Технологічні особливості ведення органічного хмелярства
DOI:
https://doi.org/10.33730/2077-4893.1.2024.299944Ключові слова:
система удобрення, сидерат, ґрунт, альфа-кислотиАнотація
Застосування органічних технологій вирощування хмелю дає можливість: зменшити антропогенне навантаження на екосистему хмільника, підтримуючи стабільну продуктивність, прискорити природний процес ґрунтовідновлення, а за продуктивністю одержаної органічної хмелесировини наблизитися до традиційної технології. Розрахунок економічної ефективності за весь період досліджень підтверджує високу рентабельність хмелю, вирощеного за органічними агротехнологіями, яка була в межах 38,7–67,3%, що в 1,6–2,8 раза перевищує рентабельність хмелесировини, отриманої за умов традиційної технології вирощування — 24,0%. З метою одержання органічної хмелесировини на дерново-підзолистих ґрунтах зони Полісся запропоновано технологічний процес вирощування хмелю, який базується на сидерації міжрядь хмеленасаджень пелюшко-вівсяною сумішкою у весняний період після обрізування підземних кореневищ хмелю, внесенням дозволених за органічного виробництва фосфорних і калійних добрив у дозі Р100К140 та застосуванням біологічної системи захисту рекомендованими препаратами. Аналіз п’ятирічних досліджень засвідчує, що стабільним без змін залишився гумус, незалежно від агротехнологій вирощування хмелю, проте спостерігається незначне підкислення верхнього шару ґрунту, особливо на варіанті загальноприйнятої технології (від рН 5,9 до рН 5,4), що, ймовірно, пов’язано з підкисленням ґрунту за рахунок щорічного триразового внесення аміачної селітри. Досліджено, що на неудобреному фоні знижувався вміст легкогідролізованого азоту на 32%, рухомих форм фосфору на 13, обмінного калію на 37%.
Посилання
Sychevskyi, M.P. (2019). Hlobalna prodovolcha bezpeka ta mistse Ukrainy v yii dosiahnenni [Global food security and Ukraine's place in its achievement]. Ekonomika APK — Economy of agro-industrial complex, 1, 6–19. DOI: https://doi.org/10.32317/2221-1055.201901006 [in Ukrainian].
Mylovanov, Ye.V. (2019). Rol orhanichnoho hromadskoho rukhu u rozvytku orhanichnoho sektoru ahrarnoi haluzi Ukrainy [The role of the organic social movement in the development of the organic sector of the agricultural sector of Ukraine]. Modern Economics, 14, 161–173. DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V14(2019)-26 [in Ukrainian].
Aghasafari, H., Karbasi, A. & Mohammadi, H. (2020). Determination of the best strategies for development of organic farming: A SWOT — Fuzzy Analytic Network Process approach. Journal of Cleaner Production, 277. URL: https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2020.124039 [in English].
Willer, H., Tràvniček, J. & Meier, C. (2021). The World of Organic agriculture. Statistics and emerging Trends 2021. FiBl & IFOAM. Organic international. URL: https://www.fibl.org/fileadmin/documents/shop/1150-organic-world-2021.pdf [in English].
Kaminskyi, V.F., Korsun, S.H. & Shkarivska, L.I. (Eds.). (2018). Vyrobnytstvo orhanichnoi produktsii roslynnytstva v mezhakh silskykh selbyshchnykh terytorii [Production of organic products of crop production within rural agricultural areas]. Vinnytsia: TOV «TVORY» [in Ukrainian].
Hadzalo, Ya.M. & Kaminskyi, V.F. (2016). Naukovi osnovy vyrobnytstva orhanichnoi produktsii v Ukraini [Scientific basis of production of organic products in Ukraine]. Kyiv: Ahrarna nauka. URL: https://dspace.organic-platform.org/xmlui/handle/data/117 [in Ukrainian].
Tkachenko, A.M., Buslaieva, N.H. & Kaminska, A.I. (2020). Rekomendatsii shchodo upravlinnia zemelnymy resursamy ahrarnykh pidpryiemstv-vyrobnykiv orhanichnoi produktsii v konteksti rozvytku silskykh terytorii [Recommendations on the management of land resources of agricultural enterprises producing organic products in the context of the development of rural areas]. Vinnytsia: TOV «TVORY» [in Ukrainian].
Łuczka, W., Kalinowski, S. & Shmygol, N. (2021). Organic Farming Support Policy in a Sustainable Development Context: A Polish Case Study. Energies, 14. DOI: https://doi:10.3390/en14144208 [in English].
Kerckhoven, S., Meerten, M. & Wellman, C. (2020). The Dynamics of the Hops Industry. In book: New Developments in the Brewing Industry. DOI: 10.1093/oso/9780198854609.003.0004 [in English].
Korpelainen, H. & Pietiläinen, M. (2021). Hop (Humulus lupulus L.): Traditional and Present Use, and Future Potential. Econ, 75, 302–322. DOI: https://doi.org/10.1007/s12231-021-09528-1 [in English].
Kubes, J. (2021). Geography of World Hop Production 1990–2019. Journal of the American Society of Brewing Chemists, 80 (1), 1–10. DOI: https://doi.org/10.18832/kp2012026 [in English].
Rossini, F., Virga, G. & Loreti, P. (2021). Hops (Humulus lupulus L.) as a Novel Multipurpose Crop for the Mediterranean Region of Europe: Challenges and Opportunities of Their Cultivation. Agriculture, 11 (6), 484. DOI: https://doi.org/10.3390/agriculture11060484 [in English].
