Оцінка високоолеїнових гібридів соняшника (Helianthus L.) за врожайністю та якістю насіння
DOI:
https://doi.org/10.33730/2077-4893.2.2025.333843Ключові слова:
кваліфікаційна експертиза, чиста продуктивність фотосинтезу посіву, вміст олії, вміст олеїнової кислоти, вміст лінолевої кислоти, вміст білкаАнотація
У рамках проведення кваліфікаційної експертизи на придатність сорту для поширення здійснено комплексне оцінювання високоолеїнових гібридів соняшника LG50648’, ‘F2687 Tsl’, ‘F4413VO’, ‘MAS 908HOCP’, ‘N4H413 KL’, ‘N4L460 CL’, ‘SULIANO’ в зонах Лісостепу та Степу України за основними господарсько-цінними показниками: врожайністю, олійністю, вмістом олеїнової та лінолевої кислоти в олії, вмістом білка в насінні. Встановлено, середня врожайність гібридів, вирощених у зоні Лісостепу, у межах 2,77–3,71 т/га, що перевищувала врожайність гібридів у зоні Степу, яка становила 2,10–2,90 т/га. Найвищою середньою врожайністю як у Лісостепу, так і Степу характеризувалися гібриди ‘SULIANO’ та ‘LG50648’, відповідно — 3,39 й 2,91 т/га та 2,84 і 2,76 т/га. Та гібрид ‘N4H413 KL’, урожайність якого як у Лісостепу, так і Степу була 2,90 т/га. Найвищим вмістом олії у насінні за вирощування в зоні Лісостепу був гібрид ‘LG50648’ — 53,3% та ‘F2687 Tsl’ –51,3%, а в зоні Степу —LG50648’ — 51,0%, ‘F4413VO’ — 49,8%. Найвищими значеннями збору олії з га визначалися гібриди ‘MAS 908HOCP’ — 1,64 т/га та SULIANO’–1,49 т/га в зоні Лісостепу, а в зоні Степу — ‘N4H413 KL’ — 1,27 т/га і ‘LG50648’ — 1,24 т/га. Вміст олеїнової кислоти в олії варіював від 72,1 до 86,5%. У зоні Степу найкращі значення були отримані у гібрида ‘LG50648’ — 86,5%, а найнижчі — ‘F4413VO’ — 80,0%. У лісостеповій зоні вміст олеїнової кислоти в олії досліджуваних гібридів був дещо нижчий. Максимальне його значенням мав гібрид ‘SULIANO’ — 86,2%, найменше — ‘N4L460 CL’ — 72,1%. В олії переважної більшості гібридів, вирощених як у Степу, так і Лісостепу, вміст лінолевої кислоти був менше 10%. Уміст білка в насінні досліджуваних гібридів становив 13,7–18,1%. Встановлено, досліджувані гібриди соняшника характеризуються високими показниками продуктивності та якості насіння, які рекомендовано до внесення в Реєстр сортів з метою поповнення сортименту соняшника високоолеїнової групи в Україні
Посилання
Pilorgé, E. (2020). Sunflower in the global vegetable oil system: situation, specificities and perspectives. OCL-Oilseeds & Fats Crops and Lipids, 27(34), 1–11. DOI: https://doi.org/10.1051/ocl/2020028.
Прокопенко, К. О., & Удова, Л. О. (2017). Сільське господарство України: виклики і шляхи розвитку в умовах зміни клімату. Економіка і прогнозування, 1, 92–107.
Hussain, M., Farooq, S., Hasan, W., Ul-Allah, S., Tanveer, M., Farooq, M., & Nawaz, A. (2018). Drought stress in sunflower: Physiological effects and its mana gement through breeding and agronomic alternatives. Agricultural Water Management, 201, 152–166. DOI: https://doi.org/10.1016/j.agwat.2018.01.028.
Цвігун, В. О., & Ткач, Є. Д. (2024). Моніторинг та діагностика вірусних хвороб соняшника (He lianthus annuus L.) в агроценозах України. Агроекологічний журнал, 4, 141–149. DOI: https://doi.org/10.33730/2077-4893.4.2024.317166.
Share UA Potential. (2023, 8 березня). Огляд українського ринку соняшнику та соняшникової олії — 2022/23. URL: http://shareuapotential.com/ru/BE/ukrainian-podsolnechnik-maslo-2023.html.
Міністерство аграрної політики та продовольства. (2024). Поле онлайн. URL: https://minagro.gov.ua.
Немцева, Ю. (2025, 22 квітня). Частка України в експорті соняшникової олії знизилась до 40% — Карен Браун. URL: https://kurkul.com/news/38418-chastka-ukrayini-v-eksporti-sonyashnikovoyi-oliyi-znizilas-do-40--karen-braun.
Duru, M. (2019). Trends in agri-food choices for health since the 1960s: the case of fatty acids. Oilseeds and fats, Crops and Lipids, 26(44), 11. DOI: https://doi.org/10.1051/ocl/2019038.
Zhou, Y., Zhao, W., Lai, Y., Zhang, B., & Zhang, D. (2020). Edible plant oil: global status, health issues, and perspectives. Front. Plant Sci, 11, 1315. DOI: https://doi.org/ 10.3389/ fpls.2020.01315.
АПК-Інформ. (2023, 10 жовтня). У світі зростає попит на високоолеїновий соняшник — як цим скористаються українські сільгоспвиробники? URL: https://www.apk-inform.com/uk/news/1537067.
Очеретна, А. В., & Фролова, Н. Е. (2020). Перспективи використання високоолеїнових сортів олії соняшника у продуктах функціональної дії для оздоровчого харчування. Технологія харчової та легкої промисловості, 3(2–2), 129–135. DOI: https://doi.org/10.32838/2663-5941/2020.2-2/22.
