Технологічні особливості ведення органічного хмелярства

Автор(и)

  • Олександр Петрович Стецюк Інститут сільського господарства Полісся НААН, Україна https://orcid.org/0000-0001-8872-537X
  • Леся Петрівна Кириченко Інститут сільського господарства Полісся НААН, Україна https://orcid.org/0000-0001-8604-2524
  • Владислав Владиславович Любченко Інститут сільського господарства Полісся НААН, Україна
  • Ігор Павлович Штанько Інститут сільського господарства Полісся НААН, Україна https://orcid.org/0000-0001-7847-0772
  • Віктор Іванович Ратошнюк Інститут сільського господарства Полісся НААН, Україна https://orcid.org/0000-0001-6937-7541
  • Тетяна Миколаївна Ратошнюк Інститут сільського господарства Полісся НААН, Україна https://orcid.org/0000-0002-1097-0874

DOI:

https://doi.org/10.33730/2077-4893.1.2024.299944

Ключові слова:

система удобрення, сидерат, ґрунт, альфа-кислоти

Анотація

Застосування органічних технологій вирощування хмелю дає можливість: зменшити антропогенне навантаження на екосистему хмільника, підтримуючи стабільну продуктивність, прискорити природний процес ґрунтовідновлення, а за продуктивністю одержаної органічної хмелесировини наблизитися до традиційної технології. Розрахунок економічної ефективності за весь період досліджень підтверджує високу рентабельність хмелю, вирощеного за органічними агротехнологіями, яка була в межах 38,7–67,3%, що в 1,6–2,8 раза перевищує рентабельність хмелесировини, отриманої за умов традиційної технології вирощування — 24,0%. З метою одержання органічної хмелесировини на дерново-підзолистих ґрунтах зони Полісся запропоновано технологічний процес вирощування хмелю, який базується на сидерації міжрядь хмеленасаджень пелюшко-вівсяною сумішкою у весняний період після обрізування підземних кореневищ хмелю, внесенням дозволених за органічного виробництва фосфорних і калійних добрив у дозі Р100К140 та застосуванням біологічної системи захисту рекомендованими препаратами. Аналіз п’ятирічних досліджень засвідчує, що стабільним без змін залишився гумус, незалежно від агротехнологій вирощування хмелю, проте спостерігається незначне підкислення верхнього шару ґрунту, особливо на варіанті загальноприйнятої технології (від рН 5,9 до рН 5,4), що, ймовірно, пов’язано з підкисленням ґрунту за рахунок щорічного триразового внесення аміачної селітри. Досліджено, що на неудобреному фоні знижувався вміст легкогідролізованого азоту на 32%, рухомих форм фосфору на 13, обмінного калію на 37%.

Біографія автора

Олександр Петрович Стецюк, Інститут сільського господарства Полісся НААН

кандидат сільськогосподарських наук, старший науковий співробітник

Посилання

Sychevskyi, M.P. (2019). Hlobalna prodovolcha bezpeka ta mistse Ukrainy v yii dosiahnenni [Global food security and Ukraine's place in its achievement]. Ekonomika APK — Economy of agro-industrial complex, 1, 6–19. DOI: https://doi.org/10.32317/2221-1055.201901006 [in Ukrainian].

Mylovanov, Ye.V. (2019). Rol orhanichnoho hromadskoho rukhu u rozvytku orhanichnoho sektoru ahrarnoi haluzi Ukrainy [The role of the organic social movement in the development of the organic sector of the agricultural sector of Ukraine]. Modern Economics, 14, 161–173. DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V14(2019)-26 [in Ukrainian].

Aghasafari, H., Karbasi, A. & Mohammadi, H. (2020). Determination of the best strategies for development of organic farming: A SWOT — Fuzzy Analytic Network Process approach. Journal of Cleaner Production, 277. URL: https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2020.124039 [in English].

Willer, H., Tràvniček, J. & Meier, C. (2021). The World of Organic agriculture. Statistics and emerging Trends 2021. FiBl & IFOAM. Organic international. URL: https://www.fibl.org/fileadmin/documents/shop/1150-organic-world-2021.pdf [in English].

Kaminskyi, V.F., Korsun, S.H. & Shkarivska, L.I. (Eds.). (2018). Vyrobnytstvo orhanichnoi produktsii roslynnytstva v mezhakh silskykh selbyshchnykh terytorii [Production of organic products of crop production within rural agricultural areas]. Vinnytsia: TOV «TVORY» [in Ukrainian].

Hadzalo, Ya.M. & Kaminskyi, V.F. (2016). Naukovi osnovy vyrobnytstva orhanichnoi produktsii v Ukraini [Scientific basis of production of organic products in Ukraine]. Kyiv: Ahrarna nauka. URL: https://dspace.organic-platform.org/xmlui/handle/data/117 [in Ukrainian].

