Наукові дослідження ефірних олій та їх компонентів для практичного застосування в медицині

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.33730/2077-4893.3.2025.340786

Ключові слова:

лікарські і ефіроолійні рослини, біоактивні речовини, протимікробна, антиоксидантна, протизапальна та алелопатична дії

Анотація

У статті розглянуто сучасний стан наукових досліджень, присвячених лікарським та ефіроолійним культурам, які становлять важливу складову фармацевтичної, харчової та косметичної промисловості. Особливу увагу приділено аналізу наукової літератури останніх років, що охоплює широкий спектр тем, пов’язаних із вивченням морфологоанатомічних, фітохімічних та фармакологічних властивостей цих рослин. Описано лікувальні властивості цих речовин, включно з протимікробною, антиоксидантною, протизапальною, спазмолітичною, седативною та алелопатичною дією, що відкриває нові можливості для використання цих культур у медицині та сільському господарстві. Значна увага приділяється потенціалу застосування ефірних олій і фітокомпонентів у різних сферах, а саме в медицині, фармацевтичній промисловості, сільському господарстві та екологічно орієнтованих технологіях. Окрім того, науковці розробляють безпечні для довкілля біопрепарати на основі алелохімічних речовин, які можуть замінити традиційні синтетичні засоби, адже у зв’язку з негативними наслідками тривалого використання синтетичних гербіцидів, які порушують екологічну рівновагу, спричиняють деградацію ґрунтів, забруднення водних ресурсів і накопичення токсичних речовин у харчовому ланцюгу, дедалі більше уваги приділяється пошуку екологічно безпечних альтернатив. Одним із перспективних напрямів є застосування ефірних олій, що мають виражений алелопатичний потенціал. Ці природні сполуки здатні пригнічувати ріст бур’янів та шкідливих мікроорганізмів завдяки вмісту біоактивних компонентів, як-от терпени, феноли та альдегіди. Використання ефірних олій як природних гербіцидів відкриває можливості для створення нових засобів захисту рослин, які є біологічно розкладними, нетоксичними та безпечними як для навколишнього середовища, так і для здоров’я людини. Крім того, такі препарати не викликають резистентності у бур’янів, що є важливою перевагою порівняно з хімічними аналогами. Тому, впровадження ефірних олій у практику агровиробництва може стати важливим кроком на шляху до сталого землеробства та біологізації сільського господарства.

Посилання

Глущенко, Л. А., & Приведенюк, Н. В. (2023). Перспективи вирощування лікарських, ефіроолійних і пряноароматичних культур в умовах України. Збалансоване природокористування, (4), 41–49. DOI: https://doi.org/10.33730/2310-4678.4.2023.292734.

Udourioh, G. A., Bazza, B. M., Pilani, M. P., & Solomon, M. M. (2025). Therapeutic characteristics of essential oils: historical and scientific considerations. Journal of Applied Sciences and Environmental Management, 29(2), 569–579. DOI: https://doi.org/10.4314/jasem.v29i2.28.

Johnson, S. A., Rodriguez, D., & Allred, K. (2020). A systematic review of essential oils and the endocannabinoid system: a connection worthy of further exploration. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 1, 8035301. DOI: https://doi.org/10.1155/2020/8035301.

Sher, A., Andrade, D., Rezende, V., Aoyanagi, M., Franco, B., Kamimura, E., & Oliveira, C. (2022). Essential oils as potential tools to control Listeria monocytogenes in foods. Food Science and Engineering, 3(2), 184–193. DOI: http://dx.doi.org/10.37256/fse.3220221769.

Nazari, D., Badi, H. N., Mehrafarin, A., Taj-abadi, F., & Soltanipour, M. (2024). Expression of the changes in essential oil components of Shirazi thyme (Zataria multiflora Boiss.) as affected by various drying methods. Industrial Crops and Products, 220, 119222. DOI: https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2024.119222.

Kairey, L., Agnew, T., Bowles, E.J., Barkla, B.J., Wardle, J., & Lauche, R. (2023). Efficacy and safety of Melaleuca alternifolia (tea tree) oil for human health. A systematic review of randomized controlled trials. Frontiers in pharmacology, 14, 1116077. DOI: https://doi.org/10.3389/fphar.2023.1116077.

