Агроекологічні аспекти вирощування сої (Glycine max L.) в Україні

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.33730/2077-4893.1.2024.299945

Ключові слова:

агрофітоценоз, соєсіяння, продуктивність, сорт, азотофіксація, площі посіву

Анотація

У статті висвітлено роль та значимість сої в Україні, як головної зернобобової куль- тури сьогодення. Аналіз літературних джерел доводить, що культивування сої не лише забезпечує продовольчу безпеку держави, але вона постає, як екологічна складова за збереження родючості ґрунтів. Рослини сої беруть участь у азотному балансі ґрунтів, виступаючи водночас гарним попередником багатьох культур. Вони також позитивно впливають на фізичні, агрономічні й фізико-хімічні властивості ґрунтів, поліпшуючи водний та поживний режими. Сою можна вирощувати в основних, післяжнивних та післяукісних посівах. Окрім того, соя швидко адаптується під виробничі схеми органічного виробництва. Авторами охарактеризовано соєвий пояс в Україні та описано головні три зони вирощування сої. Завдяки аналізу літературних публікацій, підтверджено розв’язання проблеми достатнього виробництва повноцінного рослинного білка за рахунок постійного росту виробництва продовольчих ресурсів, передусім білковоолієвої сировини, основним джерелом яких є соя — одна з провідних культур світового землеробства. Останні декілька років площі посівів сої в Україні варіюють у межах 1,5–2,0 млн га, до того ж основними зонами вирощування є Лісостеп та Полісся. Значно менші площі посівів розташовані у Північному і Центральному Степу. У Південному Степу вирощування сої можливе лише за зрошуваних умов. Науковцями відмічено, що найбільш сприятливі для сої, метеорологічні умови характеризуються річною нормою опадів у межах 500–600 мм, з яких на вегетаційний період має припадати 250– 400 мм, а у найбільш критичний по вологозабезпеченості період цвітіння — повний налив бобів — 180–200 мм. Одним із перспективним напрямів у вирощуванні сої є органічне землеробство. Наразі у світі близько 80% насіння сої виробляється за рахунок використання генетично модифікованого матеріалу. Тому важливо, задля екологізації виробництва сої використовувати новітні районовані сорти місцевої селекції, адже за рахунок цього можна сформувати власну базу органічного насіння та одночасно покращити екологічну складову за вирощування сої.

Посилання

Ivaniv, M.O. & Hanzha, V.V. (2021). Biometrychni pokaznyky ta urozhainist sortiv soi riznykh hrup styhlosti zalezhno vid elementiv tekhnolohii v umovakh kraplynnoho zroshennia [Biometric indica tors and productivity of soybean varieties of different maturity groups depending on the elements of technology under conditions of drip irrigation]. Tavriiskyi naukovyi visnyk — Taurian Scientific Bulletin, 117, 54–64. DOI: https://doi.org//10.32851/2226-0099.2021.117.8 [in Ukrainian].

Petrychenko, V.F., Lykhochvor, V.V. & Ivaniuk, S.V. (2016). Soia: monohrafiia [Soybean: monograph]. Vinnytsia: Dilo [in Ukrainian].

Hospodarenko, H.M. (Ed.), Bakhmat, O.M., Prokopchuk, I.V. & Vyshnevska, L.V. (2019). Skladovi tekhnolohii vyroshchuvannia soi: navch. рosibnyk [Components of soybean cultivation technology: textbook]. Uman [in Ukrainian].

Mazur, V.A., Didur, I.M. & Pantsyreva, H.V. (2020). Obgruntuvannia adaptyvnoi sortovoi tekhnolohii vyroshchuvannia zernobobovykh kultur v pravoberezhnomu Lisostepu Ukrainy [Substantiation of adaptive varietal technology for growing legumes in the rightbank Forest-Steppe of Ukraine]. Silske hospodarstvo ta lisnytstvo — Agriculture and forestry, 18, 5–17 [in Ukrainian].

