Вплив препаратів на фотосинтетичну діяльність рослин ячменю ярого (Hordeum vulgare L.) пивоварного напряму та якісні показники зерна

Автор(и)

  • Ірина Володимирівна Безноско Інститут агроекології і природокористування НААН, Україна https://orcid.org/0000-0002-2217-5165
  • Тетяна Михайлівна Горган Інститут агроекології і природокористування НААН, Україна
  • Ірина Іванівна Мосійчук Інститут агроекології і природокористування НААН, Україна https://orcid.org/0000-0003-4979-9645
  • Ольга Миколаївна Біленька Iнститут овочівництва і баштанництва НААН, Україна https://orcid.org/0000-0002-4710-6772

DOI:

https://doi.org/10.33730/2077-4893.1.2024.299948

Ключові слова:

стимулятор росту, мікродобриво, площа листкової поверхні, фотосинтетичний потенціал, чиста продуктивність фотосинтезу, хлорофіл, білок, крохмаль

Анотація

Регулятори росту рослин і мікродобрива стимулюють накопичення рослинами хлорофілу, підвищують фотосинтетичну активність хлоропластів, чисту продуктивність фотосинтезу та сприяють посиленню стійкості культур до хвороб. Метою роботи було вивчення впливу препаратів на фотосинтетичну діяльність рослин ячменю ярого сортів Себастьян і Саломі для досягнення належної якості вирощеної продукції. У статті представлені результати, які свідчать, що вміст суми хлорофілів а і b у листках ячменю ярого за дії препаратів Вимпел 2 та ОРАКУЛ мультикомплекс відіграє велику роль у підвищенні продуктивності культури. У всіх варіантах дослідження накопичення білка в зерні було в допустимих межах для ячменю пивоварного (8,75–10,02%), лише у контрольному варіанті лишався занадто низьким. Застосування суміші препаратів сприяло накопиченню крохмалю у зерні ячменю ярого обох досліджуваних сортів. Водночас обробка лише стимулятором росту, або лише мікродобривом стимулює накопичення крохмалю у зерні порівняно з контролем, але залишається на низькому рівні для пивоварної галузі. Найактивніше збільшення асиміляційної поверхні рослин ячменю ярого у всіх фазах росту спостерігали за обробки сумішшю Вимпел 2 у поєднанні з ОРАКУЛОМ мультикомплекс. Проведеними дослідженнями встановлено значний вплив стимулятора росту та мікродобрива на величину фотосинтетичного потенціалу посівів ячменю ярого. За весь період вегетації ячменю ярого, найбільший фотосинтетичний потенціал посівів (ФПП) — 859,2 м2/га×діб визначено у сорту Себастьян із додаванням мікродобрива та стимулятора росту. Найбільший показник чистої продуктивності фотосинтезу (ЧПФ) спостерігали на сорті Себастьян у варіанті з обробкою сумішшю мікродобрива та стимулятора росту, що на 27% вище, ніж у контрольному варіанті. Отже, зерно ячменю ярого пивоварного значення необхідної якості можна отримати лише за умов оптимальної комбінації застосовуваних препаратів різного спектра дії.

Біографія автора

Ірина Володимирівна Безноско, Інститут агроекології і природокористування НААН

кандидат біологічних наук

Посилання

Sadenova, M., Kulenova, N., Gert, S., Beisekenov, N. & Levin, E. (2023). Innovative Approaches for Improving the Quality and Resilience of Spring Barley Seeds: The Role of Nanotechnology and Phytopathological Analysis. Plants, 12 (22), 1–19. DOI: https://doi.org/10.3390/plants12223892 [in English].

Kuzina, V. (2020). Vplyv poghodnykh faktoriv na efektyvnistj vyrobnyctva pyvovarnogho jachmenju [The influence of weather factors on the efficiency of malting barley production]. Ghalycjkyj ekonomichnyj visnyk — Galician economic bulletin, 6, 67, 7–17. DOI: https://doi.org/10.33108/galicianvisnyk_tntu2020.06.007 [in Ukrainian].

Mosijchuk, I.I., Ghavryljuk, L.V., Beznosko, I.V. & Turovnik, Ju.A. (2023). Vplyv biopreparativ Vympel 2, Orakul muljtykompleks ta jikh sumishi na roslyny jachmenju jarogho (Hordeum L.) riznykh sortiv [The influence of biological preparations Vimpel 2, Oracle multicomplex and their mixtures on plants of spring barley (Hordeum L.) of different varieties]. Aghroekologhichnyj zhurnal — Agroecological journal, 2, 91–99. DOI: https://doi.org/10.33730/2077-4893.2.2023.283701 [in Ukrainian].