Adeleke, B. S., & Babalola, O. O. (2020). Oilseed crop sunflower (Helianthus annuus) as a source of food: Nutritional and health benefits. Food Sci. Nutri., 8, 4666–4684. DOI: https://doi.org/10.1002/fsn3.1783.
Лиса, А. (2023, 12 жовтня). На глобальному ринку зростає попит на високоолеїновий соняшник. URL: https://landlord.ua/news/na-hlobalnomu-rynku-zrostaie-popyt-na-vysokooleinovyi-soniashnyk.
Alberio, C., Izquierdo, G. N., Galella, T., Zuil, S., Reid, R., Zambelli, A., & Aguirrezábal, L. A. N. (2016). A New Sunflower High Oleic Mutation Confers Stable oil Grain Fatty Acid Composition across Environments. European Journal of Agronomy, 73, 25–33. DOI: https://doi.org/10.1016/j.eja.2015.10.003.
Ведмедєва, К. В. (2017). Особливий соняшник. Агроном. URL: https://www.agronom.com.ua/osoblyvyj-sonyashnyk/.
Яблуком. (2018, 06 червня). Переваги високоолеінових гібридів соняшнику. URL: https://yablukom.ua/ua/interesno-znat/34 4-preimushchestva-vysokooleinovykh-gibridov-podsolnechnika/.
Kachanova, T., Manushkina, T., Petrova, O., & Shevchuk, N. (2023). Productivity of high-oleic sunflower when grown in the conditions of the Southern Steppe of Ukraine. Ukrainian Black Sea Region Agrarian Science, 27(1), 41–50. DOI: https://doi.10.56407/bs.agrarian/1.2023.41.
Матусевич, Г. Д., Кічігіна, О. О., Смульська, І. В., & Шацман, Д. О. (2024). Урожайність та якість насіння гібриду соняшника НК Конді за різних технологій вирощування. Землеробство та рослинництво: теорія і практика, 1(11), 107–144. DOI: https://doi.10.54651/agri.2024.01.13.
Тopchii, O. V., Smulska, I. V., Orlenko, O. B., Khomenko, T. M., Dovbash, N. I., & Rudenko, O. A. (2023). Characteristics of the formation of producti vity of high oleic varieties of the common sunflower Helianthus annuus L. Plant Varieties Studying and Protection, 19(3), 185–194. DOI: https://doi.org/10.21498/2518-1017.19.3.2023.287643.
Міністерство аграрної політики та продовольства України. (2025). Державний реєстр сортів рослин, придатних для поширення в Україні на 2025 рік. URL: https://minagro.gov.ua/file-storage/reyestr-sortiv-roslin.
Міністерство аграрної політики та продовольства України. (2023). Державний реєстр сортів рослин, придатних для поширення в Україні на 2023 рік. URL: https://minagro.gov.ua/file-storage/reyestr-sortiv-roslin.
Ткачик, С. О. (Ред.). (2016). Методика проведення кваліфікаційної експертизи сортів рослин на придатність до поширення в Україні (загальна частина) (4-те вид., випр. і доп.). Вінниця: ФОП Корзун Д. Ю.
Ткачик, С. О. (Ред.). (2017). Методика проведення експертизи сортів рослин групи технічних та кормових на придатність до поширення в Україні (ПСП). Вінниця: ФОП Корзун Д. Ю.
Ткачик, С. О. (Ред.). (2016). Методика проведення кваліфікаційної експертизи сортів рослин на придатність до поширення. Методи визначення показників якості продукції рослинництва (3-тє вид. випр. і доп.). Вінниця: ФОП Корзун Д. Ю.
Класифікатор показників якості ботанічних таксонів, сорти яких проходять експертизу на придатність до поширення. (2019). Вінниця: ФОП Корзун Д. Ю.
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Авторське право і ліцензування
Умови ліцензії: автори зберігають авторські права і надають журналу право першої публікації з роботою, одночасно ліцензованої за ліцензією Creative Commons Attribution License International CC-BY, яка дозволяє іншим ділитися роботою з визнанням авторства роботи і початкової публікації в цьому журналі.
Якщо стаття прийнята до публікації в «Агроекологічний журнал», автор повинен підписати угоду про передачу авторських прав. Угода відправляється на поштову (оригінал) або адресу електронної пошти (відсканована копія) редакції журналу.
Цією угодою автор підтверджує, що представлені матеріали:
- не порушують авторських прав інших осіб або організацій;
- раніше не публікувались в інших видавництвах і не були представлені для публікації в інших виданнях.
Автор передає редакції «Агроекологічного журналу» права на:
- публікації статті українською (англійською) мовою і поширення її друкованої копії;
- поширення електронної копії статті, а також електронної копії перекладу статті на англійську мову (для статей українською мовою), будь-якими електронними засобами (розміщення на офіційному сайті журналу, електронних баз даних, сховищ тощо) друкована копія перекладу.
Автор залишає за собою право без згоди редакції та засновників:
- Використовувати матеріали статті повністю або частково в ознайомлювальних цілях.
- Використовувати матеріали статті повністю або частково для написання власних дисертацій.
- Використовувати матеріали статті для підготовки тез доповідей, доповідей конференцій, а також усних доповідей.
- Додати електронні копії статті (включаючи остаточну електронну копію, завантажену з офіційного сайту журналу) за адресою:
- персональні веб-ресурси всіх авторів (веб-сайти, веб-сторінки, блоги тощо);
- веб-ресурси установ, в яких працюють автори;
- некомерційні веб-ресурси відкритого доступу (наприклад, arXiv.org).
У всіх випадках наявність бібліографічного посилання на статтю або гіперпосилання на її електронну копію на офіційному сайті журналу є обов'язковим.