Zabolotnyi, H.M. (2015). Vplyv mineralnykh dobryv ta mikrodobryva na formuvannia indyvidualnoi produktyvnosti roslyn soi v umovakh Lisostepu pravoberezhnoho [Influence of mineral fertilisers and microfertilisers on the formation of individual productivity of soybean plants in the conditions of the Right-Bank Forest-Steppe]. Ahrobiolohiia — Agribiology, 2 (121), 130–133 [in Ukrainian].

Bakhmat, O.M. (2015). Ahroekolohichni umovy vyroshchuvannia soi na nasinnia v umovakh Lisostepu vyroshchuvannia soi na zroshuvanykh zemliakh Pivdnia Ukrainy [Agroecological conditions of growing soybeans for seeds in the conditions of the ForestSteppe growing soybeans on irrigated lands of the South of Ukraine]. Propozytsiia — Proposal, 2, 52–57 [in Ukrainian].

Maslak, O. (2020). Prybutkova soia [Profitable soya]. The Ukrainian Farmer, 50–51 [in Ukrainian].

Patyka, V.P., Hnatiuk, T.T., Bulets, N.M. & Kyrylenko, L.V. (2015). Biolohichnyi azot u systemi zemlerobstva [Biological nitrogen in the farming system]. Zemlerobstvo — Agriculture, 2, 12–20 [in Ukrainian].

Didora, V.H. (2018). Symbiotychna produktyvnist soi zalezhno vid nokuliatsii nasinnia ta udobrennia [Symbiotic productivity of soybean depending on seed noculation and fertilisation]. Naukovi horyzonty — Scientific Horizons, 1 (64), 23–28 [in Ukrainian].

Dushko, P.M. (2017). Otsiniuvannia udobren soi v tekhnolohii yii vyroshchuvannia za adaptyvnym potentsialom [Evaluation of soybean fertilizers in its technology cultivation according to adaptive potential]. Ahroekolohichnyi zhurnal — Agroecological journal, 2, 205–210. DOI: https://doi.org/10.33730/2077-4893.2.2017.220307 [in Ukrainian].

Karpenko, O. (2024). Soia hotuietsia do revanshu [Soybeans are preparing for revenge]. URL: https://www.zerno-ua.com/journals/2022/%E2%84%9612-2022/soya-gotu%D1%94tsya-do-revanshu-2/2023 [in Ukrainian].

Moldovan, Zh.A. & Moldovan, V.H. (2022). Otsinka konkurentozdatnosti doposivnoi obrobky nasinnia ta pozakorenevykh pidzhyvlen soi za riznykh rivniv mineralnoho zhyvlennia [Assessment of the competitiveness of the soybean seed presowing treatment and foliar feeding at different levels of mineral nutrition]. Kormy i kormovyrobnytstvo — Feed and feed production, 94, 27–36. DOI: https://doi.org/10.31073/kormovyrobnytstvo202294-03 [in Ukrainian].

Cherenkovю, A.V. & Shevchenkoю, M.S. (2017). Stratehiia vyrobnytstva zernobobovykh kultur i soi v Stepu Ukrainy [Strategy for the production of legumes and soybean crops in the Steppe of Ukraine]. Visnyk ahrarnoi nauky — Bulletin of Agricultural Science, 1, 13–18 [in Ukrainian].

Berbenets, O.V. (2019). Svitove vyrobnytstvo soi yak nevycherpnoho dzherela bilkiv roslynnoho pokhodzhennia ta mistse Ukrainy na svitovomu rynku torhivli neiu [World soybean production as an inexhaustible source of plant proteins and Ukraine's place in the world market for its trade]. Agrosvіt — Agroworld, 10, 41–45 [in Ukrainian].

Krasii, M.A. & Mishchenko, I.A. (2021). Rynok soi stan ta perspektyvy [Soybean market status and prospects]. Suchasnyy menedzhment: vyklyky ta mozhlyvosti: materialy II Mizhnarodnoyi naukovo-praktychnoyi onlayn-konferentsiyi studentiv, aspirantiv i molodykh vchenykh [Modern management: challenges and opportunities: materials of the II International scientific and practical online conference of students, postgraduates and young scientists]. (pp. 78–81). Kyiv [in Ukrainian].