Tyshhenko, M.V., Moroz, O.V., Smirnykh, V.M. et al. (2018). Vykorystannja mikroelementnogho preparatu «Avatar» za vyroshhuvannja jachmenju jarogho v poljovij sivozmini [Use of trace element drug «Avatar» for growing spring barley in the field crop rotation]. Visnyk Poltavsjkoji derzhavnoji aghrarnoji akademiji — Bulletin of the Poltava State Agrarian Academy, 3, 32–38. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/VPDAA_2018_3_7 [in Ukrainian].

Bilovus, Gh.Ja., Terlecjka, M.I., Lisova, Ju.A. et al. (2023). Sorty jachmenju ozymogho z ghrupovoju stijkistju do lystkovykh khvorob dlja Zakhidnogho Lisostepu [Varieties of winter barley with group resistance to foliar diseases for the Western Forest Steppe]. Visnyk aghrarnoji nauky — Bulletin of agricultural science, 1 (838), 22–29. DOI: https://doi.org/10.31073/agrovisnyk202301-03 [in Ukrainian].

Onychko, V.I., Berdin, S.I. & Kovalenko, I.M. (2018). Vplyv azotnogho zhyvlennja na poshyrennja i rozvytok khvorob jachmenju jarogho v pivnichnoskhidnomu Lisostepu Ukrajiny [The influence of nitrogen nutrition on the spread and development of diseases of spring barley in the northeastern ForestSteppe of Ukraine]. Visnyk Sumsjkogho nacionaljnogho aghrarnogho universytetu: naukovyj zhurnal. Seriia: Aghronomija i biologhija — Bulletin of the Sumy National Agrarian University: scientific journal. Series: Agronomy and biology, 3 (35), 57–64. DOI: http://repo.snau.edu.ua/handle/123456789/6558 [in Ukrainian].

Kuzina, V. (2021). Tekhnologhija efektyvnogho vyrobnyctva jachmenju pyvovarnogho pryznachennja [Technology of efficient production of barley for brewing purpose]. Innovacijna ekonomika — Innovative economy, (1–2), 94–101. DOI: https://doi.org/10.37332/2309-1533.2021.1-2.13 [in Ukrainian].

Solonechna, O.V., Rjabchun, V.K. & Muzafarova, V.A. (2022). Ghenetychne riznomanittja zrazkiv jachmenju jarogho za cinnymy ghospodarsjkymy oznakamy [Genetic diversity of spring barley samples for valuable economic traits]. Visnyk aghrarnoji nauky — Bulletin of Agrarian Science, 11 (836), 19–24. DOI: https://doi.org/10.31073/agrovisnyk202211-03 [in Ukrainian]

Liu, Y., Qiu J., Yue, Y. et al. (2018). Dietary blackgrained wheat intake improves glycemic control and inflammatory profile in patients with type 2 diabetes: a randomized controlled trial. Therapeutic and Clinical Risk Management, 14, 247–256. DOI: https://doi.org/10.2147/TCRM.S151424 [in English].

Jachminj. Tekhnichni umovy. Z Popravkoju (IPS 6–99) [Barley. Specifications. With Amendment (IPS No. 6–99)]. (1998). DSTU 3769-98 from 1st July 1998. Kyiv: Derzhstandart Ukrainy [in Ukrainian].

Uljjanchenko, O.V. & Kuzina, V.Ju. (2020). Upravlinnja pyvovarnoju jakistju jachmenju v Ukrajini: dosvid svitovykh kompanij [Management of brewing quality of barley in Ukraine: experience of world companies]. Visnyk KhNAU im. V.V. Dokuchajeva. Serija: Ekonomichni nauky — Bulletin of the KHNAU named after V.V. Dokuchaeva. Series: Economic Sciences, 2, 33–45. DOI: https://doi.org/10.31359/2312-3427-2020-2-33 [in Ukrainian].

Idehen, E., Tang, Y. & Sang, Sh. (2017). Bioactive phytochemicals in barley. J. of Food and Drug Analysis, 25, 148–161. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jfda.2016.08.002 [in English].

Krzysztoforska, K., Mirowska-Guzel, D. & WidyTyszkiewicz, E. (2019). Pharmacological effects of protocatechuic acid and its therapeutic potential in neurodegenerative diseases: Review on the basis of in vitro and in vivo studies in rodents and humans. Nutr. Neurosci, 22, 72–82. DOI: https://doi.org/10.1080/1028415X.2017.1354543 [in English].

Awasthi, R., Bhandari, K. & Nayyar, H. (2015). Temperature stress and redox homeostasis in agricultural crops. Front. Environ., 3, 11. DOI: https://doi.org/10.3389/fenvs.2015.00011 [in English].

