Вплив біопрепаратів Граундфікс та Екостерн на мікробіоту ґрунту за вирощування сої (Glycine max L.)
DOI:
https://doi.org/10.33730/2077-4893.3.2024.311190Ключові слова:
мікробні препарати, еколого-трофічні групи бактерій, мікробіологічна активність ґрунтуАнотація
Висвітлено ефективність біопрепаратів Граундфікс та Екостерн Класичний у формуванні еколого-трофічних груп мікроорганізмів ризосфери ґрунту за вирощування рослин сої сорту Кент. Для визначення ґрунтових мікроорганізмів та їхніх асоціацій використовували ДСТУ 7847:2015. Коефіцієнти мінералізації, оліготрофності та педотрофності ґрунту розраховували за співвідношення відповідних еколого-трофічних груп. Встановлено, що за дії біопрепаратів Екостерн Класичний та Граундфікс у ризосфері рослин сої збільшується кількість амоніфікаторів в 1,8–2,1 раза, олігонітрофільних бактерій (до яких належать бактерії роду Azotobacter) — на 14,3–33,3%, оліготрофів — на 54–57% порівняно із контрольним варіантом. Чисельність педотрофів, за вирощування рослин сої із додаванням біопрепарату Екостерн Класичний дорівнювала 1,6·105 КУО/г ґрунту, що у 1,5 раза нижче порівняно із контролем. Найвищі значення педотрофів були визначені для ґрунту у варіанті з соєю сорту Кент, вирощеною за впливу біопрепарату Граундфікс, що на 4% вище порівняно із контролем. За дії біопрепаратів Екостерн Класичний та Граундфікс чисельність мікроорганізмів, які використовують мінеральні форми азоту, знижувалась у 2,3–8 разів відповідно, порівняно із контролем. Згідно із значеннями коефіцієнтів оліготрофності, мінералізації й іммобілізації азоту та педотрофності визначено спрямованість біологічних процесів ґрунту. Коефіцієнт оліготрофності у досліджуваних зразках ґрунту за впливу біопрепаратів становив 0,28–0,35, що свідчить про високу забезпеченість ґрунтового мікробіому поживними речовинами. Ґрунт за впливу досліджених біопрепаратів характеризується достатньою кількістю доступного азоту, високою забезпеченістю ґрунтового мікробіому поживними речовинами, накопиченням стійких органічних сполук і стабільним формуванням гумусу. Застосування біопрепаратів Граундфікс та Екостерн Класичний сприяє покращанню мікробного біорізноманіття та активності мікробіоти ґрунту під час культивування сої, підвищує кількість специфічних мікробних таксонів, які, беруть участь у пригніченні фітопатогенних мікроорганізмів у ґрунті, позитивно впливає на кругообіг поживних речовин і формування структури ґрунту.
Посилання
European Commission: European Green Deal. (2020). URL: https://ec.europa.eu/info/strategy/priorities-2019-2024/european-green-deal [in English].
Trevisan, S., Manoli, A. & Quaggiotti, S. (2019). A Novel Biostimulant, Belonging to Protein Hydrolysates, Mitigates Abiotic Stress Effects on Maize Seedlings Grown in Hydroponics. Agronomy, 9 (28), 204–217. DOI: https://doi.org/10.3390/agronomy9010028 [in English].
Caruso, G., De Pascale, S., Cozzolino, E. et al. (2019). Protein Hydrolysate or Plant Extract-based Biostimulants Enhanced Yield and Quality performances of Greenhouse Perennial Wall Rocket Grown in Different Seasons. Plants, 8, 208–216. DOI: https://doi.org/10.3390/plants8070208 [in English].
Tarantino, A., Lops, F., Disciglio, G. & Lopriore, G. (2018). Efects of Plant Biostimulants on Fruit Set, Growth, Yield and Fruit Quality Attributes of «Orange Rubis» Apricot (Prunus armeniaca L.) Cultivar in Two Consecutive Years. Sci. Hortic, 239, 26–34. DOI: https://doi.org/10.1016/j.scienta.2018.04.055 [in English].