Bakhmat, O.M. & Fedoruk, I.V. (2017). Formuvannia urozhainosti zerna soi zalezhno vid zakhodiv adaptyvnoi tekhnolohii v umovakh Lisostepu zakhidnoho [The formation of soybean yield depending on the measures of adaptive technology in the conditions of the Western Forest Steppe]. Podilskyi visnyk: silske hospodarstvo, tekhnika, ekonomika — Podilskyi visnyk: power farming, engineering, economics, 26 (1), 9–16 [in Ukrainian].

Smaha, I.S., Cherlinka, V.R. & Dmytruk, Yu.M. (2022). Zemlerobstvo. Faktory zhyttia roslyn i rodiuchist gruntu: navch. posibnyk [Agriculture. Factors of plant life and soil fertility: a textbook]. Chernivtsi [in Ukrainian].

Voronianskyi, S.I., Harbuzov, Yu.Ye. & Biliavska, L.H. (2018). Suchasna selektsiia soi v Ukraini ta yii problemy [Modern breeding of soybeans in Ukraine and its problems]. Selektsiyni dosyahnennya v Ukrayini: problemy pravovoyi okhorony ta perspektyvy vdoskonalennya zakhystu: materialy vseukrayins’koyi naukovo-praktychnoyi konferentsiyi [Breeding achievements in Ukraine: problems of legal protection and prospects for improving protection: materials of the AllUkrainian scientific and practical conference]. (рр. 46–48). Poltava [in Ukrainian].

Lymar, O.A., Lymar, A.V. & Domarutskyi, K.O. (2014). Ahroklimatychne raionuvannia pivdnia Ukrainy i yikh ratsionalne vykorystannia: monohrafiia [Agroclimatic zoning of the south of Ukraine and their rational use: monograph]. Kherson [in Ukrainian].

Pasichnyk, O.I. (2020). Vyrobnytstvo soi ta soievoi olii v Ukraini [Production of soybeans and soybean oil in Ukraine]. Visnyk studentskoho naukovoho tovarystva «Vatra»: zbirnyk naukovykh prats ІХ Vseukrainskoi studentskoi naukovo-praktychnoi konferentsii [Bulletin of the Student Scientific Society «Varta»: collection of scientific papers of the IX All-Ukrainian Student Scientific and Practical Conference]. (рр. 173–178). [in Ukrainian].

Riaboshapka, K.S. (2015). Selektsiia soi [Soybean breeding]. Visnyk KhNAU — Bulletin of Kharkiv National Agrarian University, 90 [in Ukrainian].

Milenko, A.H. (2015). Vplyv ahroekolohichnykh faktoriv na vrozhainist soi [Influence of agroecological factors on soybean yield]. Silskohospodarski nauky — Agricultural sciences, 6 (21), 52–54 [in Ukrainian].

Biliavska, L.H., Biliavskyi, Yu.V., Shapoval, O.S. & Panchenko, S.S. (2020). Suchasnyi stan ta perspektyvy nasinnytstva soi v Lisostepu Ukrainy [Current state and prospects of soybean seed production in the Forest-Steppe of Ukraine]. Visnyk Poltavskoi derzhavnoi ahrarnoi akademii — Bulletin of Poltava State Agrarian Academy, 4, 45–52. DOI: https://doi.org/10.31210/visnyk2020.04.05 [in Ukrainian].

Petrychenko, V.F. & Babych, A.O. Soia [Soybean]. (n.d.). URL: https://geoknigi.com/bookviewPhp?id=533 [in Ukrainian].

Havryliuk, A. Rekomendovano ukrainski sorty soi dlia vyroshchuvannia u riznykh rehionakh [Recommended Ukrainian soybean varieties for cultivation in different regions]. (n.d.). URL: https://agrotimes.ua/agronomiya/rekomendovano-ukrayinski-sortysoyi-dlya-vyroshhuvannya-u-riznyh-regionah [in Ukrainian].

