Індукуючий вплив біодобрив на продуктивність рослин томатів і формування мікробіоти ризосфери
DOI:
https://doi.org/10.33730/2077-4893.1.2017.221013Ключові слова:
біодобрива, томат, мікробні угруповання, продуктивністьАнотація
Встановлено, що обробка насіння біодобривами скорочує тривалість основних етапів органогенезу рослин томата у період розвитку розсади, сприяє прискоренню утворення справжніх листків та кількості закладених квіток. Застосування біодобрив Агро-Бак Плюс, Рост Концентрат (Велес-БІО, ТОВ СПГ) і Екстрасол (ТОВ Бісолбі-Інтер) сприяє зниженню вмісту нітратів та підвищенню вмісту сухої речовини, сумарних цукрів, вітаміну С та харчової якості плодів томатів. Біодобрива на основі азотфіксувальних бактерій Bacillus subtilis і гумату калію виявляють стимулювальний вплив на кількість мікроорганізмів важливих у агрономічному аспекті груп ризосфери рослин томата сорту Клондайк
Посилання
Sherstoboieva O.V., Chaikovska V.V. & Chabaniuk Ya.V. (2007). Kompleksni mikrobni preparaty dlia intehrovanykh system zemlerobstva [Multifunctional microbial complex for the agricultural integral systems]. Mikrobiolohiia i biotekhnolohiia [Microbiology and Biotechnology], No. 1, pp. 75–81 (in Ukrainian).
Volkohon V.V. (Ed.) (2010). Eksperymentalna gruntova mikrobiolohiia [Experimental soil microbiology]. Kyiv: Ahrarna nauka Publ., 464 p. (in Ukrainian).
Autko A.A., Sukhovitskaya L.A., Safronova G.V., Autko An.A., Poznyak O.V. & Korolenok N.V.(2008). Mikrobnye preparaty kak faktory regulirovaniya chislennosti agronomicheski tsennykh mikroorganizmov v pochve i rizosfere ovoshchnykh kul’tur [Microbial preparations as the regulation factors of agronomically valuable microoganisms number in soil and rhizospere of vegetable cultures]. Sіl’s’kogospodars’ka mіkrobіologіya [Agricultural microbiology], No. 8, pp. 7–16 (in Russian).
Iutinskaya G.A., Ponomarenko S.P., Andreyuk E.I., Antipchuk A.F., Babayants O.V., Belyavskaya L.A., Yamborko N.A. (2010). Bioregulyatsiya mikrobnorastitel’nykh sistem [Bioregulation of Microbial-Plant Systems]. Kiev: Nichlava Publ., 472 p. (in Russian).
Sherstoboieva O.V., Shusteruk T.Z. & Demianiuk O.S. (2007). Biolohichnyi monitorynh gruntiv yak skladova ekolohichnoho monitorynhu ahroekosystem [Biological monitoring of soil as a component of environmental monitoring of agroecosystems]. Ahroekolohichnyi zhurnal [Agroecological journal]. No. 3, pp. 45–49 (in Ukrainian).
Patyka V.P. (Ed.) (2015). Biotekhnolohiia ryzosfery ovochevykh roslyn [Biotechnology of vegetable plants rhizosphere]. Vinnytsia: PP «TD Edelveis i K» Pabl., 266 p. (in Ukrainian).
Zholobova I.S. (2015). Vliyanie biogumatov na pochvennuyu biotu [Biohumate effects on soil biota]. Nauchnyy zhurnal KubGAU [Scientific journal of KubSAU], No. 114 (10). Avaiable at: http://ej.kubagro.ru/2015/10/pdf/74.pdf (in Russian).
Kolomiiets Yu.V., Hryhoriuk I.P. & Butsenko L.M. (2016). Peredposivna obrobka nasinnia biodobryvamy yak zasib stymuliatsii rostu ta fizioloho-biokhimichnykh protsesiv u roslynakh sortiv pomidora [Presowing seed treatment of biofertilizers as a means of stimulating growth and physiological and biochemical processes in the tomato varieties of plants]. Naukovi dopovidi NUBiP Ukrainy [Scientific reports of NULEiS Ukraine]. No. 5 (26). Avaiable at: http://journals.nubip. edu.ua/ index.php/Dopovidi/article/view/7245/7024 (in Ukrainian).
Bondarenko H.L. & Yakovenko K.I. (Eds.) (2001). Metodyka doslidnoi spravy v ovochivnytstvi i bashtannytstvi [The methodology of experimental work in the Vegetables and Melons]. Kharkiv: Osnova Pabl., 369 p. (in Ukrainian).
Zvyagintsev D.G. (1991). Metody pochvennoy mikrobiologii i biokhimii [Methods of Soil Microbiology and Biochemistry]. Moskva: Izd-vo Mosk. un-ta Pabl., 303 p. (in Russian).
Perez-Garcia A., Romero D. & A. de Vicente (2011). Plant protection and growth stimulation by microorganisms: biotechnological applications of Bacilli in agriculture. Current Opinion in Biotechnology, Vol. 22, pp. 187–193 (in English).
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право і ліцензування
Умови ліцензії: автори зберігають авторські права і надають журналу право першої публікації з роботою, одночасно ліцензованої за ліцензією Creative Commons Attribution License International CC-BY, яка дозволяє іншим ділитися роботою з визнанням авторства роботи і початкової публікації в цьому журналі.
Якщо стаття прийнята до публікації в «Агроекологічний журнал», автор повинен підписати угоду про передачу авторських прав. Угода відправляється на поштову (оригінал) або адресу електронної пошти (відсканована копія) редакції журналу.
Цією угодою автор підтверджує, що представлені матеріали:
- не порушують авторських прав інших осіб або організацій;
- раніше не публікувались в інших видавництвах і не були представлені для публікації в інших виданнях.
Автор передає редакції «Агроекологічного журналу» права на:
- публікації статті українською (англійською та російською) мовою і поширення її друкованої копії;
- поширення електронної копії статті, а також електронної копії перекладу статті на англійську мову (для статей українською та російською мовами), будь-якими електронними засобами (розміщення на офіційному сайті журналу, електронних баз даних, сховищ тощо) друкована копія перекладу.
Автор залишає за собою право без згоди редакції та засновників:
- Використовувати матеріали статті повністю або частково в ознайомлювальних цілях.
- Використовувати матеріали статті повністю або частково для написання власних дисертацій.
- Використовувати матеріали статті для підготовки тез доповідей, доповідей конференцій, а також усних доповідей.
- Додати електронні копії статті (включаючи остаточну електронну копію, завантажену з офіційного сайту журналу) за адресою:
- персональні веб-ресурси всіх авторів (веб-сайти, веб-сторінки, блоги тощо);
- веб-ресурси установ, в яких працюють автори;
- некомерційні веб-ресурси відкритого доступу (наприклад, arXiv.org).
У всіх випадках наявність бібліографічного посилання на статтю або гіперпосилання на її електронну копію на офіційному сайті журналу є обов'язковим.