Tkachenko, A.M., Buslaieva, N.H. & Kaminska, A.I. (2020). Rekomendatsii shchodo upravlinnia zemelnymy resursamy ahrarnykh pidpryiemstv-vyrobnykiv orhanichnoi produktsii v konteksti rozvytku silskykh terytorii [Recommendations on the management of land resources of agricultural enterprises producing organic products in the context of the development of rural areas]. Vinnytsia: TOV «TVORY» [in Ukrainian].

Łuczka, W., Kalinowski, S. & Shmygol, N. (2021). Organic Farming Support Policy in a Sustainable Development Context: A Polish Case Study. Energies, 14. DOI: https://doi:10.3390/en14144208 [in English].

Kerckhoven, S., Meerten, M. & Wellman, C. (2020). The Dynamics of the Hops Industry. In book: New Developments in the Brewing Industry. DOI: 10.1093/oso/9780198854609.003.0004 [in English].

Korpelainen, H. & Pietiläinen, M. (2021). Hop (Humulus lupulus L.): Traditional and Present Use, and Future Potential. Econ, 75, 302–322. DOI: https://doi.org/10.1007/s12231-021-09528-1 [in English].

Kubes, J. (2021). Geography of World Hop Production 1990–2019. Journal of the American Society of Brewing Chemists, 80 (1), 1–10. DOI: https://doi.org/10.18832/kp2012026 [in English].

Rossini, F., Virga, G. & Loreti, P. (2021). Hops (Humulus lupulus L.) as a Novel Multipurpose Crop for the Mediterranean Region of Europe: Challenges and Opportunities of Their Cultivation. Agriculture, 11 (6), 484. DOI: https://doi.org/10.3390/agriculture11060484 [in English].

Turner, S.F., Benedict, C.A. & Darby, H. (2011). Challenges and Opportunities for Organic Hop Production in the United States. Agronomy Journal, 103 (6), 1645–1654. DOI: https://doi.org/10.2134/agronj2011.0131 [in English].

Jezek, J., Vostrel, J. & Krofta, K. (2012). Organic hop farming in Czech Republic and worldwide. Kvasny Prumysl, 58, 294–302. DOI: https://doi.org/10.18832/kp2012026 [in Czech].

Horb, O.O., Chaika, T.O. & Yasnolob, I.O. (2017). Vykorystannia syderalnykh kultur yak vidnovliuvanoho dzherela enerhii v orhanichnomu zemlerobstvi [The use of sidereal crops as a renewable energy source in organic farming]. Visnyk Poltavskoi derzhavnoi ahrarnoi akademii — Bulletin of the Poltava State Agrarian Academy, 4, 38–41. URL: https://www.pdau.edu.ua/sites/default/files/visnyk/2017/04/08.pdf [in Ukrainian].

Solarska, E. & Sosnowska, B. (2015). The impact of plant protection and fertilization on content of bioactive substances in organic hops. Acta scientiarum Polonorum. Hortorum cultus, 14 (3), 93–101. URL: https://www.researchgate.net/publication/281673196_The_impact_of_plant_protection_and_fertilization_on_content_of_bioactive_substances_in_organic_hops [in English].

Kolenc, Z., Vodnik, D. & Mandelc, S. (2016). Hop (Humulus lupulus L.) response mechanisms in drought stress: proteomic analysis with physiology. Plant Physiology and Biochemistry, 105, 67–78. DOI: https://doi.org/10.1016/j.plaphy.2016.03.026 [in English].

Procházka, P., Řehoř, J. & Vostřel, J. (2022). Use of botanicals to protect early stage growth of hop plants against Pseudo peronospora humuli. Crop Protection, 157. DOI: https://doi.org/10.1016/j.cropro.2022.105978 [in English].

Donner, P., Pokorný, J. & Ježek, J. (2020). Influence of weather conditions, irrigation and plant age on yield and alpha-acids content of Czech hop (Humulus lupulus L.) cultivars. Plant Soil Environ., 66 (1), 41–46. DOI: https://doi.org/10.17221/627/2019-PSE [in Czech].

Brant, V., Krofta, K. & Kroulík, M. (2020). Distribution of root system of hop plants in hop gardens with regular rows cultivation. Plant Soil Environ., 66 (7), 317–326. DOI: https://doi.org/10.17221/672/2019-PSE [in English].

Stetsiuk, O.P. & Kyrychenko, L.P. (2017). Dynamics of Main Power Elements in Variation Methods of Storage Between Rows of Hop Plants. Ahropromyslove vyrobnytstvo Polissia, 10, 80–83 [in English].

Lib, L., Ning, H. & Liangc, D. (2022). Composition of soil viral and bacterial communities after long-term tillage, fertilization, and cover cropping management. Applied Soil Ecology, 177. DOI: https://doi.org/10.1016/j.apsoil.2022.104510 [in English].

Vijaykumar, R., Mehera, B. & Khare, N. (2021). Role of green manures in organic farming — A Review. Journal of Emerging Technologies and Innovative Research, 8 (8), 147–158. URL: https://www.jetir.org/papers/JETIR2108148.pdf [in English].

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-02-29

Номер

Розділ

Статті