Turner, S.F., Benedict, C.A. & Darby, H. (2011). Challenges and Opportunities for Organic Hop Production in the United States. Agronomy Journal, 103 (6), 1645–1654. DOI: https://doi.org/10.2134/agronj2011.0131 [in English].
Jezek, J., Vostrel, J. & Krofta, K. (2012). Organic hop farming in Czech Republic and worldwide. Kvasny Prumysl, 58, 294–302. DOI: https://doi.org/10.18832/kp2012026 [in Czech].
Horb, O.O., Chaika, T.O. & Yasnolob, I.O. (2017). Vykorystannia syderalnykh kultur yak vidnovliuvanoho dzherela enerhii v orhanichnomu zemlerobstvi [The use of sidereal crops as a renewable energy source in organic farming]. Visnyk Poltavskoi derzhavnoi ahrarnoi akademii — Bulletin of the Poltava State Agrarian Academy, 4, 38–41. URL: https://www.pdau.edu.ua/sites/default/files/visnyk/2017/04/08.pdf [in Ukrainian].
Solarska, E. & Sosnowska, B. (2015). The impact of plant protection and fertilization on content of bioactive substances in organic hops. Acta scientiarum Polonorum. Hortorum cultus, 14 (3), 93–101. URL: https://www.researchgate.net/publication/281673196_The_impact_of_plant_protection_and_fertilization_on_content_of_bioactive_substances_in_organic_hops [in English].
Kolenc, Z., Vodnik, D. & Mandelc, S. (2016). Hop (Humulus lupulus L.) response mechanisms in drought stress: proteomic analysis with physiology. Plant Physiology and Biochemistry, 105, 67–78. DOI: https://doi.org/10.1016/j.plaphy.2016.03.026 [in English].
Procházka, P., Řehoř, J. & Vostřel, J. (2022). Use of botanicals to protect early stage growth of hop plants against Pseudo peronospora humuli. Crop Protection, 157. DOI: https://doi.org/10.1016/j.cropro.2022.105978 [in English].
Donner, P., Pokorný, J. & Ježek, J. (2020). Influence of weather conditions, irrigation and plant age on yield and alpha-acids content of Czech hop (Humulus lupulus L.) cultivars. Plant Soil Environ., 66 (1), 41–46. DOI: https://doi.org/10.17221/627/2019-PSE [in Czech].
Brant, V., Krofta, K. & Kroulík, M. (2020). Distribution of root system of hop plants in hop gardens with regular rows cultivation. Plant Soil Environ., 66 (7), 317–326. DOI: https://doi.org/10.17221/672/2019-PSE [in English].
Stetsiuk, O.P. & Kyrychenko, L.P. (2017). Dynamics of Main Power Elements in Variation Methods of Storage Between Rows of Hop Plants. Ahropromyslove vyrobnytstvo Polissia, 10, 80–83 [in English].
Lib, L., Ning, H. & Liangc, D. (2022). Composition of soil viral and bacterial communities after long-term tillage, fertilization, and cover cropping management. Applied Soil Ecology, 177. DOI: https://doi.org/10.1016/j.apsoil.2022.104510 [in English].
Vijaykumar, R., Mehera, B. & Khare, N. (2021). Role of green manures in organic farming — A Review. Journal of Emerging Technologies and Innovative Research, 8 (8), 147–158. URL: https://www.jetir.org/papers/JETIR2108148.pdf [in English].
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право і ліцензування
Умови ліцензії: автори зберігають авторські права і надають журналу право першої публікації з роботою, одночасно ліцензованої за ліцензією Creative Commons Attribution License International CC-BY, яка дозволяє іншим ділитися роботою з визнанням авторства роботи і початкової публікації в цьому журналі.
Якщо стаття прийнята до публікації в «Агроекологічний журнал», автор повинен підписати угоду про передачу авторських прав. Угода відправляється на поштову (оригінал) або адресу електронної пошти (відсканована копія) редакції журналу.
Цією угодою автор підтверджує, що представлені матеріали:
- не порушують авторських прав інших осіб або організацій;
- раніше не публікувались в інших видавництвах і не були представлені для публікації в інших виданнях.
Автор передає редакції «Агроекологічного журналу» права на:
- публікації статті українською (англійською та російською) мовою і поширення її друкованої копії;
- поширення електронної копії статті, а також електронної копії перекладу статті на англійську мову (для статей українською та російською мовами), будь-якими електронними засобами (розміщення на офіційному сайті журналу, електронних баз даних, сховищ тощо) друкована копія перекладу.
Автор залишає за собою право без згоди редакції та засновників:
- Використовувати матеріали статті повністю або частково в ознайомлювальних цілях.
- Використовувати матеріали статті повністю або частково для написання власних дисертацій.
- Використовувати матеріали статті для підготовки тез доповідей, доповідей конференцій, а також усних доповідей.
- Додати електронні копії статті (включаючи остаточну електронну копію, завантажену з офіційного сайту журналу) за адресою:
- персональні веб-ресурси всіх авторів (веб-сайти, веб-сторінки, блоги тощо);
- веб-ресурси установ, в яких працюють автори;
- некомерційні веб-ресурси відкритого доступу (наприклад, arXiv.org).
У всіх випадках наявність бібліографічного посилання на статтю або гіперпосилання на її електронну копію на офіційному сайті журналу є обов'язковим.