Особливості природних цеолітів — носіїв мікроелементів у землеробстві
DOI:
https://doi.org/10.33730/2077-4893.4.2015.318268Ключові слова:
цеоліти, мікроелементи, сорбція, сільськогосподарська продукціяАнотація
Досліджено можливості використання природних цеолітів у сільському господарстві для пролонгованого надходження мікроелементів до сільськогосподарської продукції. Проаналізовано адсорбційну ємність цеоліту-сокирніту (кліноптилоліту) українських родовищ та його здатність утворювати нанокомпозитні матеріали типу «гість-господар». Методом низькотемпературної адсорбції-десорбції азоту визначено розміри мікропор цеоліту та встановлено, що їх значення вказують на часткове заповнення мікропористого простору природними катіонами. Диференційна крива, отримана методом функціоналу густини (DFT), має ряд піків, що відповідають мультимодальному розподілу мезопор у цеоліті. Ці пори є основними нанорозмірними ємностями під час імпрегнування цеоліту комплексними сполуками металів для отримання пролонгованої дії мікродобрива та збільшення вмісту мікроелементів у сільськогосподарській продукції.
Посилання
Skoruk O.V. (2010). Stymuliuvannia vyrobnytstva yakisnykh ta bezpechnykh produktiv dytiachoho kharchuvannia [Encouraging the production of quality and safe food products for children]. Visnyk ahrarnoi nauky Prychornomoria [Bulletin of Agricultural Science of the Black Sea]. No. 4. pp. 118–123. (in Ukrainian).
Yuryk Ya.I. (2004). Promyslove vyrobnytstvo produktiv dytiachoho kharchuvannia v Ukraini [Industrial production of baby food in Ukraine]. Naukovi pratsi Natsionalnoho universytetu kharchovykh tekhnolohii: Dodatok do zhurnalu [Proceedings of the National University of Food Technologies: Application log.]. No. 15. pp. 133
«Pro dytiache kharchuvannia» vid 14 veresnia 2006 roku, No. 142-V [The Law of Ukraine «On the baby food» from September 14, 2006 № 142-V] Vidomosti Verkhovnoi Rady Ukrainy, 2006, No. 44, р. 433 [Electronic resource]. available at: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/142-16. (in Ukrainian).
IFOAM. The Directory of Affiliates 2012. [Electronic resource]. Аvailable at: http://www.ifoam.org/organic_world/directory/index.html
Motyleva S.M., Rezvyakov S.V. (2010). Vliyanie tseolita Khotynetskogo mestorozhdeniya na nekotorye fiziologicheskie pokazateli i urozhaynost kryzhovnika [Influence of zeolite deposits Hotynetskogo some physiological parameters and yield of gooseberries]. Vestnik Orlovskogo gosudarstvennogo agrarnogo universiteta [Herald of Orel State Agrarian University]. No. 3, Vol. 24, рр. 17–21 (in Russian).
Tarasevych Yu.I., Rudenko H.H. (1979). Fizychni ta khimichni vlastyvosti Zakarpatskoi tseolitu ta yoho zastosuvannia v yakosti filtruiuchoho materialu v vodo pidhotovtsi [Physical and chemical properties Transcarpathian zeolite and its use as filtering material in water preparation]. Khimiia i tekhnolohiia vody [Chemistry and technology of water]. No. 1. pp. 66–69 (in Ukrainian).
Kodeks Alimentarius. Organicheskie pishchevye produkty [Codex Alimentarius. Organic foods], Translated by FAO, VOZ, Moskva: Publ. Ves Mir, 2006, 72 р. (in Russian).
Karnaukhov A.P. (1999). Adsorbtsiya. Tekstura dispersnykh i poristykh materialov [Adsorption. The texture of dispersed and porous materials]. Novosibirsk: Publ. Nauka, 70 p. (in Russian).
IUPAC Manual of Symbols and Terminology, Append. 2, Part 1, Colloid and Surface Chemistry, Pure Appl. Chem (1972). Vol. 31, р. 578 (in English).
Paul Webb, Clyde Orr. (1997). Analytical Methods in Fine Particle Technology. Micromeritics Instrument Corporation, Norcross, GA. USA. рр. 172–173 (in English).
Clark C.J., McBride M.B. (1984). Chemisorption of Cu(II) and Co(II) on Allophane and Imogolite, Clays and Clay Minerals, August, Vol. 32, No. 4, рр. 300–310 (in English).
Morosin B. 1969). The crystal structures of copper tetrammine complexes. A. Cu(NH3)4SO4·H2O and Cu(NH3)4SeO4. Acta Cryst, Vol. B25, рр. 19–30 (in English).
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право і ліцензування
Умови ліцензії: автори зберігають авторські права і надають журналу право першої публікації з роботою, одночасно ліцензованої за ліцензією Creative Commons Attribution License International CC-BY, яка дозволяє іншим ділитися роботою з визнанням авторства роботи і початкової публікації в цьому журналі.
Якщо стаття прийнята до публікації в «Агроекологічний журнал», автор повинен підписати угоду про передачу авторських прав. Угода відправляється на поштову (оригінал) або адресу електронної пошти (відсканована копія) редакції журналу.
Цією угодою автор підтверджує, що представлені матеріали:
- не порушують авторських прав інших осіб або організацій;
- раніше не публікувались в інших видавництвах і не були представлені для публікації в інших виданнях.
Автор передає редакції «Агроекологічного журналу» права на:
- публікації статті українською (англійською та російською) мовою і поширення її друкованої копії;
- поширення електронної копії статті, а також електронної копії перекладу статті на англійську мову (для статей українською та російською мовами), будь-якими електронними засобами (розміщення на офіційному сайті журналу, електронних баз даних, сховищ тощо) друкована копія перекладу.
Автор залишає за собою право без згоди редакції та засновників:
- Використовувати матеріали статті повністю або частково в ознайомлювальних цілях.
- Використовувати матеріали статті повністю або частково для написання власних дисертацій.
- Використовувати матеріали статті для підготовки тез доповідей, доповідей конференцій, а також усних доповідей.
- Додати електронні копії статті (включаючи остаточну електронну копію, завантажену з офіційного сайту журналу) за адресою:
- персональні веб-ресурси всіх авторів (веб-сайти, веб-сторінки, блоги тощо);
- веб-ресурси установ, в яких працюють автори;
- некомерційні веб-ресурси відкритого доступу (наприклад, arXiv.org).
У всіх випадках наявність бібліографічного посилання на статтю або гіперпосилання на її електронну копію на офіційному сайті журналу є обов'язковим.