНТОВАНОГО СОЄВОГО ШРОТУ ЕР500 ЗА ВИРОЩУВАННЯ КЛАРІЄВОГО СОМА (Clarias gariepinus) ДО ТОВАРНОЇ МАСИ

Автор(и)

  • Роман Русланович Вознюк Національний університет біоресурсів і природокористування України, Ukraine https://orcid.org/0000-0003-4710-5371
  • Михайло Юрійович Сичов Національний університет біоресурсів і природокористування України, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-6319-9876

DOI:

https://doi.org/10.33730/2077-4893.4.2023.293756

Ключові слова:

продуктивність, жива маса, середньодобовий приріст, протеїнове живлення риби, рибне борошно

Анотація

У статті висвітлені дослідження щодо впливу годівлі кларієвого сома (Clarias gariepinus) комбікормами з різним рівнем заміни рибного борошна ферментованим соєвим шротом ЕР500 на живу масу та середньодобові прирости за вирощування його до товарної маси. Для досліду було відібрано 300 екз. риб середньою масою 351–352 г та сформовано три групи за методом аналогів по 100 екземплярів риб у кожній. Годівлю риби проводили комбікормом, який відрізнявся різними рівнями введення ферментованого соєвого шроту. Так, у комбікормі контрольної групи кількість рибного борошна була на рівні 36% без додавання ферментованого соєвого шроту ЕР500, тоді як у комбікормі 2 групи вміст рибного борошна був знижений до 11% та додано 25% ферментованого соєвого шроту ЕР500. Під час приготування комбікорму для 3 дослідної групи було замінено 100% рибного борошна ферментованим соєвим шротом ЕР500, який становив 36%. На 56-ту добу досліду зміни в живій масі набули вірогідного характеру. Так третя група, в складі комбікорму якої було 36% ферментованого соєвого шроту ЕР500, випереджали контроль на 5,22 г (р≤0,05) по живій масі. Друга група хоча і мала більшу масу порівняно з контролем на 3,68 г, але вірогідної різниці між ними не спостерігалось. Під час зважування на 70-ту добу досліду показники живої маси у другій дослідній групі були вірогідно вищими за контрольну групу на 9,34 г (р≤0,05). Маса риб 3-ї групи, порівняно з контролем, була вірогідно більшою на 10,9 г (р≤0,05). Наприкінці досліду на 84-ту добу ця закономірність зберігалась. Так, жива маса риби у 2-й та 3-й групах була вищою порівняно з контролем на 9,77 г (р≤0,05) у 2-й групі 12,07 г (р≤0,01) у 3-й групі, хоча між дослідними (2 та 3) групами статистичної вірогідності не спостерігалось. Аналіз середньодобового приросту за весь період показав вірогідну різницю за цим показником у 2-ї та 3-ї груп, які перевищували контроль на 1,34% (р≤0,01) і 1,57% (р≤0,001) відповідно.

Посилання

Subasinghe, R., Soto, D. & Jia, J. (2018). A review on replacing fish meal in aqua feeds using plant protein sources. International Journal of Fisheries and Aquatic Studies, 6 (2), 203–208 [in English].

Food and Agriculture Organization of the United Nations. (2018). State of world fisheries and aquaculture 2018: Meeting the sustainable development goals. Food & Agriculture Organization of the United Nations [in English].

Organization, F.a. A. (2017). GLOBEFISH highlights — issue 2/2017: APRIL 2017 ISSUE, with annual 2016 statistics. Food & Agriculture Organization of the United Nations [in English].

Mohanta, K.N., Subramanian, S. & Korikanthimath, V.S. (2011). Effect of dietary protein and lipid levels on growth, nutrient utilization and whole-body composition of blue gourami, Trichogaster trichopterus fingerlings. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, 97 (1), 126–136. DOI: https://doi.org/10.1111/j.1439-0396.2011.01258.x [in English].

Ayan, Samaddar (2018). A review on replacing fish meal in aqua feeds using plant protein sources. International Journal of Fisheries and Aquatic Studies, 6 (2), 203–208 [in English].

Slawski, H., Adem, H., Tressel, R.P. et al. (2011). Total fish meal replacement with rapeseed protein concentrate in diets fed to rainbow trout (Oncorhynchus mykiss Walbaum). Aquaculture International, 20 (3), 443–453. DOI: https://doi.org/10.1007/s10499-011-9476-2 [in English].

Gatlin, D.M., Barrows, F.T., Brown, P. et al. (2007). Expanding the utilization of sustainable plant products in aquafeeds: A review. Aquaculture Research, 38 (6), 551–579. DOI: https://doi.org/10.1111/j.1365-2109.2007.01704.x [in English].

Okomoda, V.T., Tiamiyu, L.O. & Uma, S.G. (2016). Effects of hydrothermal processing on nutritional value of Canavalia ensiformis and its utilization by Clarias gariepinus (Burchell, 1822) fingerlings. Aquaculture Reports, 3, 214–219. DOI: https://doi.org/10.1016/j.aqrep.2016.04.003 [in English].

Enyidi, U., Pirhonen, J., Kettunen, J. & Vielma, J. (2017). Effect of feed protein:Lipid ratio on growth parameters of african catfish clarias gariepinus after fish meal substitution in the diet with bambaranut (Voandzeia subterranea) meal and soybean (Glycine max) meal. Fishes, 2 (1), 1. DOI: https://doi.org/10.3390/fishes2010001 [in English].

Enyidi, U. & Etim, E. (2020). Use of solid state fermented bambara nut meal as substitute of fishmeal in the diets of African catfish Clarias gariepinus. Iranian Journal of Fisheries Sciences, 19 (4), 1889–1910 [in English].

Wang, L., Zhou, H., He, R. et al. (2016). Effects of soybean meal fermentation by lactobacillus plantarum P8 on growth, immune responses, and intestinal morphology in juvenile turbot (Scophthalmus maximus L.). Aquaculture, 464, 87–94. DOI: https://doi.org/10.1016/j.aquaculture.2016.06.026 [in English].

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-09-26

Номер

Розділ

Статті