Продовольча безпека — глобальна проблема людства та основні чинники, що впливають на неї
DOI:
https://doi.org/10.33730/2077-4893.3.2024.311176Ключові слова:
забезпечення населення світу продовольством, бідність, голод, втрати продовольства, ланцюги постачання, зростання населення у світі, збройні конфлікти та війни, продуктивність сільського господарстваАнотація
Продовольство, його виробництво, розподіл і споживання — найголовніші елементи світової господарської системи. Значимість продовольчої проблеми визначається насамперед тим, що у структурі потреб людини потреба в їжі є першочерговою. До того ж ступінь її задоволення недостатній. Проблема продовольчої безпеки є однією з найважливіших світових проблем сьогодення. Зростання цін на продовольчу продукцію в умовах світової фінансової кризи призвело до того, що харчові продукти стали недоступними для багатьох сімей, особливо в країнах, що розвиваються. У статті проаналізовано різні наукові підходи, які пояснюють сутність глобальної продовольчої проблеми, місце продовольчої безпеки в системі економічної безпеки держави як її окремої складової. Згідно з опрацьованими матеріалами FАО (Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН), систематизовано сучасні погляди на продовольчу безпеку, як одну з глобальних проблем людства, проаналізовано світовий стан продовольчої безпеки та встановлено основні чинники, що впливають на неї. Встановлено, що найбільше людей, які недоїдають, проживає в Азії (55%), Африці (37), Латинській Америці і Карибському басейні (8%). З’ясовано, що бідність є основним рушієм продовольчої небезпеки. Наведено втрати продовольчої продукції на всіх етапах її просування в ланцюгу постачання (виробництво, транспортування, зберігання та споживання), а також рекомендації FАО щодо способів трансформації продовольчих систем для розв’язання глобальної продовольчої проблеми і «забезпечення доступу усіх верств населення країн світу до доступного та здорового харчування в контексті досягнення цілей сталого та інклюзивного розвитку». Коротко охарактеризовано проблему продовольчого забезпечення і для України. За попередньою оцінкою FAO, прямі втрати активів у галузі сільського господарства внаслідок війни в Україні становлять понад 6,5 млрд дол. США. Наразі втрати доступних посівних площ сягають понад 25%, зрошуваних земель — понад 70, ягідників — близько 25, садів — 20%.
Посилання
Holikova, A.P. & Dovhal’, O.A. (Eds.). (2015). Transformatsiya mizhnarodnykh ekonomichnykh vidnosyn v epokhu hlobalizatsiyi: kolektyvna monohrafiya [Transformation of international economic relations intheera of globalization: a collective monograph]. Kharkiv: KHNU imeni V.N. Karazina [in Ukrainian].
Palapa, N.V., Demyanyuk, O.S. & Nagornyuk, O.M. (2022). Prodovol’cha bezpeka Ukrayiny: stan ta aktual’ni pytannya s’ohodennya [Food security of Ukraine: current state and current issues]. Ahroekolohichnyy zhurnal — Agroecological journal, 2, 34–45. DOI: https://doi.org/10.33730/2077-4893.2.2022.263314 [in Ukrainian].
Shcho take svitova prodovol’cha bezpeka i chomu Ukrayina posidaye 63 mistse u reytynhu [What is global food security and why Ukraine ranks 63rd in the ranking]. (n.d.). URL: https://bakertilly.ua/id44424/ [in Ukrainian].
Kuchechuk, L.V. (2022). Svitova prodovol’cha bezpeka: tendentsiyi ta vyklyky [World food security: trends and challenges]. Visnyk KHNU imeni V.N. Kapazina. Sepiya: Mizhnapodnividnosyn. Ekonomika. Kpayinoznavstvo. Tupyzm — Herald of V.N. Kapazin KhNU. Sepia: International relations. Economy. Country studies. Tupism, 16, 34–40. DOI: https//doi.org/10.26565/2310-9513-2022-16-04 [in Ukrainian].
Hmyrya, V.P. (2019). Prodovol’cha bezpeka yak holovnyy vektor rozvytku ekonomik ykrayiny [Food safety as the main vector of economic development of the country]. Rehional’na ekonomika — Regional economy, 6 (140), 8–13. DOI: https://doi.org/10.36818/2071-4653-2019-6-2 [in Ukrainian].
Sen, A. (1981). Poverty and Famines: an Essay on Entitlement and Deprivation. Oxford: Clarendon Press [in English].
Dreze, J. (1989). Hunger and Public Action. Oxford: Clarendon Press [in English].
Cherevko, O.V. & Yakovenko, O.V. (2016). Osnovni faktory vplyvu na prodovol’chu bezpeku rehionu yak osnovu natsional’noyi bezpeky [The main factors influencing the food security of the region as the basis of national security]. Ekonomika ta derzhava — Economy and the state, 12, 68–71 [in Ukrainian].
Dudar, V. (2016). Prodovol’cha bezpeka Ukrayiny ta skladovi yiyi zabezpechennya u konteksti ekonomichnoyi bezpeky derzhavy [Food security of Ukraine and components of its provision in the context of economic security of the state]. Visnyk TNEU — Herald of TNEU, 2, 20–32 [in Ukrainian].