Fernandes, C. C., Dias, A. L., Santos, J. G. D., da Silva, I. J., & Miranda, M. L. (2024). Antifungal and allelopathic effects of essential oil from Calyptranthes concinna dc. Dried leaves and of its major constituent elemicin. Agronomy, 14(7), 1527. DOI: https://doi.org/10.3390/agronomy14071527.

De Sousa, D. P., Damasceno, R. O. S., Amorati, R., Elshabrawy, H. A., de Castro, R. D., Bezerra. D. P., … Lima, T. C. (2023). Essential oils: Chemistry and pharmacological activities. Biomolecules, 13(7), 1144. DOI: https://doi.org/10.3390/biom13071144.

Bolouri, P., Salami, R., Kouhi, S., Kordi, M., Asgari Lajayer, B., Hadian, J., & Astatkie, T. (2022). Applications of essential oils and plant extracts in different industries. Molecules, 27(24), 8999. DOI: https://doi.org/10.3390/molecules27248999.

Sadgrove, N. J., Padilla-González, G. F., & Phumthum, M. (2022). Fundamental chemistry of essential oils and volatile organic compounds, methods of analysis and authentication. Plants, 11(6), 789. DOI: https://doi.org/10.3390/plants11060789.

Crișan, I., Ona, A., Vârban, D., Muntean, L., Vârban, R., Stoie, T., … Morea, A. (2023). Current trends for lavender (Lavandula angustifolia Mill.) crops and products with emphasis on essential oil quality. Plants, 12(2), 357. DOI: https://doi.org/10.3390/plants12020357.

Siddique, A. B., Ahsan, H., Shahid, M., Aslam, B., Nawaz, Z., Hussain, R., … Li, K. (2025). Preparation and characterization of essential oil from lavandula spica plant and its antimicrobial activity against Pseudomonas aeruginosa and Staphylococcus aureus. Microbial Pathogenesis, 198, 107157. DOI: https://doi.org/10.1016/j.micpath.2024.107157.

Свиденко, Л. В., Глущенко, Л. А., Вергун, О. М., Гудзь, Н. І., & Марковська, О. Є. (2022). Оцінка впливу погодних умов на господарсько-цінні ознаки Lavandula angustifolia L. в умовах Херсонської обл. Агроекологічний журнал, (3), 84–93. DOI: https://doi.org/10.33730/2077-4893.3.2022.266413.

Al-Khayri, J. M., Banadka, A., Nandhini, M., Nagella, P., Al-Mssallem, M. Q., & Alessa F. M. (2023). Essential oil from Coriandrum sativum: A review on its phytochemistry and biological activity. Molecules, 28(2), 696. DOI: https://doi.org/10.3390/molecules28020696.

Talebi, S. M., Naser, A., & Ghorbanpour, M. (2024). Chemical composition and antimicrobial activity of the essential oils in different populations of Coriandrum sativum L. (coriander) from Iran and Iraq. Food Science & Nutrition, 12(6), 3872–3882. DOI: https://doi.org/10.1002/fsn3.4047.

Hudz, N., Kobylinska, L., Pokajewicz, K., Horčinová Sedláčková, V., Fedin, R., … Lipok, J. (2023). Mentha piperita: Essential oil and extracts, their biological activities, and perspectives on the development of new medicinal and cosmetic products. Molecules, 28(21), 7444. DOI: https://doi.org/10.3390/molecules28217444.

El Maimouni, M. A., El Amrani, S., Fadil, M., Menyiy, N., Bouslamti, R., Annemer, S., … Lalami, A. (2024). Chemical Composition, Antioxidant Activity, and Multivariate Analysis of Four Moroccan Essential Oils: Mentha piperita, Mentha pulegium, Thymus serpyllum, and Thymus zygis. The Scientific World Journal, 1, 5552496. DOI: https://doi.org/10.1155/tswj/5552496.

Jažo, Z., Glumac, M., Paštar, V., Bektić, S., Radan, M., & Carev, I. (2023). Chemical composition and biological activity of Salvia officinalis L. essential oil. Plants, 12(9), 1794. DOI: https://doi.org/10.3390/plants12091794.