Katrij, V.B., Rybalka, O.I. & Morghun, B.V. (2021). Fiziologho-biokhimichni ta ghenetychni osoblyvosti jachmenju jak produktu funkcionaljnogho kharchuvannja [Physiological, biochemical and genetic features of barley as a product of functional nutrition]. Fiziologhija roslyn i ghenetyka — Physiology of plants and genetics, 53 (6), 463–483. DOI: https://doi.org/10.15407/frg2021.06.463 [in Ukrainian].

Korotkova, I.V., Ghorobecj, M.V. & Chajka, T.O. (2021). Vplyv stymuljatoriv rostu na produktyvnistj sortiv jachmenju jarogho [The influence of growth stimulants on the productivity of spring barley varieties]. Scientific Progress and Innovations, 2, 20–30. DOI: https://doi.org/10.31210/visnyk2021.02.02 [in Ukrainian].

Shegheda, I.M., Pochynok, V.M., Kirizij, D.A. & Mamenko, T.P. (2018). Vplyv umov azotnogho zhyvlennja na fotosyntez, produktyvnistj i bilkovistj zerna ozymoji pshenyci [Influence of nitrogen nutrition conditions on photosynthesis, productivity and protein content of winter wheat grain]. Fyzyologhyja rastenyj y ghenetyka — Physiology of plants and genetics, 50 (2), 105–114. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/FBKR_2018_50_2_4 [in Ukrainian].

Rozhkov, A.O. & Ghutjansjkyj, R.A. (2017). Dynamika formuvannja ploshhi lystja roslyn jachmenju jarogho zalezhno vid vplyvu normy vysivu ta pozakorenevykh pidzhyvlenj [Dynamics of leaf area formation of spring barley plants depending on the influence of sowing rate and foliar fertilization]. Visnyk Poltavsjkoji derzhavnoji aghrarnoji akademiji — Bulletin of the Poltava State Agrarian Academy, 4, 32–37 [in Ukrainian].

Ghyrka, A.D., Vynjukov, O.O., Ghyrka, T.V. et al. (2019). Efektyvnistj vyroshhuvannja pshenyci ozymoji zalezhno vid systemy obrobitku gruntu ta sivby [The efficiency of growing winter wheat depending on the system of tillage and sowing]. Zernovi kuljtury — Cereal crops, 3 (1), 61–67 [in Ukrainian].

Levishko, A.S., Ghumenjuk, I.I., Tkach, Je.D. et al. (2023). Efektyvnistj kompleksnogho mikrobnogho preparatu dlja vyroshhuvannja vivsa ta jachmenju jarogho [Effectiveness of a complex microbial preparation for growing oats and spring barley]. Aghroekologhichnyj zhurnal — Agroecological journal, 3, 96–103. DOI: https://doi.org/10.33730/2077-4893.3.2023.287768 [in Ukrainian].

Mamjedova, E.I. (2018). Vplyv aghrotekhnologhichnykh zakhodiv vyroshhuvannja na formuvannja nadzemnoji masy roslyn jachmenju jarogho v umovakh pivnichnogho stepu Ukrajiny [The influence of agrotechnological cultivation measures on the formation of above-ground mass of spring barley plants in the conditions of the northern steppe of Ukraine]. Zernovi kuljtury — Cereal crops, 2 (1), 61–66. DOI: https://doi.org/10.31867/2523-4544/0008 [in Ukrainian].

Ghorash, O.S. & Klymyshena, R.I. (2020). Zalezhnistj solodovoji vlastyvosti jachmenju vid vplyvu pozakorenevogho pidzhyvlennja roslyn mikrodobryvamy [Dependence of the malting properties of barley on the effect of foliar feeding of plants with microfertilizers]. Tavrijsjkyj naukovyj visnyk — Tavriysk Scientific Bulletin, 115, 24–32. DOI: https://doi.org/10.32851/2226-0099.2020.115.4 [in Ukrainian].

Khafagy, M.A-M., Zain, Al-A. A. H.M., Farouk, S. & Amrajaa, H.K. (2017). Effect of pre-treatment of barley Grain on germination and seedling growth under drought stress. Advances in Applied Sciences, 2 (3), 33–42. DOI: https://doi.org/10.11648/j.aas.20170203.12 [in English].

Yakhin, O.I., Lubyanov, A.A., Yakhin, I.A. & Brown, P.H. (2017). Biostimulants in Plant Science: A Global Perspective. Frontiers in plant science, 7, 2049. DOI: https://doi.org/10.3389/fpls.2016.02049 [in English].

Kolesnikov, M.O. (2019). Metodychni vkazivky do praktychnykh zanjatj z dyscypliny «Fiziologhija poljovykh kuljtur» [Methodical instructions for practical classes in the discipline «Physiology of field crops»]. Melitopolj: TDATU [in Ukrainian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-02-29

Номер

Розділ

Статті