Ertani, A., Francioso, O., Tinti, A. et al. (2018). Evaluation of seaweed extracts from Laminaria and Ascophyllum nodosum spp. as biostimulants in Zea mays L. using a combination of chemical, biochemical and morphological approaches. Front. Plant Sci, 9, 428. DOI: https://doi.org/10.3389/fpls.2018.00428 [in English].
Naujokienė, V., Šarauskis, E., Lekavičienė, K. et al. (2018). The influence of biopreparations on the reduction of energy consumption and CO2 emissions in shallow and deep soil tillage. Sci. Total Environ, 626, 1402–1413. DOI: https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2018.01.190 [in English].
Hartmann, M., Frey, B., Mayer, J., Meader, P. & Widmer, F. (2017). Distinct soil microbial diversity under long-term organic and conventional farming. The ISME Journal, 9 (5), 1177–1194 [in English].
Oliveira, E., Wittwer, R., Hartmann, M. et al. (2024). Effects of conventional, organic and conservation agriculture on soil physical properties, root growth and microbial habitats in a long-term field experiment. Geoderma, 447, 116927. DOI: https://doi.org/10.1016/j.geoderma.2024.116927 [in English].
Korobko, A., Kravets, R., Mazur, O., Mazur, O. & Shevchenko, N. (2024). Nitrogen-Fixing Capacity of Soybean Varieties Depending on Seed Inoculation and Foliar Fertilization with Biopreparations. Journal of Ecological Engineering, 25 (4), 23–37 [in English].
Gałązka, A., Gawryjołek, K., Gajda, K. et al. (2018). Assessment of glomalins content in the soil under winter wheat from different crop production systems. Plant Soil and Environment, 64 (1), 32–37. DOI: https://doi.org/10.17221/726/2017-PSE [in English].
Panfilova, A. (2021). Influence of stubble biodestructor on soil microbiological activity and grain yield of winter wheat (Triticum aestivum L.). Notulae Scientia Biologicae, 13 (4), 11035. DOI: https://doi.org/10.15835/nsb13411035 [in English].
Boroday, V.V., Kosovska, N.A., Parfenyuk, A.I. & Tertychna, O.V. (2022). Vplyv biopreparativ Fitokhelp i Mikokhelp na mikrobiotu gruntu za vyroshchuvannya soyi (Glycine max (L.) Merr.) [The effect of Phytohelp and Mycohelp biological preparations on the soil microbiota during the cultivation of soybeans (Glycine max (L.) Merr.)]. Ahroekolohichnyy zhurnal — Agroecological journal, 1, 99–109. DOI: https://doi.org/10.33730/2077-4893.1.2022.255183 [in Ukrainian].
Didora, V.H., Smahlii, O.F., Ermantraut, E.R. et al. (2013). Metodyka naukovykh doslidzhen v ahronomii [Methods of scientific research in agronomy]. Kyiv [in Ukrainian].
Yakist gruntu. Vyznachennia chyselnosti mikroorhanizmiv u grunti metodom posivu na tverde (aharyzovane) zhyvylne seredovyshche [Soil quality. Determination of the number of microorganisms in the soil by the method of sowing on solid (agar) living environment]. (2016). DSTU ISO 7847:2015 from 1st July 2016. Kyiv [in Ukrainian].
Volkohon, V.V. (Ed.), Nadkernychna, O.V., Tokmakova, L.M. et al. (2010). Eksperymentalna gruntova mikrobiolohiia [Experimental soil microbiology]. Kyiv [in Ukrainian].
Singh, J.S., Abhilash, P.C., Yadav, A.N. et al. (2022). Biofertilizers and biopesticides: Eco-friendly sources for sustainable agriculture and food security. Soil Biology and Biochemistry, 171, 108698. DOI: https://doi.org/10.1016/j.soilbio.2022.108698 [in English].