Kayira, L.H. (2023). Prodovol’cha bezpeka: otsinka suchasnoho stanu [Food security: an assessment of the current state]. Intelekt ХХI — Intelligence XXI, 1, 16–20. DOI: https://doi.org/10.32782/2415-8801/2023-1.3 [in Ukrainian].
Drebot, O.I., Bendasyuk, O.O. & Palapa, N.V. (2022). Prodovol’cha ta ekolohichna bezpeka Ukrayiny v umovakh voyennoho stanu: monohrafiya [Food and environmental security of Ukraine under martial law: monograph]. Kyiv [in Ukrainian].
Svitovi demohrafichni prohnozy 2019: klyuchovi momenty: Dopovid’ OON [World Demographic Projections 2019: Key Points: UN report]. (2019). URL: https://news.un.org/en/story/2019/06/1040621 [in Ukrainian].
Foodand Agriculture Organization of the United Nations. URL: http://www.fao.org/about/en/ [in English].
Boero, V., Cafiero, C., Gheri, F. et al. (2021). Access tofoodin 2020. Results of twenty national surveys using the Food Insecurity Experience Scale (FIES). Rome, FAO [in English].
FAO, MFSR, YUNISEF, VPP i VOZ (2021). Kratkij obzor. Polozhenie del v oblasti prodovol’stvennoj bezopasnosti i pitaniya v mire — 2021. Preobrazovanie prodovol’stvennyh sistem v interesaho bespecheniya prodovol’stvennoj bezopasnosti, uluchsheniya pitaniya i ekonomicheskoj dostupnosti zdorovyh racionov pitaniya dlya vsekh [Brief overview. The State of Food Security and Nutrition in the World 2021: Transforming food systems to achieve food security, improved nutrition and the affordability of healthy diets for all]. Rim, FAO. URL: https://doi.org/10.4060/cb5409ru [іn Russian].
Prodovol’cha bezpeka [Food safety]. (n.d.). URL: https://ukrayinska.libretexts.org/ [in Ukrainian].
Hlobal’na prodovol’cha bezpeka: stariproblemy, novi vyklyky ta efektyvni rishennya [Global Food Security: Old Problems, New Challenges, and Effective Solutions]. (n.d.). URL: https://www.growhow.in.ua/hlobalna-prodovolcha-bezpeka-stari-problemy-novivyklyky-ta-efektyvni-rishennia/ [in Ukrainian].
Prodovol’cha bezpeka planety [Food security of the planet]. (2015). URL: http://www.jimagazine.lviv.ua/2015/Prodovolcha_bezpeka_planety.htm [in Ukrainian].
Kurman, T.V. (2022). Prodovol’cha bezpeka: problemy pravovoho zabezpechennya v umovakh hlobalizatsiyi i voyennoho stanu [Food security: problems of legalprovisioninthe conditions of globalization and martiallaw]. Dyskusiynа panel VI Kharkivs’koho mizhnarodnoho yurydychnoho forumu: materialy tez dopovidey uchasnykiv [Discussion panel of the VI Kharkiv International Legal Forum: abstracts of reports of participants]. (pp. 64–68). Kharkiv [in Ukrainian].
Shinkaruk, L.V. (Ed.). (2022). Prodovol’cha bezpeka: svitovi tendentsiyi ta mozhlyvosti ahroprodovol’choho kompleksu Ukrayiny: kolektyvna monohrafiya [Food security: global trends and opportunities of the agri-food complex of Ukraine: a collective monograph]. Kyiv [in Ukrainian].
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право і ліцензування
Умови ліцензії: автори зберігають авторські права і надають журналу право першої публікації з роботою, одночасно ліцензованої за ліцензією Creative Commons Attribution License International CC-BY, яка дозволяє іншим ділитися роботою з визнанням авторства роботи і початкової публікації в цьому журналі.
Якщо стаття прийнята до публікації в «Агроекологічний журнал», автор повинен підписати угоду про передачу авторських прав. Угода відправляється на поштову (оригінал) або адресу електронної пошти (відсканована копія) редакції журналу.
Цією угодою автор підтверджує, що представлені матеріали:
- не порушують авторських прав інших осіб або організацій;
- раніше не публікувались в інших видавництвах і не були представлені для публікації в інших виданнях.
Автор передає редакції «Агроекологічного журналу» права на:
- публікації статті українською (англійською та російською) мовою і поширення її друкованої копії;
- поширення електронної копії статті, а також електронної копії перекладу статті на англійську мову (для статей українською та російською мовами), будь-якими електронними засобами (розміщення на офіційному сайті журналу, електронних баз даних, сховищ тощо) друкована копія перекладу.
Автор залишає за собою право без згоди редакції та засновників:
- Використовувати матеріали статті повністю або частково в ознайомлювальних цілях.
- Використовувати матеріали статті повністю або частково для написання власних дисертацій.
- Використовувати матеріали статті для підготовки тез доповідей, доповідей конференцій, а також усних доповідей.
- Додати електронні копії статті (включаючи остаточну електронну копію, завантажену з офіційного сайту журналу) за адресою:
- персональні веб-ресурси всіх авторів (веб-сайти, веб-сторінки, блоги тощо);
- веб-ресурси установ, в яких працюють автори;
- некомерційні веб-ресурси відкритого доступу (наприклад, arXiv.org).
У всіх випадках наявність бібліографічного посилання на статтю або гіперпосилання на її електронну копію на офіційному сайті журналу є обов'язковим.