Mot, M. D., Gavrilaș, S., Lupitu, A. I., Moisa, C., Chambre, D., Tit, D. M., … Bungau, S. G. (2022). Salvia officinalis L. essential oil: Characterization, antioxidant properties, and the effects of aromatherapy in adult patients. Antioxidants, 11(5), 808. DOI: https://doi.org/10.3390/antiox11050808.

Шевчук, О. В. Голосна, Л. М., Афанасьєва, О. Т., Заславський, О. М., Приведенюк, Н. В., & Куцик, Т. П. (2021). Вплив рослинних екстрактів на Alternaria tunuissima (Kunze) Wiltshire в умовах in vitro. Карантин і захист рослин, 4(267), 23–28. DOI: https://doi.org/10.36495/2312-0614.2021.4.23-28.

Hou, T., Sana, S. S., Li, H., Xing, Y., Nanda, A., Netala, V. R., & Zhang, Z. (2022). Essential oils and its antibacterial, antifungal and anti-oxidant activity applications: A review. Food Bioscience, 47, 101716. DOI: https://doi.org/10.1016/j.fbio.2022.101716.

Kluj, A., Kosiada, M., Mularczyk, P., Robakowski, F., Spławski, J., Tylkowska, K., & Hadaś, E. (2023). The use of phytotherapy in the fight against parasitic diseases. Annals of Parasitology, 69(3/4), 91–102. DOI: https://doi.org/10.17420/ap6903/4.513.

Ouedrhiri, W., Mechchate, H., Moja, S., Baudino, S., Saleh, A., Al Kamaly, … Greche, H. (2022). Optimized antibacterial effects in a designed mixture of essential oils of Myrtus communis, Artemisia herba-alba and Thymus serpyllum for wide range of applications. Foods, 11(1), 132. DOI: https://doi.org/10.3390/foods11010132.

Yamaguchi, T. (2022). Antibacterial effect of the combination of terpenoids. Archives of Microbiology, 204(8), 520. DOI: https://doi.org/10.1007/s00203-022-03142-y.

Maurya, A., Prasad, J., Das, S., & Dwivedy, A. K. (2021). Essential oils and their application in food safety. Frontiers in Sustainable Food Systems, 20(5), 653420. DOI: https://doi.org/10.3389/fsufs.2021.653420.

Tohidi-Nejad, Z., Khajoei-Nejad, G., Tohidi-Nejad, E., & Ghanbari, J. (2024). Essential oil production, chemical composition, bioactive compounds, and antioxidant activity of Thymus vulgaris as affected by harvesting season and drying conditions. Drying Technology, 42(7), 1208–1220. DOI: https://doi.org/10.1080/07373937.2024.2332464.

Johnson, S. A., Rodriguez, D., & Allred, K. (2020). A systematic review of essential oils and the endocannabinoid system: A connection that deserves further investigation. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 8035301. DOI: https://doi.org/10.1155/2020/8035301.

Chandrawanshi, N. K., & Tandia, D. K. (2024). Determination of Antimicrobial Potency of some Polar Solvent Extracts of Polypore Mushrooms. Research Journal of Pharmacy and Technology, 17(12), 5689–5696. DOI: https://doi.org/10.52711/0974-360X.2024.00866.

Yang, X., Li, T., Liu, Y., Gu, Y., Li, J., Wang, C., … Cheng, F. (2024). Bacillus sp. alone or combined with salicylic acid inhibited Trichoderma spp. infection on harvested white Hypsizygus marmoreus. Frontiers in Microbiology, 15, 1324833. DOI: https://doi.org/10.3389/fmicb.2024.1324833.

Elghobashy, R. M., El-Darier, S. M., Atia, A. M., & Zakaria, M. (2024). Allelopathic potential of aqueous extracts and essential oils of Rosmarinus officinalis L. and Thymus vulgaris L. Journal of Soil Science and Plant Nutrition, 24(1), 700–715. DOI: https://doi.org/10.1007/s42729-023-01576-x.

##submission.downloads##

Опубліковано

2025-08-22

Номер

Розділ

Статті