Makhkamova, D., Gafurova, L., Nabieva, G. et al. (2022). Integral indicators of the ecological and biological state of soils in Jizzakh steppe. IOP Conf. Series: Earth and Environmental Science, 1068, 012019 [in English].
Fierer, N. (2017). Embracing the unknown: disentangling the unexplored and highly diverse world of soil microorganisms. Nature Reviews Microbiology, 15 (10), 579–590 [in English].
Richardson, D.J. (2009). The bacterial respiratory nitric oxide reductase. Biochem. Soc. Trans, 37 (2), 392–399 [in English].
Klik, A. (2008). The mineralization and immobilization of nitrogen in soil. ACTA Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis, 56 (5), 35–44 [in English].
Hudz, S. (2019). Aspekty ekolohizatsiyi zemlerobstva ta stan mikrobnykh uhrupuvan’ gruntu, yak aktyvnoho komponentu ahrobioheotsenoziv [Aspects of ecologisation of agriculture and the state of soil microbial communities as an active component of agrobiogeocenoses]. Tavriys’kyy naukovyy visnyk — Tavrian Scientific Bulletin, 108, 198–204 [in Ukrainian].
Bolokhovsky, V., Bolokhovska, V., Khomenko, T. et al. (2023). Efektyvnist’ biodestruktoriv u tekhnolohiyi vyroshchuvannya soyi v umovakh Pravoberezhnoho lisostepu Ukrayiny [Efficiency of biodestructors in the technology of soybean cultivation in the conditions of the Right-Bank Forest-Steppe of Ukraine]. Tekhnika i tekhnolohiyi APK — Techniques and technologies of the agro-industrial complex, 2, 8–12 [in Ukrainian].
Didur, I.M. (2023). Ekonomichna otsinka modeley tekhnolohiyi vyroshchuvannya soyi za biolohizovanoyi systemy zhyvlennya [Economic evaluation of models of soybean cultivation technology under biological nutrition system]. Sil’s’ke hospodarstvo ta lisivnytstvo — Agriculture and forestry, 29, 214–221 [in Ukrainian].
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право і ліцензування
Умови ліцензії: автори зберігають авторські права і надають журналу право першої публікації з роботою, одночасно ліцензованої за ліцензією Creative Commons Attribution License International CC-BY, яка дозволяє іншим ділитися роботою з визнанням авторства роботи і початкової публікації в цьому журналі.
Якщо стаття прийнята до публікації в «Агроекологічний журнал», автор повинен підписати угоду про передачу авторських прав. Угода відправляється на поштову (оригінал) або адресу електронної пошти (відсканована копія) редакції журналу.
Цією угодою автор підтверджує, що представлені матеріали:
- не порушують авторських прав інших осіб або організацій;
- раніше не публікувались в інших видавництвах і не були представлені для публікації в інших виданнях.
Автор передає редакції «Агроекологічного журналу» права на:
- публікації статті українською (англійською та російською) мовою і поширення її друкованої копії;
- поширення електронної копії статті, а також електронної копії перекладу статті на англійську мову (для статей українською та російською мовами), будь-якими електронними засобами (розміщення на офіційному сайті журналу, електронних баз даних, сховищ тощо) друкована копія перекладу.
Автор залишає за собою право без згоди редакції та засновників:
- Використовувати матеріали статті повністю або частково в ознайомлювальних цілях.
- Використовувати матеріали статті повністю або частково для написання власних дисертацій.
- Використовувати матеріали статті для підготовки тез доповідей, доповідей конференцій, а також усних доповідей.
- Додати електронні копії статті (включаючи остаточну електронну копію, завантажену з офіційного сайту журналу) за адресою:
- персональні веб-ресурси всіх авторів (веб-сайти, веб-сторінки, блоги тощо);
- веб-ресурси установ, в яких працюють автори;
- некомерційні веб-ресурси відкритого доступу (наприклад, arXiv.org).
У всіх випадках наявність бібліографічного посилання на статтю або гіперпосилання на її електронну копію на офіційному сайті журналу є обов'язковим.