Ферментативна активність листя яблуні за впливу штамів Bacillus thuringiensis та Конфідору екстра

Автор(и)

  • Андрій Богданович Крижанівський Інститут агроекології і природокористування НААН, Україна

DOI:

https://doi.org/10.33730/2077-4893.3.2015.317921

Ключові слова:

Bacillus thuringiensis, яблуня, ферментативна активність, Конфідор Екстра

Анотація

Досліджено вплив біопрепаратів інсектицидної дії на основі штамів Bacillus thuringiensis та хімічного інсектициду Конфідор Екстра на ферментативну активність листя яблуні. Встановлено, що біопрепарати позитивно впливають на ферментативну активність, а отже й на фізіологічний стан рослин завдяки зміцненню її антиоксидантної системи та фітоімунітету. Обробка яблунь Конфідором Екстра не мала істотного впливу на пероксидазну та поліфенолоксидазну активність, а її показники були на рівні контролю.

Посилання

Kryzhanivskyi A.B. (2015). Alelopatychna diia lystia yabluni na entomopatohenni shtamy Bacillus thuringiensis [Alelopatychna action of apple trees leaves on entomopathogenic strains of Bacillus thuringiensis]. Ahroekolohichnyi zhurnal [Agroecological journal], No. 2, pp. 117–120 (in Ukrainian).

Pruett C.J.H., Burges H.D., Wyborn C.H. (1980). Effect of exposure to soil potency and spore viability of Bacillus thuringiensis. J. Invertebr. Pathol., No. 35, pp. 168–174 (in English).

Vasyliuk V.M., Kruhova O.D., Mandrovska N.M., Kots S.Ya. (2007). Aktyvnist peroksydazy i katalazy u soi, inokulovanoi Tn5-mutantamy Bradyrhizobium japonicum [Peroxidase and catalase activity in soybean, inoculated by Tn5-mutants Bradyrhizobium japonicum]. Fyzyolohyia y byokhymyia kult. Rastenyi [Physiology and biochemistry of the crops]. Vol. 39, No. 4. pp. 334–342 (in Ukrainian).

Rachkovskaya M.M., Kim L.O. (1980). Izmenenie aktivnosti nekotorykh oksidaz kak pokazatel adaptatsii rasteniy k usloviyam promyshlennogo zagryazneniya [Changes in the activity of some oxidases as an indicator of plant adaptation to the conditions of industrial pollution]. Gazoustoychivost rasteniy [Gas resistant plants]. Novosibirsk: Nauka Publ., pp. 117–126 (in Russian).

Engelgardta V.A. (1952). Dykhatelnye fermenty [Respiratory enzymes]. Moskow: Izd-vo inostrannoy literatury Publ., pp. 235–266 (in Russian).

Kandybin R.V., Patyka T.I., Yermolova V.P., Patyka V.F. (2009). Mikrobiokontrol chislennosti nasekomykh i ego dominanta Bacillus thuringiensis [Mikrobiokontrol of insects and dominant Bacillus thuringiensis]. Sankt-Peterburg, Pushkin: Innovatsionnyy tsentr zashchity rasteniy Publ., 252 p. (in Russian).

Trybel S.O., Siharova D.D., Sekun M.P. (2001). Metodyky vyprobuvannia i zastosuvannia pestytsydiv [Methods of testing and use of pesticides]. Kyiv: Svit Publ., 448 p. (in Ukrainian).

Boyarkin A.N. (1951). Bystryy metod opredeleniya aktivnosti peroksidazy [Quick method for determining peroxidase activity]. Biokhimiya [Biochemistry]. Vol. 16, No. 4. pp. 352–357 (in Russian).

Kryzhko A.V. (2011). «Environmental aspects of the use of Bacillus thuringiensis in the system of protection of potato from the Colorado potato beetle», Abstract of Doctor of Agricultural Sciences dissertation, Ecology, Kyiv, Ukraine, p. 176 (in Ukrainian).

Bartser A., Kobayashi H., Broughton W.L. (2001). Rhizobial signals convert phatogens to symbionts at the legume interface. Plant Microbiology Abingdon: Garland Science. BIOS Scientific Publishers, pp. 19–31 (in English).

Graskova I.A., Kuznetsova E.V., Zhivetiev M.A. (2009). Effect of coniferous extract on potato plants. Journal of Stress Physiology & Biochemistry. Vol. 5, No. 1–2, pp. 38–44 (in English).

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-09-29

Номер

Розділ

СТОРІНКА МОЛОДОГО ВЧЕНОГО