Kyrychenko, V.V., Riabukha, S.S., Kobyzieva, L.N. et al. (2016). Soia (Glycine max (L.) Merr.): monohrafiya [Soybean (Glycine max (L.) Merr.): monograph]. Kharkiv [in Ukrainian].

Netis, V.I. (2018). Optymizatsiia elementiv tekhnolohii vyroshchuvannia soi na zroshuvalnykh zemliakh pivdnia Ukrainy [Optimisation of elements of soybean cultivation technology on irrigated lands of the south of Ukraine]. Tavriiskyi visnyk — Tavriyskyi visnyk, 77–83 [in Ukrainian].

Rybalchenko, A.M. (2022). Suchasne vyrobnytstvo soi: svitovi trendy ta vitchyzniani realii [Modern soybean production: world trends and domestic realities]. Discovering New Horizons in Science and Prospects for Implementation of Innovations: Proceedings of the 1st International Scientific and Practical Internet Conference. (p. 124). Dnipro [in Ukrainian].

Tsekhmeystruk, M.H., Sheliakin, V.O., Hlubokyi, O.M. & Sheliakinа, Т.А. (2020). Vplyv foniv mineralnoho zhyvlennia na urozhainist ta yakist sortiv soi [Influence of mineral nutrition on yields and quality of soybean varieties]. Selektsia i nasinnytsvo — Breeding and seed production, 117, 206–214. DOI: https://doi.org/10.30835/2413-7510.2020.207183 [in Ukrainian].

Searchinger, T., Waite, R., Hanson, C. & Ranganathan, J. (2019). Creating a sustainable food future: A menu of solutions to feed nearly 10 billion people by 2050: World resources report. Final report. URL: https://wrrfood.wri.org/sites/default/files/2019-07/WRR_Food_Full_Report_0.pdf [in English].

Shcho krashche posiiaty pislia soi? [What is better to sow after soya?]. (n.d.). URL: https://reporter.zp.ua/shhokrashhe-siyaty-pislya-soyi.html [in Ukrainian].

Mistse soi v sivozmini [The place of soya in crop rotation]. (2024). URL: https://posivna.com.ua/ua/zamitky-ahronoma/mistse-soji-v-sivozmini [in Ukrainian].

Vyroshchuvannia soi [Growing soybeans]. (2024). URL: https://www.donausoja.org/uk/s%D1%96lskegospodarstvo/virosuvannja-soi/ [in Ukrainian].

Mazur, V.A., Tkachuk, O.P., Pantsyreva, H.V. & Kupchuk, I.M. (2022). Soia v intensyvnomu zemlerobstvi [Soybean in intensive agriculture]. Vinnytsia: «Nilan-LTD» [in Ukrainian].

Prus, L.I. (2017). Vplyv ahrotekhnichnykh zakhodiv na produktyvnist soi [Influence of agrotechnical measures on soybean productivity]. Ahroekolohichnyi zhurnal — Agroecological journal, 1, 62–67. DOI: https://doi.org/10.33730/2077-4893.1.2017.221002 [in Ukrainian].

Plaksiuk, L.B., Vdovychenko, A.V. & Ternovyi, Yu.V. (2017). Otsinka herbolohichnoi sytuatsii na posivakh soi u perekhidnomu periodi do orhanichnoho zemlerobstva v umovakh zminy klimatu [Assessment of the herbological situation on soybean crops in the transition period to organic farming in the context of climate change]. Zbalansovane pryrodokorystuvannia — Balanced nature management, 1, 123–127 [in Ukrainian].

Peretiatko, S.H. & Rudik, O.L. (2021). Suchasnyi stan ta prykladni aspekty perspektyv rozvytku vyrobnytstva soi v Ukraini [Current state and applied aspects of the prospects for the development of soybean production in Ukraine]. Zroshuvane zemlerobstvo. Melioratsiia, zemlerobstvo, roslynnytstvo — Irrigated agriculture. Land reclamation, agriculture, crop production, 7, 49–53. DOI: https://doi.org/10.32848/0135-2369.2021.76.10 [in Ukrainian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-02-29

Номер

Розділ

Статті